Nyt it-system hos Skat går i rødt: Skal bruge yderligere 27 millioner

18. marts 2016 kl. 10:509
Nyt it-system hos Skat går i rødt: Skal bruge yderligere 27 millioner
Illustration: SKAT.
It-systemet eKapital har brug for mere kapital, hvis det skal gennemføres. Projektet er symptomatisk for Skats generelle problemer med it, mener minister.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skat har brug for yderligere 27,4 millioner til it-projektet eKapital, som blandt andet skal gøre det nemmere at udveksle skatteoplysninger internationalt.

Det fremgår af en anmodning fra Skatteministeriet om flere penge til projektet.

»Det er beklageligt, at SKATs it-projekt eKapital har behov for en betydelig budgetudvidelse for at muliggøre moderniseringen af en række indberetningsløsninger på det finansielle område,« forklarer skatteminister Karsten Lauritzen i et svar til Folketingets Skatteudvalg.

eKapital pryder toppen af listen over problemramte it-projekter i en netop offentliggjort rapport fra statens it-projektråd, som gør status på de større it-projekter. Rapporten giver eKapital en rød status, mens to andre af Skats it-projekter markeres med gul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed står Skat for tre ud af fire problemramte it-projekter i staten.

Generelt problem

Karsten Lauritzen medgiver da også i sit svar, at den nye ekstraregning ikke er en unik begivenhed.

»Projektet viser desværre meget klart, hvilke udfordringer SKAT generelt har med at drive it-projekter, når nye eller moderniserede løsninger skal integreres til SKATs gamle it-systemer, der mestendels ligger hos eksterne leverandører,« fastslår skatteministeren, der har bedt Skat om en redegørelse af samtlige ekstraudgifter, der forventes at komme fra it-problemer.

Skats eKapital består af tre systemer, hvoraf to allerede er udviklet af Skat selv og sat i drift. Den oprindelige plan var, at den tredje del - et rentesystem - skulle i udbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'SKAT besluttede dog på grund af gode erfaringer med egenudvikling af de to andre systemer at egenudvikle rentesystemet,' fremgår det af en redegørelse fra ministeriet.

Rentesystemet har vist sig at være langt mere besværligt, end Skat først har vurderet. Udviklingsprisen blev oprindeligt vurderet til 16,5 millioner kroner, men myndigheden forventer nu at slippe omkring det dobbelte - nærmere bestemt 31,9 millioner.

Skal være mere agil

Den samlede pris for eKapital ryger ifølge redegørelsen dermed op på 95,2 millioner kroner.

To øvrige it-projekter hos SKat - Digitalisering af selskabsskatten og NemVirksomhed - får begge gul status i rapporten fra statens it-projektråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På sigt er der brug for en grundlæggende fornyelse af Skats fundamentale it-systemer, understreger Karsten Lauritzen.

»SKAT har derfor gennemført omfattende analyse af it-understøttelsen på skatteområdet, og der peges på behovet for igangsættelse af transformationsprogrammer mhp. at skabe mere fleksible systemer, frigøre sig fra leverandørafhængighed samt at it-projekter generelt skal gennemføres i mindre projekter mere agilt og tæt på opgavevaretagelsen,« oplyser skatteministeren.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
18. marts 2016 kl. 13:45

Er det ikke et spørgsmål om "effektivisering", hvor medarbejdere får en bærbar som kan anvendes både på kontoret, under rejser og hjemme? I så fald er sikringen vel at låse dem inde i et skab hvis de efterlades på arbejdspladsen, men desværre er sådanne skabe jo ikke altid synderligt egnede til dette formål, da de jo skal være pæne at se på i kontormiljøet.

7
18. marts 2016 kl. 12:41

Simpelt tyveri af letomsættelige pc'er og sessionslogning. Hvordan laver du den kobling?

At hvis ISP'erne blev påduttet en opgave med at indsamle data til centralsnagebureauet, så er det ikke sikkert at det er en opgave de vil prioritere specielt højt med hensyn til hvilket udstyr disse data skulle gemmes på, og hvor dette udstyr skulle være placeret - det skulle løses på billigst mulige måde, så det kunne sagens være at snageserveren bare var en gammel pc, der var henvist til et kosteskab.

6
18. marts 2016 kl. 12:13

Burde Skats PC-er ikke have været ordentligt sikrede? Siger det ikke noget om, at det er svært at sikre den slags fortrolige data?

Og endnu engang - hvad er der blevet af sagen? Ved du det?

4
18. marts 2016 kl. 11:56

så ruller millionerne blot i offentlige it projekter.

3
18. marts 2016 kl. 11:52

Mads Bendixen:

Måske......

Men hvad er der blevet af sagen? Hvad var der på diskene? Havde man backupper? Og i forbindelse med sessionslogning og lignende er det jo stadig en lærerig historie - at det er så let at stjæle ting - eller hvad?

1
18. marts 2016 kl. 11:07

Skattejagt i bundløs sump, ser det ud til ....

I øvrigt: Kan nogen kaste lys over, hvad der er sket i denne sag?: http://www.computerworld.dk/art/101862/skat-ramt-af-dobbelt-it-indbrud-paa-faa-dage

Det er vel (amatørspørgsmål) en ringe trøst, at diskene er krypterede, når det ligner et insider-job, for så kan man vel tænke sig, at man også har haft adgang til krypteringsnøglerne?

Og gad vide hvilke sager, der befandt sig på de disse diske, og om man havde backupper? Hvem kan have haft interesse i at stjæle dem - har de nogen økonomisk værdi uden indholdet?