Nyt dansk center for de store regnestykker

Med en bevilling på 30 millioner kroner fra Grundforskningsfonden er Center for Massive Data Algorithms ved Århus Universitet en realitet.

Leder af det nye center er professor Lars Arge, der forklarer om baggrunden for etableringen:

»Den teknologiske udvikling har gjort os i stand til forholdsvis ubesværet at samle enorme mængder af data ind om snart sagt, hvad det skal være,« siger Lars Arge i en pressemeddelelse i forbindelse med åbningen.

»Vi måler f.eks. trafikken på internettet for at forudsige, om der er hackerangreb på vej, vi måler via sensorer rystelserne i jordbunden for at forudsige jordskælv, og vi måler landskaber med hidtil uset grad af præcision og detalje,« siger han.

Lars Arge peger desuden på, at selv om computerkraften øges betydeligt hele tiden, er dette ikke nok til at kunne følge med i forhold til de stigende datamængder.

»Man skulle tro, at den hastigt voksende computerkraft ville gøre os i stand til at forvalte de enorme datamængder på en passende måde. Men mængden af data vokser endnu hurtigere ? og desuden er der en tendens til, at computerne bliver mindre og mindre, simpelthen fordi vi godt kan lide dem handy og personlige,« siger han.

Professorens svar er derfor udvikling af nye og bedre algoritmer, der kan optimere dataanalysen.

Kortere databehandling

Ved hjælp af en mere velfungerende algoritme har Lars Arge eksempelvis hjulpet et hold jorbundsforskere til at nedbringe databehandlingstiden fra tre døgn til tre timer.

»Det er en problematik, som almindelige mennesker sjældent tænker over, men det skaber allerede nu enorme problemer for forskere og virksomheder. Og med den eksponentielle vækst i mængden af data kan det kun gå for langsomt med at få udviklet bedre algoritmer,« siger Lars Arge.

Centret kommer til at arbejde tæt sammen med nogle af verdens førende forskere inden for algoritmik fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA og Max Planck Institute for Informatics i Tyskland. Disse institutioner vil også bidrage med forskningsmidler og personale, og derudover forventes Århus Universitet at bidrage med knap 10 mio. kr. til centret.

Og målsætningen er klar for den ambitiøse professor: at blive verdens bedste inden for behandling af massive data.

Den ambition er Lars Arges drivkraft, og han er både stolt og lettet over, at centret er blevet en realitet.

Hvis bevillingen ikke var gået igennem havde han nok pakket computeren og familien sammen og tage den lange tur til USA. Her har Duke University igennem længere tid lokket med et højtbetalt professorat og millioner i forskningsbevilling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017