Nyt CVR-register forsinket - for fjerde gang

15. marts 2013 kl. 06:297
Nyt CVR-register forsinket - for fjerde gang
Illustration: virk.dk.
Det nye CVR-register blev bebudet i 2011 og er nu endnu engang forsinket. Det skyldes ganske simpelt, at løsningen ikke er god nok endnu.
Artiklen er ældre end 30 dage

Erhvervsstyrelsen har siden 2011 arbejdet på et nyt CVR-register, da indberetningerne i det gamle blev lagret "i en gammel og dårligt dokumenteret database," som heller ikke kører stabilt nok.

Men processen har varet længere end først antaget - og nu bliver projektet forsinket for fjerde gang. Det er der ifølge Dan Lings, der er specialkonsulent og projektleder ved Erhvervsstyrelsen, dog ikke noget hokus pokus ved.

»Problemet er såmænd meget lavpraktisk. Den løsning, vi har fået udviklet, performer simpelthen ikke godt nok endnu,« siger Dan Lings til Version2.

Klog af skade vil han helst ikke love noget om, hvornår det nye register står klart, men der bliver dog arbejdet på sagen. Man ved blot ikke endnu, hvor fejlen ligger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi sætter detaljerede målinger på for at finde ud af, hvor flaskehalsen ligger. Det kan for eksempel være kommunikationen med databasen eller internt i softwaren,« siger Dan Lings til Version2.

Han forventer dog at få målingsresultaterne i løbet af et par uger, og midt i april skulle de gerne være skarpe nok til, at Erhvervsstyrelsen kan konkludere noget ud fra dem.

CVR-registret rummer data om cirka to millioner danske virksomheder, hvilket i 2010 fyldte i alt cirka én gigabyte, ifølge udbudsmaterialet fra 2011. Den nuværende løsning bruger blandt andet forældet IBM MQ-software til integration med eksterne dataleverandører, mens dataudtræk-funktionen er kodet i PL/SQL.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
17. marts 2013 kl. 02:08

[snip]

5
15. marts 2013 kl. 19:57

Problemet er såmænd meget lavpraktisk. Den løsning, vi har fået udviklet, performer simpelthen ikke godt nok endnu

Med de løsninger jeg har set som ikke performer godt nok, så plejer det som regel at være den grundlæggende arkitektur som er problemet, og så er det aldrig lavpraktisk at løse det. Så det bør gøre ham bekymret at det ikke performer godt nok (det er selvfølgelig undtagelser, hvor det kan løse med nogle små ændringer)

4
15. marts 2013 kl. 11:11

"hvilket i 2010 fyldte i alt cirka én gigabyte" 1GB database var både i 2010 og 2013 en "nuttet lille babydatabase" ... Men det kunne godt lyde som om Morten har fat i noget af det rigtige :-)

3
15. marts 2013 kl. 09:33

I Nyt CVR-register skal udvikles agilt står der bl.a. følgende fakta:

  • 2 millioner firmaer
  • 1 GB database (= 500 byte/firma!)
  • 3.8 Transaktioner/år ≃ 7.2 transaktioner/minut
  • Daglige deltaer flyder 1.5→ 60 MB (≃ op mod 120.000 rettelser/dag!)

Hvordan kan man få en 1 GB database til ikke at køre hurtigt på moderne hardware?

Alternativt: Mon der er tale om 1 TB data? Så vil tallene blive til 500 KB/firma og 3-120 firmaer i de daglige deltaer, hvilket tilsammen virker noget mere realistisk i mine ører. Jeg har desværre ikke lige kunnet finde udbuds-teksten, så jeg kan ikke checke V2's tal...

6
15. marts 2013 kl. 20:31

Alternativt: Mon der er tale om 1 TB data? Så vil tallene blive til 500 KB/firma og 3-120 firmaer i de daglige deltaer, hvilket tilsammen virker noget mere realistisk i mine ører. Jeg har desværre ikke lige kunnet finde udbuds-teksten, så jeg kan ikke checke V2's tal...

Nej.

Jeg har i tidligere virke haft adgang til CVR data, og det fulde udtræk, som er selve motoren i CVR, fylder under ½G i en MySQL base - bevares så er der information i periferien som kan fylde, eksempelvis regnskaber, men der ændrer sig jo ikke just hver dag.

Den centrale del er ikke noget der burde give sved på panden.

1
15. marts 2013 kl. 07:54

Sjovt at mq/pl1 beskrives som forældet ;-)

2
Journalist -
15. marts 2013 kl. 09:22
Journalist

Det er styrelsens egne ord, ikke vores vurdering :-)

vh.

Jesper, Version2