Nyt JPEG-format kan spare 30 procent af global båndbredde, mener opfinderne
Et nyt bud på det gamle JPEG-format til komprimerede fotos kan på globalt plan spare 30 procent af den samlede båndbredde, lyder det optimistisk fra opfinderne.
Det nye format med navnet JPEG XL halverer i visse tilfælde filstørrelsen på dagens JPEG's, med forbedret billedkvalitet. Det skriver New Scientist.
Forskeren António Pinheiro ved University of Beira Interior i Portugal, der også arbejder i Joint Photographic Experts Group, som administrerer JPEG-standarderne, siger, at den originale filtype er alderssvækket teknologi, og at den nye standard repræsenterer det nyeste inden for datakomprimering.
Selvom lagerkapacitet og netværkshastigheder er forbedret dramatisk siden introduktionen af den originale JPEG-standard, er der stadig behov for komprimering. Ellers tager det for lang tid at overføre data, siger António Pinheiro til New Scientist.
JPEG XL vil som forgængeren have mulighed for at skalere komprimeringen op eller ned efter behov, inklusive en mulighed for en tabsfri version, hvor alle originale data kan gendannes, og som ofte kræves af forskere og medicinske fagfolk.
»I nogle former for medicinsk billedgenerering eller astronomi kan vi ikke give tab på tekstur, fordi fagfolk kan bruge disse teksturer til at udtrække information, selvom vi ikke kan se det. De kan opdage disse mønstre, fordi de er uddannede til at opdage dem. Hvis du komprimerer et billede, kan der blive stillet en dårlig diagnose.«
JPEG XL understøtter også nye funktioner, der fremtidssikrer det i årtier fremover, såsom at tillade billeder på mere end en milliard pixels, samt animation og encoding, der ikke kræver specialiseret hardware. Holdet bag den nye standard håber, at det vil erstatte JPEG, PNG og GIF og blive et universelt billedformat til internettet.
En stor del af teknologien bag det nye format kan spores tilbage til arbejde udført af firmaerne Google og Cloudinary. Virksomhederne har givet rettighederne væk til teknologien, så den kan bruges under en patent-fri open source licens.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.