Nyt landspatientregister: Kæmperegning på vej for integration med Sundhedsplatformen
Det nye landspatientregister (LPR3) skal tages i brug i starten af 2019, og det bliver en dyr fornøjelse for flere regioner at koble sig på.
Dyrest er det for regionerne Hovedstaden og Sjælland, der er fælles om at få det nye register, der stadigvæk er under udvikling, til at spille sammen med Sundhedsplatformen.
Hele projektet løber her op i mere end 112 millioner kroner, hvoraf 54 millioner går til leverandøren Epic.
»Leverandøren af Sundhedsplatformen, Epic, skal i forbindelse med overgangen til LPR3 opdatere den eksisterende datamodel i Sundhedsplatformen, så den passer til datamodellen i LPR3. Denne opdatering kræver, at Epic får en ny MedCom-certificering, så information i LPR3-format kan afleveres på den nye Webservice,« hedder det i et projektinitieringsdokument (PID), som Version2 har fået aktindsigt i.
Det oprindelige budget lød på 97 millioner kroner, men ifølge Region Hovedstaden er det steget til 112 millioner kroner, i forbindelse med at projektets varighed er blevet forlænget.
Landspatientregisteret blev oprettet i 1976 og er et nationalt register over patienter behandlet ved de danske sygehuse. Landspatientregisteret indeholder data om danske patienters kontakter med sygehuse i Danmark. På baggrund af data fra registeret laver Sundhedsdatastyrelsen opgørelser på eSundhed.dk, som f.eks. viser antal operationer på de forskellige sygehuse fordelt på køn og alder. Registeret er desuden kritisk, fordi det blandt andet danner grundlag for økonomisk afregning mellem regioner, staten og kommuner. Den nye version, LPR3, er stadig under udvikling og skal blandt andet gøre data mere tilgængelige og anvendelige. Leverandøren er DXC, og opgaven koster det offentlige 41,9 millioner kroner. Dermed bliver det betydeligt dyrere for regionerne at implementere LPR3, end det er for Sundhedsdatastyrelsen at få det udviklet. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen og Version2Landspatientregisteret
I Region Midtjylland skal LPR3 implementeres i EPJ-systemet fra Systematic, og her er udgifterne til leverandøren noget mindre.
»Vores aftale med Systematic ligger på omkring 37 millioner kroner. Og det er test, analyse, udvikling og det hele. Det er den fulde implementering i EPJ-systemet,« siger it-direktør Claus Kofoed til Version2.
I Region Nordjylland er opgaven endnu billigere.
Her slipper man med at betale leverandøren CGI omkring 15 millioner kroner for udvikling, test, analyse, design og teknisk implementering.
Nordjyderne skal dog snart have nyt EPJ-system, og det er også medvirkende til, at LPR3-projektet her er så meget billigere end i de andre regioner.
»Det modul, vi bygger dette her i, skal ikke leve ret mange år længere, og det er med til at holde prisen nede,« siger it-direktør Klaus Larsen til Version2.
»Vi kunne godt have brugt flere penge på at udvikle noget, der kunne holde i 10 år og var lidt pænere og mere gennemtænkt. Men vi ved, at vi snart skal have ny EPJ, og vi ved også godt, at vi skal have en EPJ-platform, som andre regioner har.«
Det sidste er en henvisning til, at politikerne i det nordjyske regionsråd for nylig meldte ud, at man har i sinde at skifte til Systematics EPJ-system, der allerede bruges i Midtjylland og snart også i Region Syd.
Og da Region Midt allerede er i gang med at implementere LPR3 i Systematics system, vil udviklingsarbejdet allerede være overstået, når Region Nordjylland tilslutter sig.
»Derfor kommer der også allerede til at være et LPR3-modul udviklet til vores kommende EPJ, som vi kan bruge. Det er standard-funktionalitet,« siger Klaus Larsen.
Sundhedsplatformen er baseret på et system fra den amerikanske softwareleverandør Epic. Epic blev etableret 1979, og systemet leverer sundheds-it til mere end 1.100 hospitaler – primært i USA, men også i Europa. Nogle af de mest anerkendte hospitaler i verden, som f.eks. Cambridge University Hospitals i England, Kaiser Permanente og Johns Hopkins Hospital i USA, benytter Epic. 190 millioner patienter verden over får deres behandling understøttet af Epics it-platform. Kilde: Region HEpic Systems - leverandør af Sundhedsplatformen
Ingen driftsudgifter i andre regioner
Udover udviklingsopgaven, har Regionerne Hovedstaden og Sjælland også en løbende LPR3-udgift til den leverandøren af Sundhedsplatformen, Epic.
I de to regioners PID kan man læse, at Epic skal have 532.100 kroner om måneden til »drift og vedligehold af den nye LPR3-løsning i Sundhedsplatformen«.
Altså 6,4 millioner kroner om året.
Epic-kunderne er dog tilsyneladende de eneste regioner, der skal betale drift.
I Region Midtjylland fortæller it-direktør Claus Kofoed, at det nye landspatientregister ikke kommer til at koste regionen mere, når det er færdigudviklet og implementeret i EPJ-systemet fra Systematic.
»Vores driftsudgifter øges ikke i forbindelse med LPR3-projektet. Det er en del af vores almindelige aftale med leverandøren,« siger han til Version2.
Heller ikke Region Nordjylland skal betale for drift.
Region Syddanmark er ikke vendt tilbage efter Version2's henvendelse ved offentliggørelse af denne artikel, og Version2 har derfor søgt aktindsigt i regionens udgifter til LPR3.
Usikkerhed om forsinkelse
LPR3 skulle oprindeligt være gået i luften 3. november - samtidig med den nye version af Sundhedsplatformen, SP2018.
I starten af juli besluttede regionerne sammen med Sundheds- og Ældreministeriet så at udskyde deadline med fire måneder, fordi det blev svært at nå i mål til tiden. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen havde Sjælland og Hovedstaden blandt andet henvendt sig og udtrykt bekymring over, om man nu kunne nå i mål med både SP2018 og LPR3 til samme dato.
Herefter startede et forløb med forvirring om, hvem der forsinker hvem.
Regionerne Hovedstaden og Sjælland valgte i august at udskyde opdateringen af Sundhedsplatformen med henvisning til det forsinkede landspatientregister.
Den forklaring gav Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) dog ikke meget for.
»Det undrer mig meget, at Region Sjælland og Region Hovedstaden har meldt ud, at opdateringen af Sundhedsplatformen er forsinket, fordi indfasningen af Landspatientregisteret er forsinket. Det er helt faktuelt forkert. Vi i staten er klar til at gå i luften med LPR3 til planlagt tid og har hele tiden været det,« sagde hun dengang og tilbød regionerne at gå tilbage til den oprindelige deadline 3. november, hvis det kunne hjælpe Sundhedsplatformen på vej.
Det tilbud har ingen af regionerne taget imod.
Region Hovedstadens politikere holder skarpt øje med projektet, og af den seneste budgetaftale fremgår det, at forretningsudvalget kræver løbende statusrapporter om implementeringen af LPR3.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.