Nyt format som afløser for ODF?

OpenDocument Foundation, der står bag arbejdet med dokumentformatet ODF ser nu på Compound Document Format som ny standard.

Midt i dokumentdebatten om valget af det Microsoftstøttede OOXML og det ISO-certificerede ODF melder organisationen bag ODF, OpenDocument Foundation, at de nu ser frem til at støtte W3C-initiativet Compound Document Format (CDF).

Det sker blandt andet i et interview med lederen af OpenDocument Foundation Sam Hiser til den amerikanske it-nyhedstjeneste IDG News og som citeres af ComputerSweden.

Baggrunden for at droppe ODF til fordel for CDF skulle angiveligt være utilfredshed med, at en af de helt store bidragsydere til ODF, SUN Microsystems, ikke er engageret nok i arbejdet med udviklingen af ODF.

»Det eneste SUN bekymrer sig om, er deres egen applikation. SUN har aldrig ment, at formatet var vigtigere end applikationen,« siger Sam Hiser til IDG News.

SUN har udviklet deres egen open source-kontorpakke med titlen Staroffice, der blandt andet bygger på brug af ODF.

Kritikken afvises af Doug Johnson, der er standardiseringschef i SUN. Han peger på, at SUN støtter ODF gennem mange af selskabets produkter, og at SUN fremover vil arbejde på at skabe kompabilitet mellem ODF og konkurrerende formater.

Men det er ikke kun SUNs manglende engagement, der efter Sam Hisers mening gør et skifte til CDF aktuelt. Til IDG News angiver han også, at kravene til CDF svarer bedre til de krav, der ligger til Microsofts OOXML - og CDF er mere platforms- og leverandøruafhængigt end ODF.

Dertil kommer, at CDF ikke er blandet ind i patentfnidder, som det også gør sig gældende for ODF.

W3C-konsortiet er standardiseringsorgan for blandt andet html og andre internetbaserede standarder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Leif Lodahl

Prøv en gang at dykke lidt ned i historien næste gang I kopierer fra Computerworld. Jeg synes det er lidt overdrevet at kalde det 'en afløser for ODF' bare fordi tre personer (OpenDocument Foundation har tre medlemmer) udtaler sig.

Spørg engang hvad de virkelige organisationer mener (ODF Alliance, ODF Fellowship, OASIS ODF TC, ODF Adoption TC).

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

Det er utroligt at en totalt ligegyldig organisation i den grad kan skabe nyheder, kun fordi de har det rigtige navn. Version2 (og alverdens andre nyhedssites, som endnu engang har bevist at journalistikens kunst er død) har ikke tjekket om det rent faktisk passer, at denne organisation står bag ODF.

Jeg er på ingen måde i tvivl om at denne nyhed vil skade udbredelsen af ODF, da folk kun vil læse nyheden (som næppe bliver korrigeret noget sted) og tænke at standarden enten er på vej ud, useriøs eller i hvert fald på gyngende grund.

 • 0
 • 0
Thomas Haugland

Denne historie får måske mere opmærksomhed end den burde pga. ODF og organisationens navn. Jeg kunne dog godt tænke mig at vide om der er noget om snakken. Sam Hisers argumenter lyder rimelige nok i mine ører.

Hvad siger eksperterne? Er kritikken af ODF rimelig?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm

> Hvad siger eksperterne? Er kritikken af ODF rimelig?

[i mangel af svar fra eksperterne :o) ]

Kritikken fra bla. Gary Edwards har efterhånden fået så meget momentum, at man må sige, at kritikken må siges at være - om ikke rimelig - så dog faktuel og velbegrundet. At Microsoft også støtter idéerne bag CDF (de der vedrører kompatibilitet med MS Office-formaterne) er også ganske interessant.

:o)

 • 0
 • 0
John Gøtze

Der er ikke noget forkert i Torbens historie.

ODF Foundation har været mere involveret i ODF-standardiseringen end mange andre. Faktisk har Gary Edwards deltaget i OASIS TCerne helt fra starten, og ved om nogen hvad han snakker om.

Som jeg ser det er der tale om en korrekt kritik af ODF. Hverken 1.0 (ISO-versionen) eller 1.1 (den nuværende OASIS-version) er gode nok, og der er også problemer med 1.2-versionen, der er planlagt komme her senere på året. Det drejer sig om interoperabilitetsproblemer samt applikationsafhænghed. På den måde er ODFs problem præcis det samme som OpenXMLs problem - ODF er bundet til OpenOffice.org og OpenXML til Microsoft Office 2007.

 • 0
 • 0
Mark Gjøl

"organisationen bag ODF, OpenDocument Foundation"
Det passer jo ikke. Det er bare en organisation der støtter op om formatet - og det er det jo så ikke engang mere. Så vidt jeg ved er der lavet et plugin til Word, så man kan læse og skrive ODF. Et helt andet spørgsmål er hvorfor man skal have kompatibilitet med et andet format, der kan det samme, som ikke er en rigtig standard endnu. Er hele pointen ikke at det KUN skal være ODF?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm

> Et helt andet spørgsmål er hvorfor man skal have
> kompatibilitet med et andet format, der kan det
> samme, som ikke er en rigtig standard endnu. Er
> hele pointen ikke at det KUN skal være ODF?

Du kan med fordel læse Gary Edwards argumenter for, hvorfor kompatibilitet er en nødvendighed.

http://www.linuxworld.com/news/2007/072307-opendocuments-grounded.html?p...

:o)

 • 0
 • 0
Michael Rasmussen

Vil CDF rette op på de problemer, vi kender i dag i OOXML og ODF, eller vil vi så blot stå i en situation, hvor vi har endnu et ikke interoperabelt format?

Hvis det sidste er tilfældet, synes jeg, man heller skulle bruge energien på at få OOXML og ODF interoperable.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize