Nyt landspatientregister forsinket og fordyret: Rødt lys fra Statens It-råd

Illustration: Jesper Kildebogaard
Det nye landspatientregister er fire måneder forsinket, og regionerne bruger enorme beløb på at implementere det. Nu kvitterer Statens It-råd med et rødt trafiklys til projektet.

Statens It-råd har placeret et rødt mærkat på det nye landspatientregister (LPR3), fordi systemet er forsinket med fire måneder.

Det nye register vil først blive taget i brug i marts 2019 i stedet for den planlagte idriftsættelse den 3. november. Forsinkelsen medfører øgede udgifter hos både staten og regionerne, og derfor har it-rådet nu løftet pegefingeren.

Læs også: Nyt landspatientregister udskudt i fire måneder - presset af Sundhedsplatformen

Det røde trafiklys betyder, at it-rådet og Sundhedsdatastyrelsen, der er projektejer, sammen skal forsøge at afklare, hvordan projektet kan komme på ret kurs igen.

Forsinkelse udskyder Sundhedsplatformen - og vice versa

Forsinkelsen af LPR3 skyldes ifølge rapporten, at »det ikke er realistisk, at regionerne kan nå den aftalte frist for implementering af LPR3 primo november 2018«.

Selvom LPR3 er et statsligt it-system, udløser det en betydelig opgave i regionerne, der skal implementere det i deres EPJ-systemer.

Det er en kompliceret og dyr opgave - især i Region H og Region Sjælland, fordi de samtidig er ved at bygge den nye version af Sundhedsplatformen (SP2018).

Læs også: Sundhedsministeren undsiger regioners forklaring på forsinket ny Sundhedsplatform

I august sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at udskydelsen af LPR3 »blev indgået på foranledning af regionerne«, efter at Region H og Region Sjælland havde givet LPR3-forsinkelsen skylden for, at opdateringen af Sundhedsplatformen også måtte udskydes.

Sundhedsministeren gav derfor regionerne et tilbud om at opretholde den oprindelige dato for at tage LPR3 i brug, nemlig 3. november i år, men det takkede alle regionerne nej til.

Læs også: Forbedret version af Sundhedsplatformen må vente: Vigtig opdatering udskudt

Nu er status, at LPR3 er udskudt til 1. marts 2019, mens den vigtige opdatering af Sundhedsplatformen er udskudt til februar 2019.

Det vil samlet set koste regionerne over 160 millioner kroner at implementere LPR3 i deres EPJ-systemer. I Region H og Region Sjælland er udgiften steget fra 97 til 112 millioner som følge af projektets forsinkelse.

Læs også: Nyt landspatientregister: Kæmperegning på vej for integration med Sundhedsplatformen

It-rådets fulde statusrapport er ikke blevet offentliggjort endnu, så det er lige nu ikke muligt at se, hvor meget forsinkelsen samlet set påvirker projektets udgifter og økonomiske gevinster.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Magnus Jørgensen

Kan nogle forklarer mig logikken i de udmeldinger?

LPR3 er forsinket pga. at regionerne ikke kan nå at implementere den, så derfor får LPR3 en løftet pege finger. ... ...

What?!!????

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere