Danmark skal gå i Australiens fodspor og sikre, at nyhedsmedier får betaling for det indhold, som tech-giganter bruger på deres platforme, mener Joy Mogensen, kulturminister, som i dag vil fremsætte et nyt lovforslag.
Det skriver Kulturministeriet.
I februar trådte en kontroversiel lov i kraft i Australien, der skal få Google og Facebook til at betale for de nyheder, brugerne linker til på platformene. Reglerne blev til virkelighed efter en længere kamp mellem myndighederne og virksomhederne, der kulminerede i, at Facebook i starten af februar blokerede for alle australske nyheder i en uge, før man åbnede igen.
Australiens kamp har inspireret flere andre lande til at lave lignende lovforslag, og senest er Danmark hoppet med på bølgen.
Det danske lovforslag giver medierne en ny udgiverrettighed, så de selv kan bestemme, hvem der må bruge indholdet, og tech-giganter skal have tilladelse, før de må anvende journalistikken på platforme.
Medier kan gå sammen og indgå aftaler med tech-giganter som Facebook og Google om licensbetaling. Det er dog ikke tvang, og medier, som ikke vil have betaling for indholdet, kan vælge at undgå aftaler.
Reglerne kommer dog ikke til at gælde for privatpersoner, og tech-virksomheder må stadig linke til artikler - men hvis man tilknytter indhold fra artiklen til linket, så det virker overflødigt at klikke, så er det ikke tilladt uden samtykke fra mediet.
Lovforslaget fremsættes i Folketinget i dag, og det er planen, at den nye regel skal træde i kraft d. 7. juni 2021.