Det grønlandske selvstyre rydder op i uoverskuelige datasæt og 70 gamle it-systemer

Illustration: Leica
De grønlandske kommuner får et nyt økonomisystem, som skal effektivisere og modernisere administrationen. Men gamle fagmoduler skal bevares - og man ved endnu ikke, hvordan det gamle og det nye skal spille sammen.

Grønlands Selvstyre har netop underskrevet en seksårig kontrakt på et større tocifret millionbeløb om etablering af en ny fællesoffentlig it-løsning i Grønland.

Målet er at fremme den digitale udvikling i det grønlandske samfund gennem øget anvendelse af it og digitalisering, herunder effektivisering af den offentlige administration på tværs af Grønlands fire kommuner samt Grønlands Selvstyre og underliggende enheder.

»I dag kræver det lidt af et kunstgreb at få et bare nogenlunde retvisende overblik af vores data i Grønland. Vi har cirka 70 mindre systemer og grænseflader, og det glæder vi os til at få ryddet ud i,« siger styrelseschef Lars Dencker, Grønlands Selvstyre, ifølge en pressemeddelelse.

Grønlands Selvstyre forventer med det nye ERP- eller økonomisystem at kunne effektivisere arbejdsgange og få en mere transparent og moderne økonomistyring.

»Det her er et unikt og meget ambitiøst projekt, som handler om meget mere end et nyt it-system. Det er et stort forandringsprojekt på tværs af hele landet, hvor vi sideløbende arbejder med vores kompetenceudvikling, tilføjer styrelseschefen.

Han erkender også, at uanset hvor godt it-systemet er, bliver det svært at få det optimale udbytte, hvis organisationen ikke har de rette kompetencer til at anvende det.

Stærkere kommunikation

Det ambitiøse projekt skal sikre, at Grønlands Selvstyre og de fire kommuner i Grønland (Sermersooq, Qaasuitsup, Qeqqata og Kujalleq) er i stand til kommunikere stærkere med hinanden uden forældede systemer.

Leverandøren, Fujitsu, bliver ansvarlig for implementering, support og videreudvikling af ERP-løsningen, som baserer sig på Microsoft AX, i samarbejde med lokale it-leverandør.

»Vi kommer til at forbedre de nuværende services for brugerne. Grønland ønsker at gøre processerne enklere, tidssvarende og brugervenlige på tværs af kommunerne og Grønlands Selvstyre – også når det gælder administration og indkøb. Hele it-løsningen på tværs af landet bliver opgraderet til det bedre,« siger salgsdirektør David Lange, Fujitsu.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Ifølge et referat fra Det fælleskommunale it-samarbejde i Grønland (KAQA/KIMIK iT) har man erkendt, at det nye fællesoffentlige ERP-projekt ikke vil erstatte de grønlandske kommuners administrative platform Winformatiks fagmoduler - og de kan heller ikke undværes.

»ERP-Projektet har derfor de seneste par år været i kontakt med KAQA/KIMIK iT med henblik på at få afklaret, hvorledes fagmodulerne i de grønlandske kommuners administrative platform, Winformatik, kan køre videre sammen med den besluttede AX2012-løsning. Der er arbejdet med forskellige såkaldte 'løskoblingsmodeller', men der er ikke besluttet noget og ikke udgivet noget officielt,« lyder det.

Sekretariatet bag den nye ERP-løsning har fået oplysninger om integrationen mellem Winformatiks fagmoduler og økonomimodulerne, samt oplysninger som kan hjælpe sekretariatet med at dimensionere Dynamics AX til de kommuner, som ønsker at overgå hertil.

»Det er dog endnu ikke afklaret, hvorledes ERP-sekretariatet ønsker at koble AX sammen med de Winformatik fagmoduler, som skal videreføres. Den netop afsluttede udbudsrunde synes ikke at kaste lys over dette,« lyder det fra det grønlandske it-fællesenhed.

Den seksårige kontrakt (med mulighed for optioner af to gange på to år) træder i kraft fra september 2016, og den fulde transformation forventes at være på plads i begyndelsen af 2019. Herefter fortsætter Fujitsu med at forbedre, videreudvikle og supportere gennem hele kontraktperioden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ularik Larsen

Det meget sigende, om IT interessen her på Grønland. Denne nyhed bliver åbentbart forbigået i stilhed. Men det kommer til at berøre hele administrationen, som er Grønlands absolut største "Hoved erhverv"

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere