Nyt Kombit-system sejler: »Gode kollegaer rejser, nogle er sygemeldt med stress«

9. februar 2021 kl. 14:528
Nyt Kombit-system sejler: »Gode kollegaer rejser, nogle er sygemeldt med stress«
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Sagsbehandlingstiden er steget fra fem dage til fem uger, og nogle medarbejdere er gået ned stress, siden Randers Kommune implementerede Kommunernes Ydelsessystem fra Kombit i september 2020.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Gode kollegaer rejser, nogle er sygemeldt med stress, andre bliver hjemsendt for at undgå sygemeldinger.«

Sådan lyder meldingen fra tillidsrepræsentanten i Randers Kommunes jobcenter, Margit Simonsen, efter ydelsesafdelingen i jobcentret snart kan fejre et halvt års jubilæum med Kommunernes Ydelsessystem (KY), som er under udrulning i hele landet.

It-systemet, som har Kombit som projektansvarlig og er udviklet af Netcompany, er ifølge HK Kommunal fyldt med fejl, som besværliggør sagsbehandlingen på for eksempel kontanthjælp. Det skriver HK Kommunal i en nyhed.

»KY er et system med helt nye arbejdsgange, der desværre er mangelfulde og fejlbehæftede. Arbejdspresset er enormt,« siger Margit Simonsen til HK Kommunal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortæller, at sagsbehandlingstiden er steget fra fem dage i september til nu at være omkring fem uger. Dengang havde afdelingen otte ubehandlede ansøgninger liggende, og i dag er tallet 163.

»Ledelsen bakker os op og har indtil videre ansat 7 vikarer for at hjælpe Ydelseskontoret gennem denne store opgave. Men selv med 7 vikarer må vi desværre konstatere, at vi fortsat ikke når i mål med opgaverne,« siger hun.

Borgere risikerer at gå fra hus og hjem

It-systemet KY er ved at blive implementeret i landets kommuner, hvilket er den sidste fase i projektet, viser en tidsplan fra Kombit. Men enkelte kommuner har været pilotkommuner siden midten af 2020, og det gælder for eksempel Randers.

HK Kommunal skriver, at KY har en længere liste af fejl og mangler. Løsningen indeholder for eksempel en række standardbreve, hvoraf nogle indeholder gamle lovhenvisninger eller trækker forkerte data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fagforeningen nævner også, at nogle borgere har fået et for lille beløb udbetalt i december og januar, og at kommunen i nogle tilfælde ikke har kunne administrere de faste udgifter for visse borgere, hvilket betyder, at de borgere nu er i restance og i værste fald risikerer at blive smidt ud af deres hjem.

Arbejdsmiljørepræsentant i Randers Kommune Linda Karnøe arbejder selv med KY og er frustreret over at se kolleger miste modet.

»Særligt fordi det i sidste ende går ud over borgerne, der ringer ind og spørger, hvornår de får deres penge, eller hvorfor de ikke har fået udbetalt det beløb, de havde regnet med. Der er simpelthen så mange nye arbejdsgange og rutiner, vi ikke har lært i KY, og oplæringen har været nærmest ikke-eksisterende. Vi prøver os frem og håber på det bedste,« siger hun til HK Kommunal.

HK Kommunal skal fredag 12. februar holde møde med KL for at diskutere medarbejdernes klager over ydelsessystemet.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
11. februar 2021 kl. 14:03

Til gengæld har de taget stilling til at logoet skal vises, og det skal kunne uploades i JPG, PNG og noget tredje... :-)

Og så de fiiiine tegninger en eller anden sikkert vældig sød pige et sted i biksen har lavet. Fuld knald på drømme indenfor UX, uagtet om det faktisk ér mere intuitivt.

7
11. februar 2021 kl. 12:30

Eksempel nr. 1 på både liiidt for detaljeret og samtidigt slet ikke detaljeret nok krav:

"Breve udarbejdes i fonten Arial og brødtekst i størrelse 10."

Det skal, på tværs af alle kommuner, være Arial og punkt 10. Ret begrænsende.

Men udover begrænsningen ligger: Der skal ikke være mulighed for overskrifter, logoer, farver, illustrationer, tabeller, margener, fodnoter. Alt skal grundlæggende ligne det, som kan produceres i Notepad.

Kravspec er farlig.

5
10. februar 2021 kl. 11:24

"Løsningen indeholder for eksempel en række standardbreve, hvoraf nogle indeholder gamle lovhenvisninger eller trækker forkerte data."

Det lyder som en meget usædvanlig struktur hvis ansvaret for indholdet af et standardbrev ligger hos producenten eller leverandøren af softwaren. Det kan kræve at disse involveres for at lave ændringer, men som udgangspunkt vil disse ændringer skulle godkendes af kunden.

3
10. februar 2021 kl. 08:45

Jeg undre mig over at du placere ansvaret så tungt hos netcompany. Det er jo ikke forbruger salg det her, man må forvente at kombit/kommunerne er så professionelle aktører at de også ved hvad de køber, kan stille realistiske kravspecifikationer og rent faktisk følger op på det.

Dermed ikke sagt at leverandøren er uden ansvar men når man hører om alle disse projekter med fejl tror jeg at aben sidden begge steder.

2
9. februar 2021 kl. 21:48

Jeg ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed, men det er før set at statens og kommunernes projekter kommer med så vanvittig en kravspecifikation, at der er 0% chance for at få et godt projekt ud af det.

Tit består den af at man internt har besluttet sig for et projekt, en gruppe sættes til at lægge forslag og krav i en bunke uden den ene pen ved hvad den anden har skrevet, og så bliver dét kravspecifikationen efter alt dette materiale er klippe-klistret ind i en flot Word-skabelon af en person, der ikke har kompetencerne til at rydde op i den bunke "papirer" der er landet på staklens bord.

Sulten på opgaven byder man ind på den, man får den, og produktet lider ultimativt under at der undervejs ikke var større kritisk stillingtagen til materialet man står overfor - eller bedre styring fra kundens side, i forhold til det produkt man forestiller sig.

Jeg kunne let forestille mig der kunne sidde en konge (eller dronning) - eller to - i staten / hos kommunerne, der ikke ville tage godt imod kritik af det materiale de så stolt sender i udbud. For X antal hundrede millioner tænker jeg godt man kan bide sig i tungen og byde ind på lorten.

1
9. februar 2021 kl. 21:09

NetCompany trækker et spor af dårligt udførte projekter efter sig !! Forstår ikke at man påtager sig opgaver man ikke er i stand til at gennemføre eller på et tidligt tidspunkt siger STOP til ikke at være med til det. Nu kender jeg ikke til årsagerne til alle disse for slutbrugerne dårlige projekter, men som udviklingshus/konsulent er der en forventning om at man kan udføre et 'professionelt' stykke arbejde eller simpelthen sige fra, fremfor blot at stikke snablen i pengekassen. Synes helt ærligt at de efterhånden er en skamplet på branchen.