Nyt kabel skal gøre Finland til "sikker it-havn"

Finland vil være en sikker datahavn for stater og for store virksomheder, derfor bygger de nu deres eget kabel, som betyder, at de ikke længere er afhængigt af det, der går gennem Sverige og Danmark.

Finlands ambition om at være frihavn for data, er kommet et skridt tættere på, efter finansieringen af et undersøisk kabel fra Finland, gennem Østersøen til Tyskland er blevet godkendt af den finske regering. Det skriver ZDnet.

Hidtil har Finland været afhængigt af et kabel, som er gået fra Danmark, over Øresundsbroen og gennem det sydlige Sverige, men det er ikke sikkert nok, hvis man vil tiltrække store virksomheder.

Finlands regering håber nemlig, at de med det nye kabel kan tiltrække store datacentre, som det Facebook har bygget i Luleå i Sverige og som Google har bygget i Hamina i Finland.

Vedtaget kort efter Snowden-afsløringer

Det nye kabel blev vedtaget af den finske regering i slutningen af 2013 kort efter Edward Snowdens lækkede dokumenter viste, at Sveriges Försvarets radioanstalt - svarende til Forsvarets Efterretningstjeneste - havde hjulpet USA med at skaffe oplysninger om Rusland gennem elektronisk overvågning.

Læs også: Fiberspionerne

Med det nye kabel mener Finlands statsminister, Krista Kiuru, at ambitionen om en it-havn, hvor virksomheder kan placere deres data i sikkerhed er godt på vej.

»Vores geopolitiske placering er baseret på både geografi og på beslutninger som vi selv tager. Vi må først selv have modet til at udvikle Finland til en signifikant sikker havn for information, hvor virksomheder og lande i sikkerhed kan placere deres kritiske data«, siger hun ifølge ZDnet.

Afviste TeliaSonera

Kort efter Finland annoncerede kabelplanerne, er Skulle Finland ifølge ZDnet have afvist et forslag fra Sveriges TeliaSonera International Carrier, som ville opbygge et privatejet fibernetværk fra Skt. Petersborg til Tyskland, som skulle have passeret gennem Finland og Baltikum.

I stedet er planen, at kablet skal bygges af det statsejede Governia, som for har opkøbt Corenet Oy, som er en data-kabel-virksomhed, som ejer 7100 kilometer optisk fibernet kabel i Finland.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Erling Sjørlund

Vi har jo på Version2 kunnet læse, hvordan NSA har modificeret udstyr på turen fra Cisco til kunden, hvordan man har kunnet sniffe trafikken fra lyslederkabler uden at bryde dem, hvordan ingen kryptering er sikker osv. Så hvordan vil Finland etablere en forbindelse fra fx. Holland uden at den undervejs kan aflæses? Hvis den er forgrenet er den jo pr. definition ikke længere sikker. Eller er det kun Tyskland, der skal være kunde i butikken?

 • 0
 • 0
#4 s_ mejlhede

Der er mange som bruger amerikansk teknologi, men hvem er det der hjernedødt har indsamlet og delt data?

Den Svenske regering. Den Danske regering. Den Engelske regering.

Bare lige sådan vores nærmeste naboer, bare se på telelogningen. Hvis du ikke mener det er hovedløs så må også synes at Anker Boye telefon regning er i orden, samt at Net har helt styr på deres Datasikkerhed,

 • 2
 • 0
#5 Martin Rasmussen

Hva' med Tyskland? Og ja, nu hvor de er i gang med at grave, hvorfor så springe Holland over. Eller, jeg håber at de har gjort kablet klar til en gang i fremtiden at ramme Danmark, Norge, Holland og Polen f.eks. direkte.

Med mindre de vil sende et politisk budskab om at Tyskland er safehaven, så fred være med det :)

 • 0
 • 0
#8 Martin Rasmussen

Jeg quoter lige fra artiklen;

Vedtaget kort efter Snowden-afsløringer

Det nye kabel blev vedtaget af den finske regering i slutningen af 2013 kort efter Edward Snowdens lækkede dokumenter viste, at Sveriges Försvarets radioanstalt - svarende til Forsvarets Efterretningstjeneste - havde hjulpet USA med at skaffe oplysninger om Rusland gennem elektronisk overvågning.

Det vil jeg kalde en meget uheldig bemærkning af journalisten, så, da den fylder godt og vel en femte del af artiklen - hvis den altså intet har med selve nyheden at gøre! Denne vinkel har jo afsporet samtlige kommentarer på denne tråd..

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere