Nyt mobildækningskort møder kritik: Hvorfor kun udendørs?

Det afhænger meget af din telefon, hvor god mobildækning du kan få, viser ny kortlægning fra Erhvervsstyrelsen. Men hvorfor bliver dækningen kun målt udendørs, spørger professor.

Går du efter den telefon, der har den bedste og mest følsomme antenne, kan du bruge telefonen til opkald næsten overalt i Danmark - med forbehold for lokale ’radioskygger’.

Men har du en smartphone som de fleste andre, der ikke har optimale antenneforhold, ser det straks anderledes ud. Det viser den nye kortlægning af mobildækning i Danmark, som Erhvervsstyrelsen har udgivet.

Kortlægningen er delt op på postnummerniveau med i alt 586 postnumre, og har du en telefon med god antenne, vil du få 99 procent geografisk dækning i 497 af disse postnumre - hvis du altså har abonnement og sim-kort med til alle de tre forskellige mobilnetværk i Danmark. Erhvervsstyrelsens dækningskort viser nemlig alle tre selskabers telenetværk lagt sammen.

Men hiver du en af de populære smartphone-modeller op af lommen, falder antallet af postnumre med 99 procents dækning drastisk, nemlig til 233 styk ud af 586, altså under halvdelen af landet. Forskere fra Aalborg Universitet har nemlig ad flere omgange vist, at der kan være stor forskel på modtagestyrken i telefonerne, med en forringelse af følsomheden på mellem 10 og 14 dB.

Alle tallene gælder dog kun, hvis du går ud i vinterkulden med din telefon, for kortlægningen er kun for udendørs dækning. Det undrer professor på Aalborg Universitet, Knud Erik Skouby, fra Institut for elektroniske systemer.

»Man opgør den udendørs mobildækning, selvom omkring 70 procent af al mobilbrug sker indendørs, og det er et problem. Det giver kun et fingerpeg at se på den udendørs dækning, så der er grænser for, hvad man kan bruge det kort til,« siger professoren til Version2.

Det er forskelligt, hvor meget vinduer og vægge vil dæmpe signalet fra teleselskabernes master, men typisk er det med omkring 10 dB, altså svarende til forskellen på en telefon med en god eller en dårlig antenne.

Dermed kan man cirka bruge dækningskortet for antenne-udfordrede telefoner til at se, hvordan en god telefon vil klare sig indendørs.

Erhvervsstyrelsen skriver selv i rapporten, at ’det er meget vanskeligt at beregne indendørs dækning’, fordi der er mange ukendte faktorer. I takt med, at huse bliver isoleret mere effektivt og får energivinduer, falder signalet også yderligere indendørs. Hos nogle teleselskaber kan man dog se kort over den anslåede indendørs dækning.

I praksis er det umuligt at få indendørs dækning alle steder, skriver styrelsen, da det vil kræve et stort antal antenner sat op indendørs i større bygninger.

Mobilt bredbånd kræver antenne på taget

Hvis dækningskortene fra Erhvervsstyrelsen også bliver brugt til at vurdere muligheden for netadgang via mobilt bredbånd, skal der regnes en ekstern antenne med ind i billedet, forklarer Knud Erik Skouby.

»Det gør det dyrere, at man skal have monteret en antenne på taget, og så skal man tage stilling til, hvor højt den skal sidde, hvilken slags og så videre. I praksis er det besværligt at have med at gøre,« siger han.

På samme måde som at en forbruger skal forholde sig til indendørs og udendørs dækning, skal man efterhånden også skelne mellem gode og dårlige antenner i telefonerne. Og de fleste smartphones, der bliver solgt i dag, falder i den dårlige kategori. Det er de fleste danskere bare ikke klar over.

»Det er svært for almindelige mennesker at finde ud af, hvor god en telefons antenne er. Og markedet ændrer sig hele tiden, så det er ikke nok med de undersøgelser, der er lavet allerede. Det her er ikke kommunikeret ud med den store, brede megafon, og det bliver ikke sagt i butikkerne, når man køber en telefon,« siger Knud Erik Skouby.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mogens Ritsholm

Forskellen på udendørs og indendørs dækning er individuel.

Når man opgiver indendørs dækning er det således en statistisk parameter med stor spredning.

Derfor er det ok at angive udendørs dækning i opgørelserne, når det nu drejer sig om fast adgang til bredbånd.

Både blandt de vel dækkede og de dårligt dækkede vil der være nogle, der må ty til eksterne antenner eller placering af router på loftet/(ude under halvtaget), mens andre ikke behøver det.

Det behøver man ikke være professor for at regne ud.

 • 7
 • 2
#3 Johnny Olesen

Knud Erik Skouby vrøvler: »Det gør det dyrere, at man skal have monteret en antenne på taget, og så skal man tage stilling til, hvor højt den skal sidde, hvilken slags og så videre. I praksis er det besværligt at have med at gøre,« siger han

Det er simpelthen lodret forkert, og jeg bliver helt ked af det, når vi skal høre sådan en gang vrøvl fra en ellers intelligent person.

Det er på INGEN måde mere besværligt end at sætte en TV-antenne op, og det har vi trods alt et par hundrede tusinde af siddede rund om på tagene i Danmark. Og mange af den er oven i købet sat op af amatører.

Til de mest gængse mobilt bredbånds routere findes der en enkelt og nem løsning. Tag f.eks. Huawei B593 routeren som sælges af alle de danske teleselskaber. Til den man købe en Poynting antenne inkl 5 meter kabel. Den er ikke svære at sætte op end hvad en normal handymand kan finde ud af. Det sværeste er faktisk at finde ud af hvilken mobilmast der dækker ens hus, men det kan ens teleselskab heldigvis oplyse ved ét enkelt telefonopkald eller man kan kigge på mastedatabasen.dk og sjusse sig frem.

http://www.komplett.dk/poynting-xpol-a002-8-dbi-panelantenne/776064

 • 5
 • 7
#4 Bjørn Sune Bruun Andersen

Erhvervsstyrelsens dækningskort viser nemlig alle tre selskabers telenetværk lagt sammen.

Undskyld, men hvor mange har et simkort til alle 3 fysiske netværk - og engagement til at skifte simkort efter geografisk lokalitet?

Oversigten bliver jo så bare en teoretisk regneøvelse uden kontakt til virkeligheden.

Bjørn

 • 10
 • 0
#5 Mogens Ritsholm

http://www.bt.dk/danmark/mobil-bommert-i-aarhus-intet-mobilsignal-i-luks...

Det kunne vi måske have undgået, hvis branchen og de "skriftkloge" havde været lige så ivrige med vejledning for byggeri, som de er i kritikken af mobiltelefoners antenner.

For problemet kan jo let undgås, hvis man bare tænker på det i byggefasen. En enkelt lille rude uden metalfilm er sikkert nok til at undgå problemet.

Og så illustrerer det den store spredning i indendørs dækning i forhold til udendørs dækning.

 • 3
 • 2
#6 Lars F. Jensen

Det er simpelthen lodret forkert, og jeg bliver helt ked af det, når vi skal høre sådan en gang vrøvl fra en ellers intelligent person. .... Til de mest gængse mobilt bredbånds routere findes der en enkelt og nem løsning. Tag f.eks. Huawei B593 routeren som sælges af alle de danske teleselskaber. Til den man købe en Poynting antenne inkl 5 meter kabel. Den er ikke svære at sætte op

Og det giver en langt bedre forbindelse end en telefon eller dongle nogensinde kan. Antennen er dobbelt med forskellig polarisering og har en egenforstærkning, der er i en helt anden klasse en små enheder. Bedre antenneforhold omsættes direkte til en højre hastighed og dermed en højere kapacitet for både brugeren og fra den fælles mobilmast.

De antennemålinger fra Aalborg, som sidst blev omtalt på ing.dk/her, var der fokus på 2G forbindelser, der vel slet ikke på de 4G forbindelser, der er det relevante alternativ, hvor faste forbindelser ikke er en brugbar mulighed.

Lars :)

 • 2
 • 1
#7 Christian Nobel

Det kunne vi måske have undgået, hvis branchen og de "skriftkloge" havde været lige så ivrige med vejledning for byggeri, som de er i kritikken af mobiltelefoners antenner.

Det er nok her hunden ligger begravet.

Det vigtigste i denne diskussion er forventningsafstemning, og da det er krop umuligt forlods overhovedet at kunne estimere en indendørs dækning, så er det som så ok kun at kortlægge udendørs - til gengæld skal teleselskaberne også være ærlige, så kunderne ikke ender med at føle sig snydt.

Der hvor der så er et stort problem er at store dele af den etablerede entreprenørbranche er utroligt konservative, så selv om man bygger huse der er tegnede af feterede arkitekter, så er er det sket meget lidt udvikling i selve byggeriet.

Så der bygges huse hvor der er alt, alt for meget traditionelt håndværk, i stedet for industritænkning, og ingen tanke på service og reparation.

Kabler støbes ind i vægge, rør lægges under gulve så hele gulvet skal brækkes op ved reparation, der laves ikke føringsveje til udvidelser, intern struktureret kabling glimrer ved sit fravær, der er ikke forberedt for intelligent styring, man tager ikke hensyn til mobiltelefoni, etc. etc.

Så måske byggebranchen også burde se at komme ind i dette årtusinde.

 • 11
 • 0
#9 Jens Jönsson

Det er på INGEN måde mere besværligt end at sætte en TV-antenne op, og det har vi trods alt et par hundrede tusinde af siddede rund om på tagene i Danmark. Og mange af den er oven i købet sat op af amatører.

Hvis det var så nemt som Johnny gør det til, så er det sjovt at mobilselskaberne ikke selv markedsfører den mulighed. Hvorfor gør de egentlig ikke det ? Nok fordi det er supportkrævende og noget mere besværligt end Johnny gør det til. Det er nok også årsagen til at der ikke er flere der sætter antennen op. For hvis det var så let, hvorfor skulle de så ikke gøre det ?

Men det må da være dejligt at være Johnny Olesen. Han kan sikkert alt, inklusive punktsvejse under vand i 4 timer uden ilt.

Men Johnny, selv om du er dygtig til nogen ting og synes at det må være noget af det nemmeste i verden, så er det ikke sikkert at andre synes det samme. Og ja, så kan folk ringe til en antennemontør og få ham til det. Ja, men sjovt nok er der ingen der markedsfører det (eller meget få). Hvorfor, ja jeg ved det ikke med sikkerhed, men sikker noget med at antennemontørerne skal give en garanti til kunden (det vil kunden sikker kræve) og det er så et usikkerhedsmoment, for de ved ikke med sikkerhed om det kan lade sig gøre, før det er afprøvet. Og så har vi balladen, kunden vil ikke betale og antennemontøren vil ikke arbejde gratis.

 • 6
 • 0
#10 Jens Jönsson

Undskyld, men hvor mange har et simkort til alle 3 fysiske netværk - og engagement til at skifte simkort efter geografisk lokalitet?

Enig, og det er jo også her problemet opstår. Når menigmand snakker om dårlig dækning, så er det jo netop fordi at ét selskab ikke har 99% dækning og så vil det føles som dårlig dækning, hvis samtalen afbrydes eller det er svært at få signal igennem til en stabil mobilbredbåndsforbindelse.

 • 7
 • 0
#11 Peter Lind
 • 7
 • 0
#12 Jens Jönsson

"På samme måde som at en forbruger skal forholde sig til indendørs og udendørs dækning, skal man efterhånden også skelne mellem gode og dårlige antenner i telefonerne. Og de fleste smartphones, der bliver solgt i dag, falder i den dårlige kategori. Det er de fleste danskere bare ikke klar over."

Jeg synes det er tankevækkende at mobilselskaberne ikke lægger mere pres på producenterne af mobiltelefoner (Det er i hvert fald noget de holder for sig selv, hvis de gør). Problemet med dårlige antenner i telefoner findes jo ikke kun i Danmark. Det burde da være mobilselskaberne der er interesseret i at deres net giver så god dækning som muligt, om det er en gammel mursten telefon eller en spritny bimle bamle smartphone fra top dollar producent XYZ. http://www.computerworld.dk/art/229401/opraab-apple-nokia-htc-og-samsung...

 • 4
 • 0
#13 Johnny Olesen

Hvis det var så nemt som Johnny gør det til, så er det sjovt at mobilselskaberne ikke selv markedsfører den mulighed. Hvorfor gør de egentlig ikke det ? Nok fordi det er supportkrævende og noget mere besværligt end Johnny gør det til. Det er nok også årsagen til at der ikke er flere der sætter antennen op. For hvis det var så let, hvorfor skulle de så ikke gøre det ?

Men det må da være dejligt at være Johnny Olesen. Han kan sikkert alt, inklusive punktsvejse under vand i 4 timer uden ilt.

Men Johnny, selv om du er dygtig til nogen ting og synes at det må være noget af det nemmeste i verden, så er det ikke sikkert at andre synes det samme. Og ja, så kan folk ringe til en antennemontør og få ham til det. Ja, men sjovt nok er der ingen der markedsfører det (eller meget få). Hvorfor, ja jeg ved det ikke med sikkerhed, men sikker noget med at antennemontørerne skal give en garanti til kunden (det vil kunden sikker kræve) og det er så et usikkerhedsmoment, for de ved ikke med sikkerhed om det kan lade sig gøre, før det er afprøvet. Og så har vi balladen, kunden vil ikke betale og antennemontøren vil ikke arbejde gratis.

Ja ja Jens - bare skyd budbringeren.

Der er sikkert mange gode grunde til at teleselskaberne ikke markedsfører muligheden med antenner, men det ændre ikke på det faktum - hvilket vi har diskuteret flere gange - at opsætning af en LTE antenne ikke er særligt svært.

Det er også svært at cykle, hvis man ikke har prøvet det før, men de fleste kan alligevel lære det med lidt kyndig vejledning.

 • 1
 • 5
#14 Claus Jacobsen

Hvis det så bare var muligt at kunne få lov at få en femtocell/basisstation ind i huset til at forstærke signalet, men igen er teleselskaberne fuldkommen ligeglade. Vi er snart sagt det eneste land i verden hvor det ikke er muligt at få femtoceller ind. En by som San Francisco er umulig at dække med mobilnetværk og der har snart hvert eneste hjem en stående, mens vi andre overhovedet ikke kan få lov at få noget ordentligt.

Jeg bor på toppen af en bakke med omkring 5 master indenfor små 6km's radius, og selvom jeg bruger 3's netværk så har jeg fin dækning udenfor, men indenfor hopper den per automatik over på TDC mobil i samme øjeblik telefonen ringer. (hver eneste gang jeg har taget tlf af øret det sidste halve år har den stået på TDC mobil, selvom jeg har slået automatisk skift fra i tlf.) - Så det er absolut ikke bare et spm om et par mindre streger. Det er ved at være et meget markant problem i dagens danmark. Mine forældre bor sjovt nok også på toppen af en bakke og det eneste sted de kan få ordentlig dækning indendøre er næsten ved at kravle ud i garagen. (og de bruger ikke engang smartphones. - de er stadig på "gamle" nokia mobiler!

 • 2
 • 0
#15 Johnny Olesen
 • 0
 • 2
#16 Johnny Olesen
 • 1
 • 2
#17 Mogens Ritsholm

Hvis det så bare var muligt at kunne få lov at få en femtocell/basisstation ind i huset til at forstærke signalet, men igen er teleselskaberne fuldkommen ligeglade

I kortlægningen er mobils bidrag at kunne dække der, hvor andre teknologier ikke dækker.

Så hjælper det jo ikke med en femtocelle, der netop skal bruge en anden bredbåndsforbindelse til af føde femtocellen.

For brug af bredbånd på et fast sted er en femtocelle lidt overflødig og en dårligere løsning end WIFI extension til bredbåndsforbindelsen.

Men femtocellen kan give mobiltelefoniadgang, hvis der altså er en brugbar bredbåndsforbindelse i forvejen.

Det har bare ikke noget at gøre med adgang til bredbånd fra et fast sted.

 • 4
 • 0
#18 Johnny Olesen

Han påpeger at det er mere besværligt end hvis man ikke skal gøre det, og at det er dyrere end hvis man ikke skal gøre det.

Har du prøvet at læse hvad der står skrevet før du farer i blækhuset og angriber dine egne stråmænd?

Knud Erik Skouby er citeret for følgende:

»Det gør det dyrere, at man skal have monteret en antenne på taget, og så skal man tage stilling til, hvor højt den skal sidde, hvilken slags og så videre. I praksis er det besværligt at have med at gøre,« siger han.

Jeg hæfter mig ved sætningen "I praksis er det besværligt at have med at gøre". Det mener jeg ikke er korrekt. Det er ikke mere besværlig end at montere en TV-antenne, og der er trods alt ikke mange folk der klager over, at de skal bruge en antenne til at se Boxer TV.

 • 1
 • 6
#19 Poul Pedersen

Det er på INGEN måde mere besværligt end at sætte en TV-antenne op, og det har vi trods alt et par hundrede tusinde af siddede rund om på tagene i Danmark. Og mange af den er oven i købet sat op af amatører.

Hvis du nu mod forventning havde ret i dette, så kunne jeg købe de relevante antenner og konnektorer i Harald-Nyborg/Jem&Fix, og det synes jeg ikke lige umiddelbart der er i deres sortiment. Bortset fra det, så er antennerne til TV sat op under kyndig vejledning af DR i sin tid, og senere boxer, deraf den nemme opsætning.

En sådan kampagne har der aldrig været fra noget teleselskab, modsat har de konstant kørt marketingsgejl der giver indtryk af lyserød dækning overalt og på alle enheder uanset hvor man befinder sig. Bagsiden af denne utroværdighedskonkurrence må de jo så selv ligge og rode med nu, hvor de bare tror at løsningen er at skrue op for den skingre tone om at mobil-bredbånd er reel bredbånd. (hvilket alle med en smule forstand på dataforbindelser godt ved er løgn, men teleselskaberne vinder ved gentagelsens magt)

 • 4
 • 0
#20 Johnny Olesen

Hvis du nu mod forventning havde ret i dette, så kunne jeg købe de relevante antenner og konnektorer i Harald-Nyborg/Jem&Fix, og det synes jeg ikke lige umiddelbart der er i deres sortiment. Bortset fra det, så er antennerne til TV sat op under kyndig vejledning af DR i sin tid, og senere boxer, deraf den nemme opsætning.

Blot fordi Harald Nyborg ikke sælger ét bestemt produkt, så betyder det altså ikke, at det er svært at bruge. Jeg ser heller ikke Harald Nyborg sælge ret meget Round up gift til haven, selvom enhver havemand ved hvordan dette produkt bruges... sjovt nok sælger Harald Nyborg giften i Sverige.

Harald Nyborg tager de produkter ind som sælger med en hvis lageromsætningshastighed - det kan jeg bevidne. Antenner til mobilt bredbånd kan købes hos f.eks. Komplett.dk og gennem flere telebutikker.

 • 0
 • 3
#21 Christian Nobel

Jeg ser heller ikke Harald Nyborg sælge ret meget Round up gift til haven, selvom enhver havemand ved hvordan dette produkt bruges... sjovt nok sælger Harald Nyborg giften i Sverige.

Og det har slet ikke passeret din opmærksomhed at Round Up er i bad standing her i landet, hvorfor HN måske af den grund har fravalgt at sælge det?

Så hvis vi skal bruge en Johnny logik, så må eksterne 3/4G antenner åbenbart også være i bad standing, siden HN ikke sælger dem.

Akkeja, akkeja.

 • 1
 • 2
#22 Johnny Olesen

Og det har slet ikke passeret din opmærksomhed at Round Up er i bad standing her i landet, hvorfor HN måske af den grund har fravalgt at sælge det?

Så hvis vi skal bruge en Johnny logik, så må eksterne 3/4G antenner åbenbart også være i bad standing, siden HN ikke sælger dem.

Akkeja, akkeja.

Harald Nyborg har selvfølgelig ikke LTE antenner fordi meget få danskere kender til muligheden, og derfor vil lageromsætningshastigheden på LTE antenner også være utrolig sløv. Samtidig så er markedet yderst begrænset, da langt de fleste slet ikke har brug for en ekstern antenne.

Se - man kan faktisk forklare det yderst logisk helt uden at bruge ord som "bad standing".

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere