Nyt borgerforslag: Skrot Sundhedsplatformen, og brug ét fælles EPJ

17. juli 2018 kl. 09:0011
Nyt borgerforslag: Skrot Sundhedsplatformen, og brug ét fælles EPJ
Illustration: Das Büro.
Fire borgere har stillet et såkaldt borgerforslag om at droppe det udskældte Epic-system. Hvis de opnår 50.000 underskrifter inden januar måned, skal sagen behandles i Folketinget.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En gruppe borgere, der har dårlige erfaringer med Sundhedsplatformen, har stillet et borgerforslag om at skrotte det udskældte it-system og i stedet gå over til ét fælles EPJ i hele landet.

Det skriver Politiken.

Der står fire privatpersoner bag forslaget, og en af dem er psykolog Flemming Bang Rasmussen.

»Vi er nødt til at komme væk fra Sundhedsplatformen, hvis vi skal have et velfungerende sundhedsvæsen i hovedstaden og på Sjælland,« siger han til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre andre personer bag forslaget er en læge, en lægesekretær og en patient, og de arbejder nu på at indsamle de 50.000 underskrifter, der skal til for at få behandlet forslaget i Folketinget.

Sundhedsplatformen har medført en betydelig nedgang i aktiviteten på hospitalerne i regionerne Sjælland og Hovedstaden, men regionerne har lovet, at en ny, stor opdatering skal komme med flere forbedringer.

Den nye version af Sundhedsplatformen skal efter den oprindelige plan gå live 3. november, men man overvejer netop nu at udskyde den til marts 2019 af praktiske årsager.

Personerne bag borgerforslaget har til 7. januar til at skaffe de 50.000 underskrifter.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
18. juli 2018 kl. 02:57

Det har altid været dyrt at smide gode penge efter et dårligt projekt - (IC4-toget og Signalsystemerne), når projektet ikke er kortlagt ordentligt og brugernes behov er mangelfuldt beskrevet og skrevet ind i udbudsmaterialet

  • tro en gammel programmør og A-kasse direktør -

IT-folk er nu fyret, og der er nok ikke brugt nok tid fra ledelsens side i udbuds materiale-betingelser.

10
17. juli 2018 kl. 21:36

Idéen med open source er fin, men det er super svært i praksis.

Nu er kravet jo ikke, at man vil skifte alt software i morgen. Og som kunde bestemmer man vel hvad man selv vil købe og betale for. Hvis kravene når man løbende skifter systemerne er at softwaren skal leve op til, som minimum at kunne udveksle data med en åben fælles Dansk standard, gerne baseret på andre EU landes dito.

Så må kravet om dette, vel afspejler sig i prisen. Og den skal man vel så bare være rede til at betale. Hvis vi ser på SP, ser det ikke ud til at det er billigere ikke at gøre dette. Som flere her inde påpejer, med de samlet udgifter der har været til indføresle af det. Så kunne der være lavet et helt nyt specialsystemer tilpasset Danmark, flere gange.

Et krav kunne vel være som følgende.

... desuden skal alt det software og kode, dokumentation, dataformater som udvikles og betales af kunden, være frit og åbent tilgængelig under en GPL (lignende) licens .. .. desuden skal alt software og kode kunne compileres på fri og gratis compiler/værktøjer samt kunne afvikles og køres under et frit og gratis OS som Linux ....

Så svært er del vel ikke.... Som hvis du vil sælge mig noget, og jeg siger at du må sende din reklame, tilbud samt information om dine produkter i et af de åbne offentlige dokumentstandarder. Ellers forsvinder det i filter og papirkurven. Hvis du vil vedblive med at være i markedet må du indrette dig efter mine krav.

Det offentlige er også så store at de selv kan sætte standarden og baren. Men det kræver også politikere der tænker længer end 4 år, og ikke kun ser NPM og besparelser. Men også kan se det fornuftige, ud over datasikkerhed ved ikke at udlicitere alt viden og kundskaber til udlandet. Men også kan se jobskabelsen og viden bevarelse som et plus.

80% af Internet og mobiltelefoner køre på Open Source, så det må være noget det er bedre til ?

9
17. juli 2018 kl. 19:17

Idéen med open source er fin, men det er super svært i praksis. Et EPJ består ud over en række understørrende funktioner af en masse integrationer, som skal fungere og spille sammen med resten af systemet. Både internt i regionen og mod landsdækkende systemer.

Jeg tror ikke det er muligt at finde en leverandør, som vil tage ansvar for systemets oppetid, opgraderingsmuligheder osv osv., hvis der er en masse forskellige leverandører, som arbejder i systemet.

Og det gælder nok ikke kun for EPJ'et itself, men også for de andre systemer, som spiller sammen med EPJ'et. Hvis det skal have gang på jord, så vil det i praksis nok kræve, at regionen selv har kerneudviklingen og det direkte tekniske ansvar, men sådan er deres IT enheder slet ikke bestykket. Vi har en version af den model på sundhed.dk, hvor vi selv udvikler kernen og andre kan byde ind, men det er på ingen måde trivielt. (Og vi er ikke så komplekse som et EPJ)

8
17. juli 2018 kl. 17:17

"Modvirkning af monopoleffekter - tilgængelig kildekode. Det skal endvidere være et krav, at regionerne har adgang til kildekoden i systemet, hvorved man har mulighed for at købe tilretninger og opgraderinger hos andre udbydere i en konkurrencesituation. Dette er for at undgå de negative effekter af at have kun en enkelt udbyder i en monopollignende tilstand."

7
17. juli 2018 kl. 16:43

Borgerforslag skal altså ikke "behandles" i Folketinget - de skal blot diskuteres. Der er ikke tale om at de bliver til officielle forslag, Folketinget skal tage stilling til.

5
17. juli 2018 kl. 11:58

Kun ET operativ system i brug i hele landet.

4
17. juli 2018 kl. 11:39

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-01508

Idemand bag borgerforslaget og stifter af 'Sundhedsplatformen? NEJ TAK!

Det er altså først og fremmest et kraftigt vink med en vognstang til politikerene og administrationen om at de ikke gør det godt nok. Sig nej tak til det arrogante teknokrati styre i øst regionerne. Støt borgerforslaget.

3
17. juli 2018 kl. 10:15

Sørg hellere for at lave en infrastruktur hvor en enkelt platform ikke er nødvendig. Epic er åbentlyst et elendigt product, men hvem ved om Systematics løsning er den bedste? Den er bedre. Det betyder dog ikke at de bliver ved med at levere god software. Alle firmaer er bygget på mennesker og ideer, men de er ikke konstante. Folk skifter job osv. Desuden ved vi ikke om det kunne gøres endnu bedre og billigere.

2
17. juli 2018 kl. 09:35

Borgerforslag kan kun bruges mediemæssigt til at gøre opmærksom på en sag

Det er nu heller ikke så ringe...

I dette tilfælde er jeg nu lidt i tvivl om, om det rent infrastruktursikkerhedsmæssigt er en god idé med ét system. Bliver vi som samfund for sårbare overfor angreb? Eller kan man dele op i sikre siloer indenfor samme system - så der i det mindste er nogen regioner, der virker, hvis andre går ned? Det kan jo være vigtigt i tilfælde af større katastrofer, at der i det mindste er mulighed for akutbehandling nogle steder.

1
17. juli 2018 kl. 09:28

Når man ser på de borgerforslag der har opnået 50.000 stemmer, og deres videre behandling i Folketinget, ser er det ret tydeligt at det ingen effekt har. Det er en hån mod vælgerne.

Borgerforslag kan kun bruges mediemæssigt til at gøre opmærksom på en sag, og så kan populistiske politikere tage sagen op, og bringe den som et lovforslag.