Nyt løfte: NemID kommer til smartphones inden jul
’Brug NemID hvor som helst’ lød en af parolerne, da tjenesten blev lanceret i juli 2010. Men allerede dengang var mange begyndt at lade den traditionelle computer blive hjemme og bruge en smartphone eller en iPad på farten.
Fordi NemID bruger en Java-applet til login-vinduet, kunne løsningen ikke bruges på mobilstyresystemer som iOS og Android, men det skal der nu rettes op på. Det skriver PCWorld Business Center.
Digitaliseringsstyrelsen er lige nu ved at vælge mellem flere tekniske løsninger, der skal gøre det muligt at bruge NemID på andet end en traditionel computer, og løsningen skal være klar til brug inden året er omme, oplyser Palle H. Sørensen, chefkonsulent i Digitaliseringsstyrelsen.
Én mulighed er at udvikle applikationer til NemID-login til de forskellige mobile platforme, mens der også bliver set på en løsning, hvor NemID-login sker via browseren, men altså uden brug af Java. Valget af teknologi sker i marts måned.
Bliver dette projekt også forsinket?
Kravene til NemID blev fastlagt i 2007, da opgaven blev sendt i udbud. Men dengang var iPhone kun lige blevet lanceret, og der var ikke samme fokus på, hvordan smartphones – og senere tablets – ville overtage mange opgaver fra den bærbare computer.
Nets DanID har indtil nu stået for udviklingen og driften af NemID, men om det er samme firma, som skal få NemID til at fungere på mobilstyresystemerne, fremgår ikke af udmeldingen fra Digitaliseringsstyrelsen.
Indtil videre har erfaringerne med DanID som leverandør ikke været ubetinget gode. Det var meningen, at både NemID til erhvervsbrug og privat nøgle på hardware skulle have været klar i 2010, men indtil videre er ingen af de to projekter, som indgår som krav i kontrakten med DanID, blevet klar.
Seneste melding har lydt, at DanID først vil have levet op til alle dele af kontrakten i december 2012, altså to år efter den oprindelige plan.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.