Nyt kølekoncept i datacentret: Sænk hele serveren ned i væske

Ved at nedsænke servere i en nyopfundet væske mener 3M at kunne reducere køleudgifter til datacentre med 95 pct.

3M har sammen med Intel og SGI undersøgt en ny type køling til datacentre. I den nye type køleanlæg nedsænkes hele serveren i en særlig væske, der leder varme væk fra computeren væsentligt mere effektivt end det kan gøres med luftkøling. Det skriver den norske netavis digi.no.

Selskabet peger blandt andet på, at der er tale om en dielektrisk væske, som ikke er elektrisk ledende, ikke er brændbar, ikke skader ozonlaget og har høj varmekapacitet. 3M har døbt den særlige type væske 3M Novec Engineered Fluids. På grund af et lavt kogepunkt vil væsken begynde at bulderkoge, når serverne i væsken bliver tændt, og varmen omskabt til damp, som så kondenseres tilbage til væske ved hjælp af en smule kølevand sendt igennem en radiator, som hænger over den kogende væske.

Den høje varmekapacitet i væsken betyder, at 3M kan lede varmen effektivt nok væk til at man kan køle systemer, der har et ti gange så højt energibehov per kvadratmeter, som det er muligt med luftkøling. Dermed kan udstyret i datacentret stå meget tættere og kravet til plads bliver langt mindre. Det skyldes også, at selve køleanlægget er mindre end et konventionelt køleanlæg.

At nedsænke hele serveren i en væske er ikke en ny opfindelse, men tidligere har man forsøgt med mineralsk olie, som slet ikke har samme evne til at lede varmen væk. Derfor skal olien pumpes meget rundt, og serverne kan ikke pakkes så tæt, og konceptet blev aldrig en stor succes.

I denne video forklarer 3M, hvordan væskekølingen med den nye væske fungerer:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Klaus Ellegaard

Mange serverrum og andre ting køles i dag med ammoniak, som er ekstremt sundhedsskadeligt. Det er ikke noget problem under normal drift, og mange alternativer (freon) har endnu værre egenskaber, så i praksis er det en acceptabel risiko.

Det samme gør sig gældende i mange andre industrier, som bruger ekstremt farlige kemikalier under produktionen af noget, vi allesammen gerne vil have.

Man skal naturligvis ikke gå på kompromis med sikkerheden - hverken for medarbejderne eller for samfundet/verden som helhed. Men at afskrive eller være bange for noget, fordi det er sundhedsskadeligt, er heller ikke en god løsning.

 • 3
 • 1
#4 Klaus Ellegaard

Det fremgår ret tydeligt af artiklen:

At nedsænke hele serveren i en væske er ikke en ny opfindelse, men tidligere har man forsøgt med mineralsk olie, som slet ikke har samme evne til at lede varmen væk. Derfor skal olien pumpes meget rundt, og serverne kan ikke pakkes så tæt, og konceptet blev aldrig en stor succes.

 • 7
 • 2
#5 Bjarne Zeb Jørgensen

Det fremgår også ret klart af linket til den gamle artikel fra 6. september 2012 at det ikke er nyt ..."britiske Iceotope, som placerer hver server i et lukket kabinet, som derefter fyldes med Novec."

Det er vel blot reklame fra 3M som er blevet godt placeret og nu popper op som en "nyhed". Interessant, men vel egentlig ikke så nyt igen.

 • 5
 • 3
#7 Jacob Andersen

Mange serverrum og andre ting køles i dag med ammoniak, som er ekstremt sundhedsskadeligt. Det er ikke noget problem under normal drift, og mange alternativer (freon) har endnu værre egenskaber, så i praksis er det en acceptabel risiko.

Men ammoniak og freon bevæger sig jo rundt i lukkede rørsystemer. Som videoen viser, åbner operatørerne beholderne med denne kogende væske for at foretage hot-swapping af komponenter. Dermed får de jo dampene direkte op i ansigtet. Så spørgsmålet om, hvad disse dampe fx gør ved lungerne er vel reelt nok.

 • 6
 • 0
#8 Martin Leopold

Hej, I artiklen oven for beskrives, at væsken koger og fjerner en stor del af varmen ved at gennemgå faseskift fra flydende til damp. Iceotope's løsningen ser ud til at pumpe kølevæsken rundt i et lukket system. Fordampningen ser da umiddelbart ud til at være et ret afgørende twist og må være med til at opnå de ekstremt høje besparelser.

Mvh, Martin

 • 3
 • 0
#9 Morten Jensen

...dengang Intel Celeron var de chips der overclockede bedst og CPUer var på en slags indstikskort endnu (f.eks. slot A).

Jeg har set et par stykker der nedsænkede hele bundkortet med ram+cpu osv i en ikke-ledende mineralsk olie. Til at skabe cirkulation har jeg sågar set en gut smide en 80mm blæser i suppen også, der dog roterer noget langsommere end normalt pga. olien ;)

 • 2
 • 3
#10 Claus Jacobsen

Ja der er ikke noget som helst nyt i det fra en hobbyoverclockers verden - hvis ikke lige det var fordi den slags er på et amatørstadie og det her forhåbentlig bliver produktionsklar til MASSIV opskalering. Altså vi taler 1000vis af servere i et datacenter.

Det er absolut ikke lige en n+1 at lave en nedsunken maskine og så skalere op i antal. - jeg ser dog lidt udfordringer omkring service og maintenance. - Det må blive et forfærdeligt svineri at skulle pille dem op og de skal renses for olie. Det er i ligeså høj grad det der er nyheden. At man kan skalere op så løsningen kan laves ikke bare for en enkelt server, men man i virkeligheden kan lave "tanke" med servere i,i stedet for et rack.

Personligt tror jeg ikke det her bliver så voldsomt meget fremtrædende. Der er simpelthen for meget administration af rensning og rengøring hvis de skal ud og serviceres, i forhold til eksempelvis den måde man laver vandkøling på hos Asetek og deres datacenterløsninger.

 • 1
 • 4
#12 Uffe Ravn

Hvis vi forestiller os at en komponent, eksempelvis en processor brænder af, og lukker den magiske røg ud. Vil de stoffer der er i røgen, så ikke fordeles rundt omkring i hele computeren? Mon ikke nogen dele af røgen kan opløses i vædsken og gøre den ledende? Imens andre dele blot vil cirkulere og lande uheldige steder og lave krybestrøm?

 • 1
 • 0
#14 Jesper Poulsen

Jeg har set et par stykker der nedsænkede hele bundkortet med ram+cpu osv i en ikke-ledende mineralsk olie.

Du er tungnem, hva'?

"At nedsænke hele serveren i en væske er ikke en ny opfindelse, men tidligere har man forsøgt med mineralsk olie, som slet ikke har samme evne til at lede varmen væk. Derfor skal olien pumpes meget rundt, og serverne kan ikke pakkes så tæt, og konceptet blev aldrig en stor succes."

 • 1
 • 3
#18 Janus Knudsen

Det giver pludselig systemadministratoruddannelsen en helt ny vinkel, nu skal de have dykkercertifikat for at skifte harddiske og andet isenkræm :)

Det vil umiddelbart være smartere at nedsænke hele servercenteret i 3M Novec Engineered Fluids end at forsøge at gøre diverse småting/ beholdere tætte ik?

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere