Nyt forslag til CSC-overenskomst ? men strejken fortsætter

Mødet mellem CSC og Prosa i Forligsinstitutionen tirsdag endte med et nyt overenskomstforslag, der nu skal til afstemning. Strejken kører dog videre som planlagt.

Mandag aften sagde Prosas medlemmer nej til overhovedet at sende et forslag til ny overenskomst til urafstemning. Aftalen var for ringe, mente medlemmerne. Dermed blev den længe planlagte storstrejke sat i gang onsdag morgen, men inden da nåede parterne at mødes hos Forligsinstitutionen.

Det kom der et nyt overenskomstforslag ud af, og denne gang ryger det til urafstemning blandt Prosas medlemmer uden et stormøde først. Det skriver Prosa i en e-mail til Version2.

Afstemningen om det reviderede forslag til overenskomst får dog ikke Prosa til at afblæse strejken fra 1. juni. Den går i gang helt efter planen, og dermed råder CSC nu over 330 færre Prosa-ansatte.

Senest 12. juni skal resultatet af afstemningen være meldt tilbage til Forligsinstitutionen, og er der flertal blandt Prosas medlemmer, vil den fire måneder lange konflikt mellem CSC og Prosa være slut.

Konflikten kan dog også slutte før, hvis Arbejdsretten giver CSC ret i, at firmaet kan løsrive sig fra overenskomsten med Prosa. I så fald vil strejken skulle stoppe, og CSC vil tilbyde Prosa-medlemmerne at komme over på en overenskomst, som CSC har bestemt.

Hvornår Arbejdsretten tager stilling til, om CSC kan droppe Prosa-overenskomsten og Prosa som forhandlingspartner, er ikke afgjort endnu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu har jeg siddet og luret lidt rundt på Version2s artikler om Prosa/CSC.

Som jeg kan hitte ud af det, så har Prosa-medlemmerne ved CSC nogle rigtigt flotte forhold ved CSC. Samtidig har CSC oplevet underskud i disse krisetider.

Nu tilbyder CSC nogle (synes jeg) rigtigt flotte forhold igen til Prosa, og Prosa svarer tilbage med strejke mv.

Hvilken del af det, er det, jeg overser? Hvordan skal jeg finde sympati for, at Prosa ikke vil tage hensyn til både krise, og "flottere end det generelle markeds forhold", og acceptere CSCs forslag?

 • 0
 • 0
#3 Jette Hartmann

"En overgangsordning betyder, at alle er sikret den nuværende løn i tre år, og i stedet for tryghedsaftalen, der giver medarbejdere med høj anciennitet op til 13 måneders ekstra løn ved fyring, ville alle nu ved fyring få to ekstra måneders løn ud over funktionærlovens bestemmelser."

I min verden lyder det ikke som det ringeste man kan få tilbudt! Og hvis alternativet bliver fyringer? De er nogle overbetalte klynkerøve. Og så glemmer de de, at de IKKE er uerstattelige...

 • 0
 • 0
#4 Jan Gundtofte-Bruun

Som jeg forstår det, er kernen i sagen den, at CSC allerede har planlagt at fyre et stort antal medarbejdere. Derfor er det ikke så relevant om frokosten er betalt eller ej, men hvilken fratrædelsesordning man har -- og det er netop denne som CSC ønsker fjernet i en ny overenskomst, og som de berørte medarbejdere forståeligt nok gerne vil bevare.

 • 0
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

Inden nogen baserer sig på om CSC's regnskaber har overskud eller underskud, så hav lige i erindring at der kører en sag om regnskabsfusk til ca. ½ mia kroner her på egnen så CSC's globale regnskab bliver tilbageholdt.

Dernæst er det relevant at spørge sig selv om ikke man netop synes at de mest betroede IT folk der passer på vores aller mest følsomme statslige data bør aflønnes godt, så de ikke falder for fristelsen til at skaffe sig indkomst på anden vis.

Sagen er langt fra simpel og sort/hvid.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#8 Peter Brodersen

Inden nogen baserer sig på om CSC's regnskaber har overskud eller underskud, så hav lige i erindring at der kører en sag om regnskabsfusk til ca. ½ mia kroner her på egnen så CSC's globale regnskab bliver tilbageholdt.

.. og medarbejderne må vel kunne forstå, at hvis nu CSC skal betale en kæmpebod som følge af økonomisk kriminalitet, så er der jo ikke penge til medarbejderne :)

 • 0
 • 0
#9 Lars Hansen

Det kan godt være prosa medlemmerne på CSC er forkælede sammenlignet med de øvrige HK folk. Mon ikke der er en grund til det? Ellers havde CSC vel ikke aflønnet dem så godt til at begynde med.

Så, de argumenter, der postulerer det, anser jeg som ren misundelse.

CSC har opført sig decideret klamt, både med oplæring af skruebrækkere, og inden det, ansættelse af indere i DK på vilkår der ikke var OK. Nu kommer det der regnskabsfusk så oveni.

Så er Prosa´s orienteringsbrev (trusselsbrevet) det reneste vand ved siden af.

CSCs argumenter for lavere løn og resten, er måske rimelig nok. Ja, og prosa folkene, de er da forkælede. Det er derfor de lod sig ansætte ved CSC i første omgang vil jeg da tro, dengang blev der nok også skreget mere på dem.

Hvis CSC så ikke vil forkæle dem mere, så må de jo tage konsekvensen og opsige dem. Det har de vel også gjort, idet de tilbyder en ny overenskomst eller en opsigelse. Det lugter af, at regnedrengene var vil fuske sig ud af, at skulle betale hvad det koster med de nuværende tryghedsaftaler. Fordi, de skal helt sikkert væk, imens man i stedet for skal have en fredsaftale, så man ikke kan strejke mere.

Hvis prosa folkene fortjener deres løn, bør de søge andre steder hen, på en arbejdsplads hvor etik og moral er iorden. Det er den i mine øjne ikke ved CSC, og var jeg CSC ansat, ville jeg ikke have det godt med at vende tilbage dertil og arbejde for en i mine øjne så pilrådden ledelse.

Forstår dog godt at de strejker, man må da også være ved at være godt sur over den måde CSC har ageret på.

 • Lars
 • 0
 • 0
#11 Jette Hartmann

PHK:"Dernæst er det relevant at spørge sig selv om ikke man netop synes at de mest betroede IT folk der passer på vores aller mest følsomme statslige data bør aflønnes godt, så de ikke falder for fristelsen til at skaffe sig indkomst på anden vis"

Aflønnes godt - eller overbetales. Det er det sædvanlige vås. Mer vil ha´mer.... Egoistisk fremfærd.

 • 0
 • 0
#12 Jeppe Jønch Andersen

Nu er det jo ikke sådan at det er laveste fællesnævner der gælder på arbejdsmarkedet - heldigvis da - det er helt frit for enhver virksomhed at føre en aflønningspolitik der tilgodeser medarbejderne, for at blive attraktive, tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere, .. eller det modsatte.

Det har intet med overbetaling eller egoistisk fremfærd at gøre! .. og når man har indgået en aftale, må man holde den - indtil aftalens udløb, hvor den kan genforhandles og fornyes .. eller opsiges. Og det er da indlysende at det koster sværdslag, når man vil forringe ansættelsesvilkårerne i sådan en grad som i dette tilfælde - især når det er tryghedsaftaler det gælder og der står fyringer på dagsordenen.

CSC's mål er jo bare at slippe af med medarbejdere billigere end de aftaler de allerede har indgået.

 • 0
 • 0
#17 Anders Hessellund Jensen

Jeg er helt enig i at de medarbejdere som skal udvikle og drive vores allermest kritiske og følsomme IT-systemer skal være godt betalte, da det skal være nogle dygtige og kompetente medarbejdere - og dygtige og kompentente medarbejdere koster. Til gengæld må det da også kun være rimeligt, at

1) Arbejdsgiver kan fyre de medarbejdere, som arbejdsgiveren ikke synes er den høje løn værd (vel og mærke uden at skulle betale enorme beløb i fratrædelsesordninger). 2) Lønnen fastsættes ud fra kompetencer, ikke alder/anciennitet.

Jeg fatter i øvrigt ikke hvorfor alle disse meget erfarne og angiveligt dygtige CSC-folk ikke skynder sig at søge nye græsgange. Jeg havde været MEGET aktivt jobsøgende hvis jeg var på en virksomhed med så dårligt arbejdsklima.

 • 0
 • 0
#19 Jeppe Jønch Andersen

1) Arbejdsgiver kan fyre de medarbejdere, som arbejdsgiveren ikke synes er den høje løn værd (vel og mærke uden at skulle betale enorme beløb i fratrædelsesordninger).

Det kan de da også - men de er jo nødt til at holde de spilleregler og aftaler som de selv har være med til at lave med medarbejdere og fagforening - og det indebære så nogle dyre fratrædelsesordninger i det her tilfælde. De har jo på et tidspunkt indgået aftale om de her fratrædelsesordninger - og når de så skal bruges, vil de lige have dem afskaffet først ... selvfølgelig da ;-) jow jow

 • 0
 • 0
#20 Anders Hessellund Jensen

Indrømmet, det ved jeg heller ikke - men jeg har ikke hørt noget om masseopsigelser ved CSC, og med den intense pressedækning der er af sagen, så undrer det mig at man ikke hører noget om CSC-medarbejdere der finder sig nogle bedre arbejdsgivere. På den anden side ville CSC nok vælge at gå lidt stille med dørene hvis der virkelig VAR masseopsigelser blandt de strejkende/lockoutede, så måske det er forklaringen.

 • 0
 • 0
#22 Finn Christensen

Jeg fatter i øvrigt ikke hvorfor alle disse meget erfarne og angiveligt dygtige CSC-folk ikke skynder sig at søge nye græsgange. Jeg havde været MEGET aktivt jobsøgende hvis jeg var på en virksomhed med så dårligt arbejdsklima.

@Anders Hessellund Jensen

Kik her (Daniel 1. Juni), der er nogle svar både på dit spørgsmål, men dækker også lidt af det uldne 'ikke sort hvidt', som PHK ikke uddyber, men som han nok er bekendt med...

http://www.version2.dk/artikel/19282-prosa-medlemmer-forkaster-forslag-n...

 • 0
 • 0
#23 Jesper Hansen

Det har intet med overbetaling eller egoistisk fremfærd at gøre! .. og når man har indgået en aftale, må man holde den - indtil aftalens udløb, hvor den kan genforhandles og fornyes .. eller opsiges.

De har været igang med at forhandle den her nye overenskomst i 2 år nu. Derfor mener CSC at de er i deres gode ret til at opsige den, da intet tyder på at de bliver enige.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere