Nyt landspatientregister forsinket og fordyret: Rødt lys fra Statens It-råd

1. oktober 2018 kl. 13:591
Nyt landspatientregister forsinket og fordyret: Rødt lys fra Statens It-råd
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Det nye landspatientregister er fire måneder forsinket, og regionerne bruger enorme beløb på at implementere det. Nu kvitterer Statens It-råd med et rødt trafiklys til projektet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Statens It-råd har placeret et rødt mærkat på det nye landspatientregister (LPR3), fordi systemet er forsinket med fire måneder.

Det nye register vil først blive taget i brug i marts 2019 i stedet for den planlagte idriftsættelse den 3. november. Forsinkelsen medfører øgede udgifter hos både staten og regionerne, og derfor har it-rådet nu løftet pegefingeren.

Det røde trafiklys betyder, at it-rådet og Sundhedsdatastyrelsen, der er projektejer, sammen skal forsøge at afklare, hvordan projektet kan komme på ret kurs igen.

Forsinkelse udskyder Sundhedsplatformen - og vice versa

Forsinkelsen af LPR3 skyldes ifølge rapporten, at »det ikke er realistisk, at regionerne kan nå den aftalte frist for implementering af LPR3 primo november 2018«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom LPR3 er et statsligt it-system, udløser det en betydelig opgave i regionerne, der skal implementere det i deres EPJ-systemer.

Landspatientregisteret

Landspatientregisteret blev oprettet i 1976 og er et nationalt register over patienter behandlet ved de danske sygehuse.

Landspatientregisteret indeholder data om danske patienters kontakter med sygehuse i Danmark.

På baggrund af data fra registeret laver Sundhedsdatastyrelsen opgørelser på eSundhed.dk, som f.eks. viser antal operationer på de forskellige sygehuse fordelt på køn og alder.

Landspatientregisteret er kritisk, fordi det blandt andet danner grundlag for økonomisk afregning mellem regioner, staten og kommuner.

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen


Det er en kompliceret og dyr opgave - især i Region H og Region Sjælland, fordi de samtidig er ved at bygge den nye version af Sundhedsplatformen (SP2018).

I august sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at udskydelsen af LPR3 »blev indgået på foranledning af regionerne«, efter at Region H og Region Sjælland havde givet LPR3-forsinkelsen skylden for, at opdateringen af Sundhedsplatformen også måtte udskydes.

Sundhedsministeren gav derfor regionerne et tilbud om at opretholde den oprindelige dato for at tage LPR3 i brug, nemlig 3. november i år, men det takkede alle regionerne nej til.

Nu er status, at LPR3 er udskudt til 1. marts 2019, mens den vigtige opdatering af Sundhedsplatformen er udskudt til februar 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil samlet set koste regionerne over 160 millioner kroner at implementere LPR3 i deres EPJ-systemer. I Region H og Region Sjælland er udgiften steget fra 97 til 112 millioner som følge af projektets forsinkelse.

It-rådets fulde statusrapport er ikke blevet offentliggjort endnu, så det er lige nu ikke muligt at se, hvor meget forsinkelsen samlet set påvirker projektets udgifter og økonomiske gevinster.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. oktober 2018 kl. 16:26

Kan nogle forklarer mig logikken i de udmeldinger?

LPR3 er forsinket pga. at regionerne ikke kan nå at implementere den, så derfor får LPR3 en løftet pege finger. ... ...

What?!!????