Et opdateret Facebook-patent gør det klart, at det sociale medie nummer ét arbejder ud fra filosofien om, at du er, hvem du er venner med.
Patentet går ud på at afgøre en persons kreditværdighed ud fra de venner, som man omgiver sig med på det sociale medie.
Især i USA kan det være et attraktivt værktøj for banker, der skal vurdere, om de vil give et lån til en person, som endnu ikke har opbygget en høj kreditværdighed.
‘Opfindelsen’ fungerer som en algoritme, der kan kreditvurdere en person, baseret på den gennemsnitlige kreditværdighed fra samtlige af vedkommendes venner på Facebook. Omgiver man sig med en masse dårlige betalere, vil konklusionen med andre ord være, at man sandsynligvis selv vil være en dårlig betaler, og derfor vil en bank kunne afslå en anmodning om at tage et lån på det grundlag. Omvendt vil en person, der omgiver sig med venner, der er gode til at betale tilbage på lånene, have bedre muligheder for selv at få et lån.
Selvom banker sandsynligvis vil hilse teknologien velkommen, så rejser den en række etiske dilemmaer: bare fordi mine venner er dårligere betalere, behøver jeg ikke at være det.
En negativ konsekvens heraf kan være, at folk der får afslag på et lån på baggrund af Facebooks algoritme i stedet vil kunne se sig tvunget til at tage mere risikovillige lån, hvor renten er højere. Det skriver amerikanske Venturebeat.