Nyt medie har kapacitet på 100 dvd'er

Den næste generation af billige medier med stor kapacitet er på banen i laboratoriet. Holografiske teknologier betyder, at kapaciteten kan bankes op på en halv terabyte.

Den amerikanske koncern General Electric har udviklet et nyt medie, som har en kapacitet på 100 gange mere, end hvad der kan være på en dvd, svarende til 470 gigabyte.

Endnu er der dog tale om eksperimental teknologi. Men både eksperter og analytikere mener, der er tale om et stort skridt fremad. General Electric håber at have de første produkter på banen i 2011 eller 2012, som en afløser til dagens dvd'er og Blu-ray-diske.

»Hvis det virkelig kan gøres, så giver General Electric's arbejde løfte om kæmpe fremskridt for at kommercialisere holografisk storage-teknologi,« siger Bert Hesselink, som er professor ved Stanford-universitetet og ekspert på området. Det skriver New York Times.

Gennembruddet skyldes anvendelsen af holografiske teknikker. Data gemmes i lysmønstre, som lagres i et lysfølsomt materiale. Hologrammerne fungerer som mikroskopiske spejle, der tilbagekaster lyset, når de belyses med en laser.

De holografiske teknikker kan gemme data med langt større tæthed end hvad der kendes fra dvd'er og Blu-ray-diske. Teknikken har været kendt siden starten af tresserne, men det er først med General Electrics fremskridt, at der er mulighed for at skabe anvendelige produkter med den.

General Electric's forskere har brugt en ny metode, hvor hologrammerne er mindre i størrelse og kompleksitet i forhold til tidligere forsøg på området. Siden 2003 har forskerne arbejdet med at finde materialer og teknikker, hvor de mindre hologrammer reflekterer nok lys til at data kan detekteres og genskabes.

I første gang vil General Electric forsøge at sælge teknologien til medie- og medicinalbranchen, hvor der især er behov for medier med stor kapacitet. Dernæst står det brede forbrugermarkedet for tur.

General Electric forventer, at prisen på medierne bliver mindre end 10 cents eller 57 øre per gigabyte. Det skulle med indledningens eksempel give en pris på omkring 270 kroner per skive. Det beløb vil falde yderligere efter introduktionen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Torben Mogensen Blogger

Hvis vi taler om egentlig litteratur, dvs. tekst uden billeder, så vil en almindelig paperbackside fylde et par kilobyte. Med komprimering kommer det ned på under en halv kilobyte. En bog på 500 sider vil altså fylde under 250 kilobyte, så der går fire bøger på en megabyte. En gigabyte kan altså indeholde 4000 bøger og 470 gigabyte omkring to millioner bøger. Library of Congress har ca. 32 millioner bøger, hvilket inkluderer alle udgivelser i USA, så på verdensplan findes vel omkring 500 millioner bøger. Der skal altså omkring 250 af de nævnte medier til at gemme alle bøger.

Mediet er nok en del mindre end 20x20cm, så det modsiger ikke, at alle bøger kan ligge på et 20x20cm hologram.

Men hvis vi taler om al verdens data, så glem det. Det tager ret lang tid for en forfatter at skrive en bog, men et billede på flere MB tager kun en brøkdel af et sekund at tage. Og der optages fysiske måledata i voldsom hast. Alene LHC (Large Hadron Collider) producerer op til 2GB data pr. sekund, så et af de nævnte medier ville blive fyldt på tre minutter.

Men nu er det nævnte medie nok ikke nær ved den teoretiske grænse for hologrammers kapacitet, så jeg kan ikke afvise, at det teoretisk er muligt at gemme al data på et enkelt hologram.

  • 0
  • 0
#4 Paul Farre

Endnu engang forsøger man at få overskriften til at lyde af noget. Hvad går der af Ingeniøren?

100 DVD'er lyder jo flott - 10 DualLayer Blu-Ray af knap så meget!

Billigt? 57 øre for en gigabyte om 2 til 3 år - nej, en 1T harddisk har den pris i dag incl. moms. og så har BALDUR helt ret, hvad med CopyDan...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere