Nyt andelsprojekt vil lade medlemmer score gevinsten ved salg af personlige data

3. januar 2022 kl. 10:362
Nyt andelsprojekt vil lade medlemmer score gevinsten ved salg af personlige data
Illustration: Pressefoto/Polypoly.
Gevinsten ved salget af personlige data skal tilfalde medlemmerne af nyt andelsprojekt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et nyt projekt under navnet Polypoly skal give medlemmerne større bestemmelse over egne personlige data ved at downloade data fra i første omgang Facebook og ikke dele dem med eksempelvis andre tech-giganter, e-butikker og data-mæglere. Derefter kan medlemmerne selv dele data mod betaling fra de virksomheder, som de vælger at gøre forretning med.

Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tankegangen bag projektet sammenlignes med andelsbevægelsen, der voksede sig stor i det danske landbrug i løbet af 1800-tallet. Andelshaveren downloader en app til sin enhed, hvorfra man kan downloade sine personlige data fra eksempelvis Facebook. App'en fungerer derefter som en butik og formidler af data, hvorfra man kan dele, donere eller leje dem videre.

Polypoly forventes at starte op i Danmark i løbet af januar.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
13. januar 2022 kl. 14:37

Hej Ditlev,

Det er mig der er chef for den danske afdeling af polypoly (og også udtaler mig i artiklen i Politiken, som ovenstående lille historie bygger på), så jeg tillader mig en lille kommentar:

Hvis det var som der står i artikel herover, at polypoly skulle handle om, at vi som brugere skulle sælge vores data, så ville jeg være helt enig med dig. Så ville et fuldtonet "ØF" være på sin plads.

Men det er ikke sådan det er. Version2 har fået det galt i halsen. For polypoly handler ikke om at sælge data. Det handler om at give den enkelte fuld kontrol over sine egne data på hans eller hendes eget device i et miljø hvor data både kan lagres og processeres - lokalt hos dig selv.

Derfor vil polypoly gøre det muligt for dig og alle andre, mod betaling, at sige: jeg vil ikke give jer mine data - men hvis I giver mig jeres algoritmer, så skal jeg nok selv køre dem for jer på mine data. Og så kan I få resultatet, men kun resultatet, ikke data bag, igen. Og i en form, hvor jeg ikke kan genkendes.

Vi sælger ikke data - vi lejer vores processorkraft ud til at køre analyser, der bygger på vores egne data - uden at nogen andre nogen sinde får data at se.

Det hele er relativt godt beskrevet på vores hjemmeside på polypoly.coop. (For en teknisk gennemgang se særligt dette 38 siders whitepaper https://polypoly.coop/en-de/blog/whitepaper-in-pod-we-trust-our-technological-centrepiece/)

mvh

Jon

1
3. januar 2022 kl. 22:00

Tankegangen bag projektet sammenlignes med andelsbevægelsen, der voksede sig stor i det danske landbrug i løbet af 1800-tallet.

Forskellen er dog, at hvor andelsbevægelsens bønder solgte grise og smør, så er det her grisene, der sælger sig selv.

I det mindste kan man stå uden for.