Nyt it-system skal sikre mere gennemsigtige ejendomsvurderinger hos Skat

11. september 2014 kl. 15:2011
Et nyt it-system skal understøtte en mere gennemskuelig vurdering af ejendommes værdi. Åbenhed skal genskabe tilliden til de udskældte ejendomsvurderinger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skats model for at lave ejendomsvurderinger er ikke god nok. Sådan lyder dommen fra det såkaldte Engberg-udvalg, som har haft til opgave at udvikle et bedre alternativ. Nu vil regeringen have videreudviklet og indført den nye vurderingsmodel, lyder det fra Skatteministeriet.

Opgaven skal løses af en netop oprettet projektorganisation, som skal udvikle et it-system til formålet. Systemet skal gøre vurderingsprocessen mere forståelig for boligejerne. Tidligere har Skat modtaget massiv kritik af sine ejendomsvurderinger – eksempelvis for ikke at justere vurderinger, som er blevet underkendt i landsretten. Det er den problematik, et mere åbent system skal løse op for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Hvis boligejerne skal have tillid til skatten, skal de kunne forstå, hvordan den hænger sammen. Så simpelt er det. Det vil man kunne med det fremtidige system, det kan man ikke med det gamle. Derfor er udvalgets tanker om en 'selvangivelse for boligejerne' og dermed mulighed for korrektion af data meget interessante. Fuld åbenhed og offentlige data kan vise sig at blive en af de vigtigste brikker, når det handler om at genskabe tilliden til vurderingssystemet,' siger skatteminister Benny Engelbrecht i en meddelelse.

Engberg-udvalgets nye beregningsmodel har stadig knaster. For eksempel har den en tendens til at overvurdere billige boliger og undervurdere de dyre. De fejl skal rettes, før der udarbejdes en projektbeskrivelse, der kan sige noget om it-systemets budget og tidsramme, oplyser Skatteministeriet. Efter planen skal de nye ejendomsvurderinger laves i 2017.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
12. september 2014 kl. 11:27

Hold fingrene væk fra mine penge. Ejendomsskat er perverst. Alle jeg kender, incl. mig selv, må spare for at få det til at løbe rundt. Bare vedligehold af boligen er en kæmpe post. Hvis man fik de penge i hånden man brugte på ejendomsskatter, kunne man bruge dem på håndværkere, som så ikke behøvede at være på dagpenge.

Men det bliver nok svært at få politikere til at forstå dette, da de fleste af dem er underfrankerede. mvh, Erik.

7
12. september 2014 kl. 10:24

Alle lamper lyser rødt her, når der skal laves er nyt "IT-system" i statsligt regi.

Næste IT skandale til et tre cifret milliardbeløb står vist klart i kulissen.

1
11. september 2014 kl. 16:12

"Hvis boligejerne skal have tillid til skatten, skal de kunne forstå, hvordan den hænger sammen."

Betyder det, at beregnings-algoritmerne bliver open source?

5
12. september 2014 kl. 09:00

Selvfølgelig skal selve beregningen være offentlig og bestemt i skattelovgivningen, det er jo ikke op til en mere eller mindre tilfældig IT-leverandør at bestemme over skatteudskrivningen. I øvrigt giver det nye system mening, hvis man bare lader være med at foregive, at det er en korrekt ansættelse af ejendomsværdi, og bare accepterer, at det er en skat på at bo nær ved en skole, nær indkøbsmuligheder, nær offentlig transport, nær motorvej, nær vandet, nær læge og skadestue (måske?) - herunder nær andre boliger, som er solgt til høje priser, og så videre... Det vil ikke svare til handelsværdien på din konkrete bolig - lige så lidt som sukker- og fedtskatter nødvendigvis gavner din personlige sundhed. En interessant effekt er, at i tilfælde, hvor beregningen fører til en lav værdi i forhold til, hvor attraktiv den konkrete bolig er, vil den dermed lavere skat gøre boligen endnu mere attraktiv (og omvendt).

11
12. september 2014 kl. 17:19

Selvfølgelig skal selve beregningen være offentlig og bestemt i skattelovgivningen, det er jo ikke op til en mere eller mindre tilfældig IT-leverandør at bestemme over skatteudskrivningen.

Er du sikker på det? Har du en forventning om, at du fremover vil kunne indhente præcis de samme data som SKAT, uafhængigt af SKAT men fra datakilder, der er angivet i loven, derefter bruge disse data i en beregning der er specificeret i loven og nå præcis samme resultat, som SKAT (måske mange måneder) senere kommer frem til?

Jeg vil se det, før jeg tror det.

6
12. september 2014 kl. 09:16

I øvrigt meget spændende, hvordan det vil få betydning for kommende beslutninger om for eksempel skolelukninger, at man nu kan beregne den præcise betydning for vurderingerne i det berørte område - altså, hvor meget hver enkelt ejendom ændrer værdi, hvem der bliver teknisk insolvente, og så videre - helt konkret som følge af en sådan beslutning...

10
12. september 2014 kl. 11:52

I øvrigt meget spændende, hvordan det vil få betydning for kommende beslutninger om for eksempel skolelukninger, at man nu kan beregne den præcise betydning for vurderingerne i det berørte område - altså, hvor meget hver enkelt ejendom ændrer værdi, hvem der bliver teknisk insolvente, og så videre - helt konkret som følge af en sådan beslutning...

Hmm - en interessant betragtning - for hvis nu kommune x kunne spare y antal millioner ved at nedlægge en skole, samtidig kunne se at så fik de y +1 millioner mindre ind i skat, fordi huspriserne faldt - så kunne det være de lod være ud fra en økonomisk vurdering.

3
11. september 2014 kl. 21:06

Ja, selvfølgeligt. Algoritmen er:

N = N * (1+X/100) hvor N er "vurderingen" fra sidste år og X et tilfældigt tal mellem 5 og 100. Det bliver 8 mio, Tak.

4
12. september 2014 kl. 02:13

N = N * (1+X/100) hvor N er "vurderingen" fra sidste år og X et tilfældigt tal mellem 5 og 100.

Du tog den forkerte algoritme Frithiof :) ..den du viser bruges til at opregne de rullende kommunale budgetter og de årlige finanslove.

Her er N indeværende år og X er det maksimale før borgernes smertetærskel for det kommende år. For de efterfølgende 4 budgetår anvendes resultatet * terningekast med 6 forskellige stigningsprocenter.

Nå pyt, jeg kan se man havner hvorsomhelst uanset hvilken af deres algoritme der bruges.