Nyt landspatientregister udskudt i fire måneder - presset af Sundhedsplatformen
Den nye version af landspatientregisteret (LPR3), bliver ikke klar til at gå i luften inden årets udgang, som det ellers fremgår af Sundhedsdatastyrelsens 2020-strategi, der blev lanceret i begyndelsen af 2017.
Det fremgår af et nyt internt dokument fra Sundheds- og Ældreministeriet, som Version2 er kommet i besiddelse af.
LPR3 skulle være gået i luften samtidig med den nye version af Sundhedsplatformen 3. november 2018, og som Version2 for nylig kunne fortælle, har projektet presset regionerne til det yderste.
Og nu er tidsplanen så endegyldigt skredet. Landspatientregisteret blev oprettet i 1976 og er et nationalt register over patienter behandlet ved de danske sygehuse. Landspatientregisteret indeholder data om danske patienters kontakter med sygehuse i Danmark. På baggrund af data fra registeret laver Sundhedsdatastyrelsen opgørelser på eSundhed.dk som fx viser antal operationer på de forskellige sygehuse fordelt på køn og alder. Kilde: SundhedsdatastyrelsenLandspatientregisteret
»Danske Regioner har på møde den 4. juli 2018 om aktuelle udfordringer og risici i implementeringen af LPR3 oplyst, at der er betydelig usikkerhed forbundet med realisering af den aftalte implementeringsplan, hvormed regionerne skal overgå til LPR3 primo november 2018,« hedder det i dokumentet fra Sundheds- og Ældreministeriet.
»Parterne er på den baggrund blevet enige om, at en hensigtsmæssig nu slutdato for overgang til LPR3 er 1. marts 2019.«
Landspatientregisteret er kritisk, fordi det blandt andet danner grundlag for økonomisk afregning mellem regioner, staten og kommuner.
Kan ikke nå både Sundhedsplatformen og patientregisteret
Projektet er mest presset i Regionerne H og Sjælland, fordi begge skal bygge den nye version af Sundhedsplatformen og løbende tilpasse den det nye landspatientregister, samtidig med, at det bliver udviklet.
Begge regioner har dog hidtil holdt fast i, at man ville nå den oprindelige deadline 3. november i år.
Version2 har de seneste uger forsøgt at få en kommentar fra Region H om projektet, og it-direktør Per Buchwaldt fra Region Sjælland henviser til Sundhedsdatastyrelsen, der er såkaldt »projektejer«.
Her fortæller styrelsens direktør, Lisbeth Nielsen, at det de to regioner med Sundhedsplatformen pressede særligt på for en beslutning, fordi de havde brug for afklaring, hvis de skulle nå at adskille LPR3 fra den opgradering af Sundhedsplatformen, de stadig arbejder på.
»Vi forlænger projektet med fire måneder for at være sikre på at få en god overgang til det nye landspatientregister. Det er en fælles vurdering, vi har foretaget sammen med regionerne.«
Det er ikke så længe siden, at regionerne sagde til mig, at de regnede med at nå det. Hvad har ændret sig i løbet af den sidste måned?
»Det var også vores forventning, at vi ville nå det. Men i sidste uge skete der blandt andet det, at region Hovedstaden og Region Sjælland, der jo samtidig skal gå over på den nye version af sundhedsplatformen, meldte ud, at det bliver svært at nå det hele.«
Version2 bringer i næste uge et interview med Pia Kopke, der er vicedirektør i Center for IT, Medico og Telefoni (CIMT) i Region Hovedstaden, om LPR3-projektet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.