Nyt JPEG-format kan spare 30 procent af global båndbredde, mener opfinderne

9. juli 2021 kl. 10:0319
Nyt JPEG-format kan spare 30 procent af global båndbredde, mener opfinderne
Illustration: Banzai915, BigStock.
Nyt format skal forene egenskaber fra JPEG, PNG og GIF til et fælles format med bedre kompressionsevne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et nyt bud på det gamle JPEG-format til komprimerede fotos kan på globalt plan spare 30 procent af den samlede båndbredde, lyder det optimistisk fra opfinderne.

Det nye format med navnet JPEG XL halverer i visse tilfælde filstørrelsen på dagens JPEG's, med forbedret billedkvalitet. Det skriver New Scientist.

Forskeren António Pinheiro ved University of Beira Interior i Portugal, der også arbejder i Joint Photographic Experts Group, som administrerer JPEG-standarderne, siger, at den originale filtype er alderssvækket teknologi, og at den nye standard repræsenterer det nyeste inden for datakomprimering.

Selvom lagerkapacitet og netværkshastigheder er forbedret dramatisk siden introduktionen af ​​den originale JPEG-standard, er der stadig behov for komprimering. Ellers tager det for lang tid at overføre data, siger António Pinheiro til New Scientist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

JPEG XL vil som forgængeren have mulighed for at skalere komprimeringen op eller ned efter behov, inklusive en mulighed for en tabsfri version, hvor alle originale data kan gendannes, og som ofte kræves af forskere og medicinske fagfolk.

»I nogle former for medicinsk billedgenerering eller astronomi kan vi ikke give tab på tekstur, fordi fagfolk kan bruge disse teksturer til at udtrække information, selvom vi ikke kan se det. De kan opdage disse mønstre, fordi de er uddannede til at opdage dem. Hvis du komprimerer et billede, kan der blive stillet en dårlig diagnose.«

JPEG XL understøtter også nye funktioner, der fremtidssikrer det i årtier fremover, såsom at tillade billeder på mere end en milliard pixels, samt animation og encoding, der ikke kræver specialiseret hardware. Holdet bag den nye standard håber, at det vil erstatte JPEG, PNG og GIF og blive et universelt billedformat til internettet.

En stor del af teknologien bag det nye format kan spores tilbage til arbejde udført af firmaerne Google og Cloudinary. Virksomhederne har givet rettighederne væk til teknologien, så den kan bruges under en patent-fri open source licens.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
13. juli 2021 kl. 13:15

Det er altså ikke helt rigtigt. Jeg kender en der gjorde det for nogle måneder siden, da han gik ud fra at "firmabilen" kørte på diesel. Det gjorde den så ikke

... nu jeg har så ikke bil, men jeg syntes ellers jeg har set på divese biler et fint lille mærke på dækslet til tanken, som er enten grøn med teksten "jeg kører på benzin" eller sort med teksten "jeg kører på diesel".

Sikkert for at begrænse opkaldene til Falck / Dansk Autohjælp. :-)

18
12. juli 2021 kl. 21:18

Men der sker ikke noget katastrofalt ved at hælde diesel på en benzinbil.

Ok, men kommer ikke ret langt og de sidste 100m virker bilen som en ret god røggenerator, men motoren tager trods alt ikke skade,

Modsat med benzin på en diesel, der står brændstofpumpen af da den smøres af dieselen.

15
12. juli 2021 kl. 00:27

Fast Search & Transfer (FAST):Images can be converted to FAST (.fst) format and efficiently stored at the server side. The FAST Image Transfer Java applet decoder allows the end-users to download, decompress, and display FAST images in their browser window. Image Transfer is far more powerful than both JPEG and GIF. For the same visual quality, FAST file sizes are 2-6 times smaller than JPEG files, and more than 10 times smaller than GIF files.

13
10. juli 2021 kl. 17:14

Det er en god regel, at kunden / brugeren har ret

Nej kunden har meget sjældent ret, men kunden har nogle berettigede behov og ønsker, og dem skal vi hjælpe hen med at få opfyldt.

Og det kan bla. være gennem oplysning/opdragelse/undervisning omkring faldgrupper, som ikke automagisk kan undgås.

Fuldstændig som bilejere også vejledes i at man altså ikke må hælde diesel på en benzinbil.

12
10. juli 2021 kl. 11:29

@Christian Nobel: Det er en god regel, at kunden / brugeren har ret - altså her, at uhensigtsmæssig brugeradfærd kun er et udtryk for dårlig implementering.

Derfor, når f.eks. Word tillader ukritisk at indsætte et 24 Mpixel billede i et 4 x 5 cm felt i en A4-side, så er det en implementeringsfejl (i reklamerne nok kaldet en facilitet).

Naturligvis burde der kunne ske en automatisk tilpasning.

Når jeg sender billeder fra min telefon får jeg valg mellem "original" og et antal mindre filstørrelser. Selvom ikke alle brugere forstår valget, så er det dog det rigtigste.

P.S.: Jeg kan godt med et hjælpeprogram omskallere billeder, og jeg gør det hvis jeg laver en "billedbog" med mange billeder. Men det er lidt nørdet.

10
10. juli 2021 kl. 10:47

Mig bekendt har firmaets hovedprodukt altid været søgemaskinen Fast.

Det er det der lille "altid".

For som sagt, det var noget der poppede op til overfladen før de begyndte at beskæftige sig med søgemaskineri.

Jeg kan så tydeligt huske at de havde et demobillede af en Saab (vistnok en 900, og vistnok rød, men der tør jeg ikke lægge hovedet på blokken) i deres eget format og i jpeg.

Nu er navnet Fast jo relativt generisk, så der kan også have været tale om et andet norsk firma - men der må være andre gamle nisser her der kan huske det.

8
10. juli 2021 kl. 00:29

Mig bekendt har firmaets hovedprodukt altid været søgemaskinen Fast. Den var meget udbredt som erstatning for den indbyggede søgemaskine i SharePoint, da den var betydeligt bedre. Den var faktisk så god, at firmaet blev opkøbt af Microsoft, og siden da er den blevet standard søgemaskinen i SharePoint.

7
9. juli 2021 kl. 20:44

Jeg troede at HEIF/HEIC var på vej til at erstatte JPEG. Men det er måske mest Apple der skubber på her (siden iOS 11). Men det kan måske skyldes noget med rettigheder...

HEIF/HEIC fylder typisk halvdelen af JPEG.

5
9. juli 2021 kl. 15:15

Var nok mere interessant og relevant at sammenligne med webp, som i dag er standard for web-billeder....tror det er udviklet af Google, hvis jeg husker rigtigt. Og gør det temmelig godt i forhold til jpg, både i relation til størrelse og kvalitet. Understøttes direkte af de nyeste browsere (og irfanview m. plug-in pakken).

3
9. juli 2021 kl. 12:49

For små 30 år siden var der et norsk firma ved navn Fast som havde udviklet et helt nyt billedformat der fyldte en brøkdel af jpeg.

Pludselig forsvandt det (formatet) fra stort set den ene dag til den anden, og det norske firma beskæftigede sig nu kun med noget søgeoptimering, og blev siden hen opkøbt af Microsoft.

Er der andre der kan huske den historie?

1
9. juli 2021 kl. 11:25

Bliver 30% af den globale båndbredde overhovedet brugt til billeder?

"#By 2019, video will make up 80% of all internet traffic, according to Cisco>Statistic – Fact" Det var det eneste jeg lige kunne finde. Hvis det er sandt at 80% gik til video i 2019, så kan de 30% besparelse slet ikke passe.

Er det 30% pladsbesparelse pr billede?

[Edit: "Cisco recently declared that by 2022, online videos will make up more than 82 per cent of all consumer internet traffic"]