Nyt borgerforslag: Skrot Sundhedsplatformen, og brug ét fælles EPJ

Illustration: Das Büro
Fire borgere har stillet et såkaldt borgerforslag om at droppe det udskældte Epic-system. Hvis de opnår 50.000 underskrifter inden januar måned, skal sagen behandles i Folketinget.

En gruppe borgere, der har dårlige erfaringer med Sundhedsplatformen, har stillet et borgerforslag om at skrotte det udskældte it-system og i stedet gå over til ét fælles EPJ i hele landet.

Det skriver Politiken.

Der står fire privatpersoner bag forslaget, og en af dem er psykolog Flemming Bang Rasmussen.

»Vi er nødt til at komme væk fra Sundhedsplatformen, hvis vi skal have et velfungerende sundhedsvæsen i hovedstaden og på Sjælland,« siger han til Politiken.

De tre andre personer bag forslaget er en læge, en lægesekretær og en patient, og de arbejder nu på at indsamle de 50.000 underskrifter, der skal til for at få behandlet forslaget i Folketinget.

Sundhedsplatformen har medført en betydelig nedgang i aktiviteten på hospitalerne i regionerne Sjælland og Hovedstaden, men regionerne har lovet, at en ny, stor opdatering skal komme med flere forbedringer.

Læs også: Regioner overvejer at udskyde ny version af Sundhedsplatformen

Den nye version af Sundhedsplatformen skal efter den oprindelige plan gå live 3. november, men man overvejer netop nu at udskyde den til marts 2019 af praktiske årsager.

Personerne bag borgerforslaget har til 7. januar til at skaffe de 50.000 underskrifter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Petersen

Når man ser på de borgerforslag der har opnået 50.000 stemmer, og deres videre behandling i Folketinget, ser er det ret tydeligt at det ingen effekt har. Det er en hån mod vælgerne.

Borgerforslag kan kun bruges mediemæssigt til at gøre opmærksom på en sag, og så kan populistiske politikere tage sagen op, og bringe den som et lovforslag.

 • 3
 • 1
#2 Anne-Marie Krogsbøll

Borgerforslag kan kun bruges mediemæssigt til at gøre opmærksom på en sag

Det er nu heller ikke så ringe...

I dette tilfælde er jeg nu lidt i tvivl om, om det rent infrastruktursikkerhedsmæssigt er en god idé med ét system. Bliver vi som samfund for sårbare overfor angreb? Eller kan man dele op i sikre siloer indenfor samme system - så der i det mindste er nogen regioner, der virker, hvis andre går ned? Det kan jo være vigtigt i tilfælde af større katastrofer, at der i det mindste er mulighed for akutbehandling nogle steder.

 • 4
 • 0
#3 Magnus Jørgensen

Sørg hellere for at lave en infrastruktur hvor en enkelt platform ikke er nødvendig. Epic er åbentlyst et elendigt product, men hvem ved om Systematics løsning er den bedste? Den er bedre. Det betyder dog ikke at de bliver ved med at levere god software. Alle firmaer er bygget på mennesker og ideer, men de er ikke konstante. Folk skifter job osv. Desuden ved vi ikke om det kunne gøres endnu bedre og billigere.

 • 3
 • 0
#4 Sten Oyre

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-01508

Idemand bag borgerforslaget og stifter af 'Sundhedsplatformen? NEJ TAK!

Det er altså først og fremmest et kraftigt vink med en vognstang til politikerene og administrationen om at de ikke gør det godt nok. Sig nej tak til det arrogante teknokrati styre i øst regionerne. Støt borgerforslaget.

 • 3
 • 2
#8 Leif Neland

"Modvirkning af monopoleffekter - tilgængelig kildekode. Det skal endvidere være et krav, at regionerne har adgang til kildekoden i systemet, hvorved man har mulighed for at købe tilretninger og opgraderinger hos andre udbydere i en konkurrencesituation. Dette er for at undgå de negative effekter af at have kun en enkelt udbyder i en monopollignende tilstand."

 • 9
 • 0
#9 Jakob Uffelmann

Idéen med open source er fin, men det er super svært i praksis. Et EPJ består ud over en række understørrende funktioner af en masse integrationer, som skal fungere og spille sammen med resten af systemet. Både internt i regionen og mod landsdækkende systemer.

Jeg tror ikke det er muligt at finde en leverandør, som vil tage ansvar for systemets oppetid, opgraderingsmuligheder osv osv., hvis der er en masse forskellige leverandører, som arbejder i systemet.

Og det gælder nok ikke kun for EPJ'et itself, men også for de andre systemer, som spiller sammen med EPJ'et. Hvis det skal have gang på jord, så vil det i praksis nok kræve, at regionen selv har kerneudviklingen og det direkte tekniske ansvar, men sådan er deres IT enheder slet ikke bestykket. Vi har en version af den model på sundhed.dk, hvor vi selv udvikler kernen og andre kan byde ind, men det er på ingen måde trivielt. (Og vi er ikke så komplekse som et EPJ)

 • 0
 • 0
#10 Hans Nielsen

Idéen med open source er fin, men det er super svært i praksis.

Nu er kravet jo ikke, at man vil skifte alt software i morgen. Og som kunde bestemmer man vel hvad man selv vil købe og betale for. Hvis kravene når man løbende skifter systemerne er at softwaren skal leve op til, som minimum at kunne udveksle data med en åben fælles Dansk standard, gerne baseret på andre EU landes dito.

Så må kravet om dette, vel afspejler sig i prisen. Og den skal man vel så bare være rede til at betale. Hvis vi ser på SP, ser det ikke ud til at det er billigere ikke at gøre dette. Som flere her inde påpejer, med de samlet udgifter der har været til indføresle af det. Så kunne der være lavet et helt nyt specialsystemer tilpasset Danmark, flere gange.

Et krav kunne vel være som følgende.

... desuden skal alt det software og kode, dokumentation, dataformater som udvikles og betales af kunden, være frit og åbent tilgængelig under en GPL (lignende) licens .. .. desuden skal alt software og kode kunne compileres på fri og gratis compiler/værktøjer samt kunne afvikles og køres under et frit og gratis OS som Linux ....

Så svært er del vel ikke.... Som hvis du vil sælge mig noget, og jeg siger at du må sende din reklame, tilbud samt information om dine produkter i et af de åbne offentlige dokumentstandarder. Ellers forsvinder det i filter og papirkurven. Hvis du vil vedblive med at være i markedet må du indrette dig efter mine krav.

Det offentlige er også så store at de selv kan sætte standarden og baren. Men det kræver også politikere der tænker længer end 4 år, og ikke kun ser NPM og besparelser. Men også kan se det fornuftige, ud over datasikkerhed ved ikke at udlicitere alt viden og kundskaber til udlandet. Men også kan se jobskabelsen og viden bevarelse som et plus.

80% af Internet og mobiltelefoner køre på Open Source, så det må være noget det er bedre til ?

 • 5
 • 0
#11 bo lytzen

Det har altid været dyrt at smide gode penge efter et dårligt projekt - (IC4-toget og Signalsystemerne), når projektet ikke er kortlagt ordentligt og brugernes behov er mangelfuldt beskrevet og skrevet ind i udbudsmaterialet - tro en gammel programmør og A-kasse direktør -

IT-folk er nu fyret, og der er nok ikke brugt nok tid fra ledelsens side i udbuds materiale-betingelser.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere