Nyt landsdækkende patientregister baseres på open source-software

Logica Danmark skal levere en it-løsning bag Landspatientregisteret, der indeholder oplysninger om patientkontakter. Systemet bliver delvist baseret på en open source J2EE JBoss-løsning.

Sundhedsstyrelsen har skrevet kontrakt med Logica Danmark om en ny it-løsning til Landspatientregisteret, der indeholder oplysninger om alle kontakter - f.eks. indlæggelser - til de danske sygehuse siden 1977.

Den eksisterende løsning skal erstattes af den nye i begyndelsen af 2010 af leverandøren Logica Danmark ? det tidligere WM-Data ? og ifølge salgsdirektør for Healthcare i Logica Danmark, Michael Ellegaard Nielsen, baserer løsningen sig delvist på open source-software.

Han forklarer til Version2, at Logica Danmark vil bygge på en J2EE JBoss open source-løsning, men at databasen i systemet dog bliver fra Oracle, der ikke er open source.

Det er dog tanken, at systemet skal kunne udvides til at være det centrale punkt for indtastningen af oplysninger, der kan bruges i mange forskellige registre, og derfor er open source-software det oplagte fundament for løsningen, vurderer Michael Ellegaard Nielsen.

»På sigt kan man forestille sig, at det nye landspatientregister bliver en kerne for distribution af data til flere forskellige andre registre. Det kan blive Logica eller andre, der skal levere den del, og derfor er det oplagt at bygge på open source-software for at sikre åbenheden,« siger Michael Ellegaard Nielsen.

Løsningen håndterer ifølge Logica Danmark de kontaktbaserede data fra de danske offentlige sygehuse, herunder såvel validering af de modtagne data samt lagring af de validerede data. Via systemet formidles data også tilbage til indberetterne, til Sundhedsstyrelsen og til den enkelte borger gennem integration med Sundhed.dk. Regionerne får mulighed for at indberette patientoplysninger via et webbaseret indberetningssystem.

It-løsningen sættes i drift fra januar 2010.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Baldur Norddahl

Man kan undres over at det offentlige ikke som standard stiller krav om at specialudviklede applikationer skal gøres opensource og kildekoden ejes af staten.

Hvis det offentlige har betalt for udviklingen bør de også eje kildekoden. Hvem ved om nogen kan basere fremtidige systemer på kildekode som er tilgængeligt fra andre offentlige løsninger?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere