Nyt CVR-register skal udvikles agilt

CVR-registeret skal moderniseres for mellem 5 og 10 millioner kroner. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ønsker agil udvikling af redigeringsmodulet og abonnementerne.

CVR-registret skal moderniseres for at komme over på mere driftsstabile teknologier, og en del af nyudviklingen skal ske ved hjælp af agile udviklingsmetoder. Det fremgår af en kontrakt, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der står for CVR, netop har sendt i udbud.

Den kommende leverandør skal modernisere den eksisterende platform til en ny målarkitektur. Det vil sige nyudvikle nogle komponenter, som er nødvendige for at skabe en ny central virksomhedsdatabase, kaldet VR.

»Vi vil jo gerne over på nogle mere moderne teknologier og noget der er mere driftsstabilt,« siger kontorchef i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Hanne Sommerfelt.

I dag udsender CVR-registeret dagligt data til cirka 220 abonnementskunder, som modtager forskellige batchudtræk med virksomhedsoplysninger via e-mail eller FTP. Funktionaliteten er implementeret som omkring 85 jobs i programmeringssproget PL/SQL. Datagrundlaget for de forskellige jobs er primært to grundtabeller som genereres én gang i døgnet fra CVR-databasen.

Databasen modtager i dag primært data fra eksterne dataleverandører og sekundært fra et webbaseret redigeringsmodul. Det vil sige, at det er et system, der hovedsageligt kommunikerer med andre offentlige myndigheder og derigennem modtager en række data.

Data udveksles dels gennem en tovejs linjebaseret protokol (P2) beskrevet i form af en række hændelser, dels gennem FTP-overførsler af tilsvarende hændelsesbeskeder.

Det betyder, at man kan lave nogle registreringer i SKAT eller andre offentlige myndigheder, og køre dem ind i systemet. P2-protokollen er dog en forældet standard, som altså kan lave en række registreringer i andre myndigheder.

I udbuddet står der, at indberetningerne i dag lagres "i en gammel og dårligt dokumenteret database (CVR-databasen)." Hanne Sommerfelt oplyser, at det nye system skal være mere veldokumenteret end det nuværende.

Udviklingsopgaven omfatter i hovedtræk blandt andet: Udviklingen af en oversætter fra den nuværende P2-protokol til services, 'batchjobs' til indlæsning via FTP, nødvendige services til VR, et webbaseret redigeringsmodul til VR og udvikling af abonnementer.

Yderligere er der option på følgende opgaver: Udvikling af selvbetjeningsløsning til abonnementsoprettelse, etablering af anvendelse af et CRM-produkt i forbindelse med kontakt til abonnenter og rammeværk til central batchafvikling af jobs på tværs af Erhvervs- og Selskabsstyrelsens systemer.

Styrelsen ytrer ønske om, at udviklingsarbejdet for opgaverne med oversætteren, services og batchjobs bliver gennemført til fast pris, mens udviklingen af redigeringsmodulet og abonnementerne gennemføres agilt.

Læs også: Agil udvikling: Du skal turde ændre virksomhedens grundkultur

Erhvervs- og selskabsstyrelsens nuværende målarkitektur baserer sig på open source-produkter, herunder seneste Red Hat Enterprise Linux, seneste Java Virtual Machine og seneste JBoss Enterprise Platform. Målarkitekturen er åben for anvendelse af moderne rammeværk i frontend og services, og databaserne er implementeret i Oracle 10g Enterprise.

CVR-databasen håndterede i 2010 3,8 millioner transaktioner og i CVR-databasen findes der 2 millioner aktive firmaer.

Den samlede datamængde af alle enheder udgør omkring 1GB, miljøet er Suse Linux Enterprise Server 9 og databasen er Oracle 9.2. Integrationen til eksterne dataleverandører er implementeret i det operativsystem-nære software IBM MQ Series, som dog også er forældet.

Et totaludtræk til en abonnent fylder cirka 650 Mb, og daglige deltaudtræk svinger mellem 1.5Mb og 60Mb. Afviklingen af alle daglige abonnementsjobs sker på maksimalt 40 minutter, skriver Erhvervs og Selskabsstyrelsen i udbuddet.

Den kommende leverandør vil få stillet den eksisterende dokumentation og kildekode til rådighed. Kontrakten indeholder også en 4-årig vedligeholdelsesaftale, som styrelsen forventer, vil beløbe sig til 1-2 millioner kroner pr. år.

Udbudsperioden forventes at ligge fra den 8. juli til midt i august 2011.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jette Hartmann

det er muligt jeg er stupid..... (og nej: jeg er ikke blondine :-)) men hvad betyder "agilt" - på dansk? Fra Nudansk ordbog: agil [aZgiOl] adj. -t, -e o = ADRÆT ¯ være agil i sine bevægelser

SUK...... hvor ville det være rart om der blev skrevet så man kunne fatte indholdet

 • 0
 • 1
#3 Peter Jespersen

Så vidt jeg kan se er det endnu en gang et eksempel på gammel vin på nye flasker (primært en fis i en hornlygte, med det formål at sælge bøger) - et nyt navn for iterative udviklingsmodeller med hyppige frigivelser og tæt kundekontakt.

Et væbnet opgør med den stive vandfaldsmodel og kontraktmetoderne - et eksempel er 90'ernes XP (eXtreme Programming).

 • 0
 • 2
#4 Jesper S. Møller

Hvis der havde stået at det skulle udvikles til fast pris, indeholdende en driftsaftale på 5 år, og forventedes at stå klart inden jul, mon det så ikke også havde været galt? :-)

Transaktionsmængden svarer til antallet af skrivninger + batchjobs i denne sammenhæng (groft svarende til mængden af virksomheds- og selskabsregistreringer), læsninger/datasalg af CVR data er ikke med i det tal.

 • 0
 • 0
#6 Morten Andersen

Ingen opgaver fortjener at blive løst med MS Access...

Enig - men må med skam indrømme at jeg får år tilbage lavede en web portal til et intranet, hvor den bagvedliggende database var en enkelt MS Acc. fil (via en ODBC driver), lige til at åbne i Microsoft Access!

Det var i "begynder ASP" og ment som en prototype. Men det fungerede bedre end alternativerne på det tidspunkt, og hurtigt kom mange daglige brugere på systemet, som kørte i næsten 5 år. Ved senere udvidelser smed jeg også al information til et hjemmestrikket content management system (som vist ikke engang var et begreb dengang!) ned i den stakkels database. Systemet kørte i flere år, og der var aldrig fejl pga. Access-databasen! Jeg måtte dog arbejde med udenom forskellige i begrænsinger omkring låse.

2001 var dog et hårdt år, da der var en del sikkerhedshuller i IIS - da var buffer overruns jo lige blevet (gen)opfundet. Det var dog kun DoS-angreb, maskinen kunne kun nås via intranettet.

 • 0
 • 0
#8 Peter Stricker

agilt = "vi håber det bliver færdigt til tiden"

Ligger der en skjult ironi i den kommentar, eller har du bare slet ikke fattet hvad det går ud på?

Agile udviklingsmetoder går da netop ud på hele tiden at lade kunden vurdere om der er tilstrækkelig fremgang i projektet, og om den fremgang der er går i den rigtige retning.

Der er ikke noget der er overladt til håb, der er derimod kontinuerlig evidens for om projektet er på sporet.

Jeg synes derimod at der har været en tendens til:

Offentligt udbud = "vi håber det bliver færdigt en gang"

 • 0
 • 0
#9 Morten Andersen

Ved agil udvikling bliver hvert [i]sprint[/i] færdig til tiden. Tilgengæld er der en uendelig serie af sprint, hvor opgaver bliver skubbet foran sig i det uendelige - det har jeg i hvert fald observeret flere gange.

Har man dårlige udviklere bliver det hele dyrt og dårligt og tager en forfærdelig masse tid - og det gælder ligemeget hvilken proces man bruger. Om man kan vinde x% i.f.t. vandfaldsmodellen m.m. er ligegyldigt, når man sammenligner med gevinsten ved dygtige udviklere... en dygtig udvikler er typisk 10-100 gange (undertiden uendeligt mange gange) mere effektiv end en dårlig.

Kilde: The Mythical Man-Month.

 • 1
 • 0
#10 Jesper S. Møller

Der er flere dele i hele denne diskussion.

1) Agil udvikling er et ret veletableret koncept, ihvertfald her på version2.dk, er forskellig fra typiske vandfaldsforløb, og også mere snævert defineret end "iterativ". (Eksempelvis er RUP iterativ, men man har jo ikke noget at sætte i drift efter 3 iterationer midt i discoveryfasen.) Det er meget fremme i tiden, der er mange, der har fornøjelse af det (herunder Erhvervs- og Selskabsstyrelsen), og der er faldgruber som med alt andet. (Jeg vil hellere være på et projekt med dygtige udviklere og en dårlig proces end det modsatte).

Men først og fremmest handler det om KUNDENS indgangvinkel til tingene, for den traditionelle idé med at smide et ringbind ind til udviklerne og sige "Det hele står dér, kom igang", og så komme bagefter og tilføje "ja, det skrev vi, men vi mente noget lidt andet" -- og jo, det sker. Ved agil udvikling er KUNDEN med på at opgaverne (kravene) bliver konkretiseret og implementeret i ryk, og altså at de ikke skal forvente at alting står færdigt i første forsøg, men at det er OK. Til gengæld får de også lov til at ændre på prioriteter og opgaver undervejs. Det kræver mere af kunden, men de ved hvad de får for det. Og ja, det virker faktisk - ihvertfald for nogen, og tilsyneladende for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Andre offentlige opdragsgivere har haft udbud på lignende termer.

2) Når det så er sagt, så er det engelske "agile" (som netop betyder smidig, eller agil) blevet direkte oversat til dansk: "agil", og det er en ørebæ om noget. Men det er der jo så meget andet, der er, og jeg har ikke hørt et bedre ord for det. Ikke ligefrem nyt i vores branche, vel?: Tablet/tavle, computer/datamat, printer/skriver... Stor tak til nogen, der kan finde et bedre ord for det, og får overbevist alle andre.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere