Nyt it-system hos Skat går i rødt: Skal bruge yderligere 27 millioner

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
It-systemet eKapital har brug for mere kapital, hvis det skal gennemføres. Projektet er symptomatisk for Skats generelle problemer med it, mener minister.

Skat har brug for yderligere 27,4 millioner til it-projektet eKapital, som blandt andet skal gøre det nemmere at udveksle skatteoplysninger internationalt.

Det fremgår af en anmodning fra Skatteministeriet om flere penge til projektet.

»Det er beklageligt, at SKATs it-projekt eKapital har behov for en betydelig budgetudvidelse for at muliggøre moderniseringen af en række indberetningsløsninger på det finansielle område,« forklarer skatteminister Karsten Lauritzen i et svar til Folketingets Skatteudvalg.

Læs også: Skats skandale-system koster yderligere millioner

eKapital pryder toppen af listen over problemramte it-projekter i en netop offentliggjort rapport fra statens it-projektråd, som gør status på de større it-projekter. Rapporten giver eKapital en rød status, mens to andre af Skats it-projekter markeres med gul.

Dermed står Skat for tre ud af fire problemramte it-projekter i staten.

Generelt problem

Karsten Lauritzen medgiver da også i sit svar, at den nye ekstraregning ikke er en unik begivenhed.

»Projektet viser desværre meget klart, hvilke udfordringer SKAT generelt har med at drive it-projekter, når nye eller moderniserede løsninger skal integreres til SKATs gamle it-systemer, der mestendels ligger hos eksterne leverandører,« fastslår skatteministeren, der har bedt Skat om en redegørelse af samtlige ekstraudgifter, der forventes at komme fra it-problemer.

Læs også: Skat: 4 år og 100 mio. kr. sat af til kontrolleret nedlukning af skandaleramt it-system

Skats eKapital består af tre systemer, hvoraf to allerede er udviklet af Skat selv og sat i drift. Den oprindelige plan var, at den tredje del - et rentesystem - skulle i udbud.

'SKAT besluttede dog på grund af gode erfaringer med egenudvikling af de to andre systemer at egenudvikle rentesystemet,' fremgår det af en redegørelse fra ministeriet.

Rentesystemet har vist sig at være langt mere besværligt, end Skat først har vurderet. Udviklingsprisen blev oprindeligt vurderet til 16,5 millioner kroner, men myndigheden forventer nu at slippe omkring det dobbelte - nærmere bestemt 31,9 millioner.

Skal være mere agil

Den samlede pris for eKapital ryger ifølge redegørelsen dermed op på 95,2 millioner kroner.

To øvrige it-projekter hos SKat - Digitalisering af selskabsskatten og NemVirksomhed - får begge gul status i rapporten fra statens it-projektråd.

Læs også: 'En ekstra chance' har vendt røde lamper til grønne blandt offentlige it-projekter

På sigt er der brug for en grundlæggende fornyelse af Skats fundamentale it-systemer, understreger Karsten Lauritzen.

»SKAT har derfor gennemført omfattende analyse af it-understøttelsen på skatteområdet, og der peges på behovet for igangsættelse af transformationsprogrammer mhp. at skabe mere fleksible systemer, frigøre sig fra leverandørafhængighed samt at it-projekter generelt skal gennemføres i mindre projekter mere agilt og tæt på opgavevaretagelsen,« oplyser skatteministeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
Anne-Marie Krogsbøll

Skattejagt i bundløs sump, ser det ud til ....

I øvrigt: Kan nogen kaste lys over, hvad der er sket i denne sag?: http://www.computerworld.dk/art/101862/skat-ramt-af-dobbelt-it-indbrud-p...

Det er vel (amatørspørgsmål) en ringe trøst, at diskene er krypterede, når det ligner et insider-job, for så kan man vel tænke sig, at man også har haft adgang til krypteringsnøglerne?

Og gad vide hvilke sager, der befandt sig på de disse diske, og om man havde backupper? Hvem kan have haft interesse i at stjæle dem - har de nogen økonomisk værdi uden indholdet?

Mads Bendixen
Christian Nobel

Simpelt tyveri af letomsættelige pc'er og sessionslogning. Hvordan laver du den kobling?

At hvis ISP'erne blev påduttet en opgave med at indsamle data til centralsnagebureauet, så er det ikke sikkert at det er en opgave de vil prioritere specielt højt med hensyn til hvilket udstyr disse data skulle gemmes på, og hvor dette udstyr skulle være placeret - det skulle løses på billigst mulige måde, så det kunne sagens være at snageserveren bare var en gammel pc, der var henvist til et kosteskab.

Henrik Hansen

Er det ikke et spørgsmål om "effektivisering", hvor medarbejdere får en bærbar som kan anvendes både på kontoret, under rejser og hjemme?
I så fald er sikringen vel at låse dem inde i et skab hvis de efterlades på arbejdspladsen, men desværre er sådanne skabe jo ikke altid synderligt egnede til dette formål, da de jo skal være pæne at se på i kontormiljøet.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017