Nyt dansk Internet Exchange Point skal udfordre DIX-monopol

Energiselskaberne er klar med en konkurrent til DIX'en, så det bliver nemmere for internetudbydere at udveksle trafik. Navnet bliver Energix.

På DTU i Lyngby står en heftig switch og sender datatrafik frem og tilbage mellem forskellige internetudbydere i Danmark. DIX'en, som den hedder, har klaret den opgave siden 1994, men nu er det på tide med noget konkurrence, mener en stribe energiselskaber, der er kommet ind i branchen via massive fibersatninger.

Nianet, der er ejet af 14 energiselskaber, står bag udfordreren til DIX'en, der har fået navnet Energix. Og modsat DIX'en, hvor et internetfirma skal have en forbindelse til Lyngby, kan man koble sig på Energix over hele landet.

»Det er en distribueret løsning, som bor i vores backbone, så man skal bare frem til et af vores knudepunkter, som vi har i hele lande,« forklarer Rasmus Helmich, direktør for Nianet, der sammen med ejerkredsen råder over 100.000 kilometer fiberforbindelse i Danmark.

To Cisco 12000 switche - en i Kolding og en i København - er bundet sammen med VPLS og udgør tilsammen hardwaren i Energix, som tilbyder forbindelser på op til 10 gigabit/s, hvis man har meget data at udveksle med andre selskaber.

»Det er i princippet det samme, som hvis de to switche stod samme sted. Og så er det samtidig mere sikkert, når de står forskellige steder,« forklarer han.

Aftalerne om udveksling af data - såkaldt peering-aftaler - har Nianet ikke noget at gøre med. Dem skal parterne selv indgå. Og generelt vil Nianet forsøge at holde Energix så transparent og neutral som muligt.

»Vi er en kommerciel forretning, så pr. definition er vi ikke neutrale, men alle er velkomne, og man kan bytte med alle. Der vil være så lidt indblanding fra vores netværk som muligt,« forklarer han.

Målet er at få så mange internetudbydere og indholdsleverandører koblet på, og det skal ske gennem en aggressiv prispolitik: Halv pris sammenlignet med DIX'en.

På DIX'en i Lyngby bliver der udvekslet 11 gigabit datatrafik pr. sekund, når der er mest tryk på, mellem 45 forskellige firmaer. De store internetudbydere har dog også private peering-aftaler, som går uden om DIX'en.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rune Ploug

Nu går jeg selv og studere rundt om DIX'en lidt endnu så i min verden betyder det bare mulighed for mange gode ting som: Mere konkurrence, lavere priser til os kunder og muligheden for bedre stabilitet og/eller ydelse.

Som jeg forstår det er de primære link for mange ISP'er er uden om DIX'en og andre IX'er og direkte peer med andre ISP'er etc. Undtagelsen er dog at de vist bliver nød til det af hensyn til at enkelte organitioner så som f.eks. DR kun er på IX'er. Kan ikke huske om det gælder Danmark Radio men det et godt eksempel.

 • 0
 • 0
#2 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Nye tiltag udover DIX er en super god ide, men men skal passe på med at fragmentere markedet.

Jeg så helst en samlet løsning med en distribueret IX mellem flere lokationer, hvor den nuværende DIX måske indgik som en af disse lokationer.

Jeg tror ikke Danmark er stort nok til så mange IX'er ... og det burde Nianet faktisk allerede vide eftersom de deltog i et telefonmøde for nogle få måneder siden hvor "de store" sagde noget i den retning.

suk

 • 0
 • 0
#4 Mikkel Mondrup Kristensen

Lige for at svare til Rune, Der er ingen (Danske) ISPer der har deres primære forbindelse igennem IXer og alle køber transit af nogen. man kan f.eks se det på DR med 'Whois AS29266' virker sikkert ikke på win, men normalt på Mac og Linux, at DR køber transit fra TDC og Telia. Der er der også Content-IX der er startet af Global Connect (Før Nianets IX forsøg) og jeg tror lidt at Nianet prøver at ligge sin en smule op ad det koncept. Personligt tror jeg at langt de fleste ISPer vil have en enkelt dansk IX der er drevet af en uafhængig forening hvor dem der er på IXen også er medlem af foreningen, og dette vil også nemmere kunne tiltrække udenlandske ISPer. Det er også det koncept der f.eks bruges på to af de største IXer AMS-IX (Amsterdam) og LINX (London).

 • 0
 • 0
#5 Daniel Udsen

Der ligger nok også noget teknisk i det, hvis man ruller det hurtigste man kan ud langs alle el ledninger vil man få en flaskehals omkring belterne hvor der netop ikke er et omfangsrigt grid men kun et par el kabler der krydser. At Energix ligger et startpunkt både i kolding(øst) og københanvn(vest) giver meget mening i den kontekst.

Mange af de her elselskaber har en stor del af deres net i jylland og måske intet på sjælland her betyder dix'en at de skal lease en kapacitet der måske ikke er nødvendig for en stor del af deres trafik her vil et altilernativt connect punkt i kolding værre interesant.

 • 0
 • 0
#6 Maciej Szeliga

Jeg undersøgte på et tidspunkt mulighederne for at koble firmaet direkte på DIX'en og lad mig lige skære ud i pap at det var definitivt ikke noget problem rent økonomisk at være tilslutet DIX'en, den økonomiske udfordring bestod i at grave 10+ km fiber fra København til Lyngby. DIX'en oplyste mig om at den store udfordring i en direkte tilslutning til DIX er trafikafregning med de andre tilsluttede da vi har intet de kunne være interesserede i.

 • 0
 • 0
#7 Mikkel Mondrup Kristensen

At Energix ligger et startpunkt både i kolding(øst) og københanvn(vest) giver meget mening i den kontekst.

Det kunne måske være et problem at der er geografisk langt mellem punkterne da dette giver mere latency og det kan være en fordel at have flere uafhængige lokationer som det er tilfældet i Svergige med Netnod, men vi har nok ikke et ligeså stort antal mindre/mellemstore udbydere som tilfældet er i Sverige og afstanden er trodsalt mindre

Mange af de her elselskaber har en stor del af deres net i jylland og måske intet på sjælland her betyder dix'en at de skal lease en kapacitet der måske ikke er nødvendig for en stor del af deres trafik her vil et altilernativt connect punkt i kolding værre interesant

Stort set alle udbydere som man kunne tænke sig at købe transit af har deres udstyr stående i København på en 2-3 lokationer, Som godt nok ikke er i nærheden af DTU/UNI-C/DIX. Og langt de fleste forbindelser ud af landet bliver også terminineret i København på de samme lokationer. De eneste jeg lige kan komme i tanke om er TAT-14 Søkablet der lander ude på vestkysten men jeg tror langt de fleste af dem der er der kun har transmissions udstyr der og ikke routere og så er der Kolding jeg mener er et vigtigt lokation for TDC.

 • 0
 • 0
#8 Mikkel Mondrup Kristensen

Jeg undersøgte på et tidspunkt mulighederne for at koble firmaet direkte på DIX'en

På hvilken måde at blive koblet på, har i et AS nummer og jeres egne ip adresser?

Det som folk ofte sammenblander er DIX og UNI-C Hosting.

UNI-C Hosting er en Colocation/Datacenter facilitet på samme måde som Global Connect, Nianet og Interxion med flere.

DIX er en switch og nogle små rackskabe (Hvor man kan stille en switch eller en router, ikke server hosting) der står i det ene rum hos UNI-C Hosting og for at kunne tilsluttes DIXen skal man have et AS nummer http://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_system_(Internet) og have nogle prefixes (ip adresser).

den økonomiske udfordring bestod i at grave 10+ km fiber fra København til Lyngby.

Nu er der jo ikke nogen grund til selv at grave der er masser der har fiber i jorden man kan købe/leje til en rimelig penge, f.eks Global Connect, Nianet og TDC med flere.

Derudover vil jeg sige at DIXen nok udveksler et godt stykke under 10% af den trafik der udveksles i Danmark så det kan nok ikke ligefrem kaldes et knudepunkt.

 • 0
 • 0
#9 Maciej Szeliga

Nu er det ikke DIX som uddeler AS numre og tildeler adresseblokke så det er lidt mindre relevant i sammenhængen her. Hele konceptet var at slippe for div. udbydere da de ikke ligefrem levede op til forventningerne og i øvrigt var leje af mørk fiber ikke specielt billig på det givne tidspunkt.

 • 0
 • 0
#10 Mikkel Mondrup Kristensen

Nu er det ikke DIX som uddeler AS numre og tildeler adresseblokke så det er lidt mindre relevant i sammenhængen her.

Nej men som de skriver på DIXen hjemmeside kan man ikke blive tilsluttet DIXen uden. Og du slipper aldrig for at skulle købe trafik fra en anden udbyder (2 hvis du skal have et AS nummer) da man ikke må sælge transit over DIXen

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere