Nyt nationalt cyber crime-center skal bekæmpe it-kriminelle

Illustration: leowolfert/Bigstock
En stor stigning i it-kriminalitet får nu politiet til at oprette nyt center mod it-kriminelle.

Mens statistikker afslører en faldende kriminalitet i landet, så viser it-kriminalitet sig at være i stor vækst. Det skriver Jyllands-Posten.

Alene på et enkelt år er der kommet 77 procent flere sager om databedrageri. Derfor vil politiet nu øge indsatsen mod it-kriminelle i et nyt nationalt cyber crime-center.

Centrets opgave bliver at tage højteknologisk udstyr og specialistkompetencer i brug for at bekæmpe, analysere og forebygge it-kriminalitet. Derudover får centret også til opgave at uddanne politikredse til bedre at kunne tage kampen op mod kriminaliteten på nettet.

»Politiets indsats skal oprustes, fordi meget kriminalitet flytter over på nettet. Vi bruger alle sammen smartphones, og vi køber ind på nettet. Der er mennesker, der udsættes for identitetstyveri eller andet misbrug på nettet. Det betyder, at der er kommet et nyt sted, hvor politiet skal opruste, for de kriminelle kan godt finde ud af at udnytte mulighederne,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

Det nye center kommer til at bestå af mellem 80 og 100 medarbejdere, hvor omkring 50 kommer fra Rigspolitiets it-efterforskningssektion, NITES. Der vil hurtigst muligt blive ansat en chef, som vil gå i gang med opbygningen af det nye center.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Panton

Så i virkeligheden bare en rebranding af NITES og Telecenteret, med et nyt fancy navn og ~20 extra efterforskere? Og jeg kommer altså til at kaste lidt på hvis Center for Cyber Crime er det officielle navn.

 • 0
 • 0
John Foley

Justitsminister Karen Hækkerup efterrationaliserer. Årsagen til fokus nu skyldes politiets egen fadæse med CSC, hvor Morten Bødskov forsøgte at tørre ansvaret for manglende it-sikkerheden i politiet af på CSC. Det kunne han ikke og iværksatte så en undersøgelse (pågår stadigvæk) og fortalte allerede i foråret 2013, at han ville oprette en særlig cybersikkerhedsafdeling. Så oprettesen nu af en cybercrime enhed er ikke så meget ønsket om at passe på befolkningen, det er mere for at kunne passe på sig selv, så lignende skandaler ikke skal opstå i politiet igen. Lidt hyklerisk, men altid god propaganda og pr for regeringen, der hykler interesse for befolkningens it (u)sikkekkerhed. Moral er godt dobbeltmoral er desværre mere udbredt.

 • 8
 • 0
Finn Christensen

Så i virkeligheden bare en rebranding af NITES og Telecenteret, med et nyt fancy navn og ~20 extra efterforskere?

Sikkert noget med at hele omorganiseringen (Politireformen) har kastet mange 'hænder' af sig - skrivebordsjob. Så man laver en specialiseret silo, helt på samme vis som mange store tunge private virksomheder år tilbage alle fabrikerede direktørsiloer.

Men bedre sent end aldrig. Vi har manglet nogle seriøse personer på området i mindst 5 år.

Men det er mærkværdigt med etatens bestandige genbrug - hvorfor dog ikke indfange - ** nu** - mange af de unge friske sjæle derude i samfundet, der hakker løs den udslagn dag. De ungersvende kan allerede det, som det tager gamle sjæle 10-15 år selv at opfinde eller finde frem til.

 • 0
 • 0
Claus Jacobsen

Man kunne jo drømme om at de mennesker der kom ind i afdelingen ville have en lidt højere kompetence på IT generelt. Taget i betragtningen af at IT-kriminalitet i dag ligger i drabsafdelingen synes jeg med al tydelighed viser at dansk politi i den grad trænger til en finpudsning. Jeg er temmelig sikker på at der er meget meget få paralleler til de to typer. Det er vidst ret sjældent der er behov for våben ved IT-kriminalitet. Til gengæld kræver det godt nok noget mere overblik over elektronik verdenen når man skal "afvæbne" de kriminelle.

 • 1
 • 0
Johan Cardel

Jeg har haft besøg af politiet 3 gange er det vist igennem de 17 år jeg har haft netcafe i Aarhus, alle 3 gange har der været tale om at en person der har begået bedrageri og har brugt en maskine hos os til det. Hver gang har det været seriøst op ad bakke, bare det at kommunikere de tekniske sider af sagen med den betjent der blev sendt. De trænger til en grundig "opgradering" så de kan løse deres opgaver bedre.

Her sidste gang som var ca. 2 mdr. siden, gik det en smule bedre, men det bliver sikkert ikke opklaret, fordi de henvendte sig til os for sent, så video og log var "løbet ud" :(

Til gændgæld fandt de min scooter igen som blev stjålet i sommers, det var flot ;)

 • 0
 • 0
Johan Cardel

Det gør vi netop ikke, logs der snakker jeg om den maskine bruger har brugt.. der er jo ting som automatisk bliver logget, samt andre ting som cookies, temp filer, mv, kan alle bruges som en slags log over aktivitet på en maskine. Der var meget lidt tilbage da politiet henvendte sig, det var omkring 2-3 uger efter forbrydelsen. Vi har haft video overvågning af vores kiosk i ca 3 år nu, og det er skam meget åbenlyst og skiltet. Desværre gemmer vi kun video i 3 uger, og derfor kunne vi ikke hjælpe. Det er på grund af episoder tidligere at vi har haft brug for video.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere