Nyt Kombit-system sejler: »Gode kollegaer rejser, nogle er sygemeldt med stress«
»Gode kollegaer rejser, nogle er sygemeldt med stress, andre bliver hjemsendt for at undgå sygemeldinger.«
Sådan lyder meldingen fra tillidsrepræsentanten i Randers Kommunes jobcenter, Margit Simonsen, efter ydelsesafdelingen i jobcentret snart kan fejre et halvt års jubilæum med Kommunernes Ydelsessystem (KY), som er under udrulning i hele landet.
It-systemet, som har Kombit som projektansvarlig og er udviklet af Netcompany, er ifølge HK Kommunal fyldt med fejl, som besværliggør sagsbehandlingen på for eksempel kontanthjælp. Det skriver HK Kommunal i en nyhed.
»KY er et system med helt nye arbejdsgange, der desværre er mangelfulde og fejlbehæftede. Arbejdspresset er enormt,« siger Margit Simonsen til HK Kommunal.
Hun fortæller, at sagsbehandlingstiden er steget fra fem dage i september til nu at være omkring fem uger. Dengang havde afdelingen otte ubehandlede ansøgninger liggende, og i dag er tallet 163.
»Ledelsen bakker os op og har indtil videre ansat 7 vikarer for at hjælpe Ydelseskontoret gennem denne store opgave. Men selv med 7 vikarer må vi desværre konstatere, at vi fortsat ikke når i mål med opgaverne,« siger hun.
Borgere risikerer at gå fra hus og hjem
It-systemet KY er ved at blive implementeret i landets kommuner, hvilket er den sidste fase i projektet, viser en tidsplan fra Kombit. Men enkelte kommuner har været pilotkommuner siden midten af 2020, og det gælder for eksempel Randers.
HK Kommunal skriver, at KY har en længere liste af fejl og mangler. Løsningen indeholder for eksempel en række standardbreve, hvoraf nogle indeholder gamle lovhenvisninger eller trækker forkerte data.
Fagforeningen nævner også, at nogle borgere har fået et for lille beløb udbetalt i december og januar, og at kommunen i nogle tilfælde ikke har kunne administrere de faste udgifter for visse borgere, hvilket betyder, at de borgere nu er i restance og i værste fald risikerer at blive smidt ud af deres hjem.
Arbejdsmiljørepræsentant i Randers Kommune Linda Karnøe arbejder selv med KY og er frustreret over at se kolleger miste modet.
»Særligt fordi det i sidste ende går ud over borgerne, der ringer ind og spørger, hvornår de får deres penge, eller hvorfor de ikke har fået udbetalt det beløb, de havde regnet med. Der er simpelthen så mange nye arbejdsgange og rutiner, vi ikke har lært i KY, og oplæringen har været nærmest ikke-eksisterende. Vi prøver os frem og håber på det bedste,« siger hun til HK Kommunal.
HK Kommunal skal fredag 12. februar holde møde med KL for at diskutere medarbejdernes klager over ydelsessystemet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.