Nyt amerikansk lovforslag skal forbyde politiet at købe persondata

Kongressen i USA, hvor Senatet holder til. Illustration: SherryVSmithVAB, BigStock
Sidste år udnyttede amerikanske myndigheder et smuthul i lovgivningen til at købe borgeres lokationsoplysninger fra datamæglere i stedet for at søge en dommerkendelse. Nu har 20 amerikanske politikere fremsat en lovforslag, der skal gøre myndighedernes persondata-køb forbudt.

En gruppe politikere fra det amerikanske senat har fremsat et lovforslag, der skal sætte en stopper for, at politiet uden videre kan købe oplysninger fra datamæglere og bruge tjenester som Clearview AI i efterforskninger.

Det skriver The Verge.

Lovforslaget hedder “The Fourth Amendment Is Not For Sale Act”, som 20 amerikanske politikere har fremsat. Hensigten med lovforslaget er, at politiet skal have en dommerkendelse for at købe data fra tredjeparts-mæglere.

Læs også: EU vil forbyde visse typer af kunstig intelligens

Senator Ron Wyden annoncerede lovforslaget sidste år i et interview med The Verge, efter det kom frem, at amerikanske myndigheder havde købt borgeres lokationsdata gennem virksomheden Venntel i stedet for at søge en dommerkendelse.

»Der er ingen grund til, at informationer, som er indsamlet af datamæglere, skal behandles anderledes end den samme data, som er i mobil- eller mailudbyderes varetægt,« udtalte han i en meddelelse i går.

»Dette lovforslag lukker det lovmæssige smuthul og sikrer, at myndigheder ikke bruger sine kreditkort til at køre The Fourth Amendment over.«

Lovforslaget stopper også tjenester, der masseindsamler data fra sociale medier til tracking-formål. Det vil gøre brugen af eksempelvis Clearview AI forbudt, da teknologien benytter billeder fra sociale medier, som er indsamlet på ulovlig vis, til at drive ansigtsgenkendelses-tjenesten. Det slår politikerne fast i en pressemeddelelse.

Læs også: Clearviews massive ansigts-database er nu ulovlig i europa

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere