Nyt dansk forskningscenter skal løse den akutte mangel på it-specialister

23. november 2021 kl. 10:418
Nyt dansk forskningscenter skal løse den akutte mangel på it-specialister
Illustration: Aalborg Universitet.
Et samarbejde mellem landets universiteter og Alexandra Instituttet skal uddanne flere it-specialister og ændre den generelle opfattelse af it-fagene.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vi skal til at vænne os til en ny forkortelse i den danske digitaliseringssfære. Direc.

Forkortelsen står for Digital Research Centre Denmark (Direc) og er et samarbejde mellem de danske universiteter og Alexandra Instituttet.

Det skriver Børsen.

Det er en anderledes tilgang end normalt, hvor universiteterne hver især konkurrerer mod hinanden i eksempelvis kampen om midler, fortæller Thomas Riisgaard Hansen, der er administrerende direktør for det nye center.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når man går ud og snakker med universiteterne, er de alle skarpe til noget, men de er ikke skarpe på de samme områder. Så vi blander kompetencer fra forskellige universiteter, og det er en kæmpe styrke. Vi har for eksempel nogle robotforskere nede omkring Syddansk Universitet, en AI-forsker i København, nogle der arbejder med store datamængder i Aalborg og nogle, der kender til forretningsforståelse på CBS. Vi kan nu skabe projekter, hvor vi mikser kompetencer for at stille det bedste team,« siger Thomas Riisgaard Hansen til Børsen.

Centret skal foruden banebrydende forskning også bidrage til at løse udfordringen med mangel på it-specialister herhjemme. En udfordring, der løbende rulles ud som et væksttruende fremtidsscenarium. Katastrofen skal afværges ved at ændre hele opfattelsen af it-faget blandt de unge. Det skal føre til en stigning på 35-40 procent i antallet af datalogistuderende ved de danske universiteter inden 2025. Derudover skal mængden af kvindelige studerende også hæves betydeligt.

Centret har fået 100 millioner kroner fra Innovationsfonden og satser på at få den private sektor til at skyde minimum 75 millioner kroner yderligere ind i arbejdet. Direktøren forsikrer om, at man allerede er godt på vej og på nuværende tidspunkt har samarbejde med flere end 40 virksomheder.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. november 2021 kl. 19:34
  1. Flere udenlandske studerende. Duer ikke, da det tiltrækker individer som ender med at give underskud. Det er bredt dokumenteret allerede.

  2. Flere kvindelige studerende. Virker ikke, fordi man ikke kan ændre menneskets natur. Et halvt århundrede med fejlslagen social engineering burde have lært alle det.

Den bedste måde at øge produktionen på IT-området er at forkorte kandidatuddannelserne til bachelor plus 2 års lærlinge/trainee-periode. De færdige studerende vil have lært mindst lige så meget som nu, men vil have produceret 2 årsværk som har økonomisk værdi.

7
24. november 2021 kl. 11:41

Katastrofen skal afværges ved at ændre hele opfattelsen af it-faget blandt de unge. Det skal føre til en stigning på 35-40 procent i antallet af datalogistuderende ved de danske universiteter inden 2025.

Måske skulle man være lidt mindre ambitiøs og satse på at få kendskabet til uddannelserne bedre ud. Det kunne fx være ved at fortælle piger med gode matematikkundskaber, hvad de kan bruge deres faglighed til. Og andre fortællinger til andre grupper.

Generelle holdningsændringer kræver en bred og langvarig indsats, hvor man i stedet kan komme med en mere præcis kommunikation, hvis man målretter den mod det, man direkte ønsker.

6
24. november 2021 kl. 08:52

Den første del er jeg meget enig med dig i, nemlig at hvis fundamentet er i orden, så er det altid muligt at bygge ovenpå.

Men så knækker filmen, for vi løser ingen problemer ved uhæmmet import af arbejdskraft, dels fordi man så bare skubber et problem foran sig, i form af en slags pyramidespil, for hvad når de bliver ældre osv., dels er det faktisk urimeligt for de lande hvorfra de importeres at vi dræner dem for talentmasse, for på den måde vil vi kun være med til at forstærke forskellen.

Og hvis alle lande går på strandhugst hos hinanden, hvem bliver så taberen?

5
24. november 2021 kl. 00:01

Det lyder som flere overfladiske IT uddannelser. Hvis man ikke lærer folk de basale ting så bliver de aldrig dygtige. Desværre er der for mange der bliver dygtige til teknologi uden at forstå de grundlæggede principper. Når så teknologien bliver "gammel" så har de svært ved at følge med.

Det første man burde gøre var at sikre at dem vi uddanner rent faktisk bliver dygtige. Alas man løber hurtigt tør for "råstof". Man kunne så passende fortsætte med at importere dygtige unge fra udlandet lokket til med uddannelse og med lidt held bliver nogen af dem hængende. Det er sandsynligvis den bedste investering noget samfund kan lave.

Alas, vores håbløse regering har blikket fast rettet mod Dansk Folkepartis glansbillede af Danmark i 50'erne hvor udkanten stadigvæk havde jobs og uddannelser. Et glansbillede hvor der ikke er plads til dygtige og veluddannede uddannede uanset hvor stort behovet måtte være. Desværre kommer jobs ikke tilbage til udkanten uanset hvor meget regeringen og venstre forsøger. Men vi kan stadigvæk tiltrække udenlandske studerende ...

2
23. november 2021 kl. 14:55

Hvor vil de tage de studerende fra? Er det dem der ellers ville blive ufaglærte de forventer skal kunne gennemføre uddannelsen? Hvis ikke, hvilke andre uddannelser skal de så tage studerende fra? Det er jo ikke fordi der går en masse ledige rundt nærmest uanset hvilket fag man kigger på. Det kan selvfølgelig være at de forventer at kunne tiltrække en masse udenlandske studerende, hvor en del af dem nok vil blive i landet hvis de kan få arbejde her.

1
23. november 2021 kl. 11:30

Akut er noget der opstået pludseligt.

Kronisk er konstant tilstand.

Det eneste akutte er at IT-branchen bliver tvunget til at tage sikkerhed alvorligt.

Manglen på kompetente IT sikkerhedsfolk har været kronisk i årtier.