Nyrup: Kommunerne forærede KMD-køber en milliard kroner

Prisen for KMD var alt for lav, siger Poul Nyrup, der er oprørt over salget af KMD. Firmaet er en velnæret slagtegris, der får mundvandet til at løbe på en kapitalfond, mener han og anslår, at kommunerne gik glip af en milliard kroner ved salget.

Mens medarbejdere, ledelsen og kunderne hos KMD har taget pænt imod nyheden om salget af KMD til den udenlandske kapitalfond EQT, er medlem af Europa-Parlamentet Poul Nyrup (S) godt gal over resultatet.

»Det er lemfældig omgang med offentlige midler. De er blevet snydt for en milliard kroner,« mener den tidligere statsminister, der i november udgav en kritisk bog om kapitalfonde og i Europa-Parlamentet slås for lovgivning, der skal holde kapitalfonde i kortere snor.

KMD blev solgt for to milliarder kroner til EQT og pensionsselskabet ATP, men prisen burde have været meget højere, mener Poul Nyrup.

»Et firma som KMD er 'gefundenes Fressen' for en kapitalfond. KMD har en stor egenkapital og de mest stabile og trofaste kunder i verden, som vil være der både i høj- og lavkonjunktur. Det er helt unikt,« siger han.

Ved at gøre prisen op ud fra egenkapitalen og KMD's omsætning og indtjening, lander Poul Nyrup på beløbet tre milliarder kroner, altså en rund milliard mere end de danske kommuner fik ud af salget.

»Jeg mener, at man har foræret den sum væk til kapitalfonden,« siger han, og undrer sig også over, at salget blev gennemført nu, hvor verdensøkonomien falder sammen, når deadline for salget af KMD først ligger i 2012.

»I stedet for at vente til et bedre tidspunkt kaster man sig ud i et salg på et tidspunkt, hvor prisen er i bund,« siger han.

Kan trække 1,7 milliarder ud

Nu kan EQT, der kommer til at eje 85 procent af KMD og dermed kan bestemme, begynde at trække værdier ud af KMD, mener politikeren.

»Det, man kan forudse nu, er, at EQT vil vedtage et ekstraordinært aktionærudbytte og bruge begreber som modernisering af kapitalstrukturen. De kan trække 1,5 til 1,7 milliarder kroner ud af KMD, uden at det betyder nedskæringer i antal medarbejdere,« anslår Poul Nyrup.

Derefter kan EQT begynde at varme op til en børsnotering om tre til fire år, når markedet er i opgang, lyder hans forudsigelse.

Mere generelt har Poul Nyrup også savnet mere åbenhed om salget, når nu det er et offentligt ejet selskab med en vital rolle for det danske samfund, der skal afhændes.

»Beslutningerne om salget er foregået i et meget lille rum. Der har ikke rigtig været en debat om, hvad betingelserne for salget bliver, og om hvordan de samfundshensyn, der skal tages ved et salg, bliver sikret,« siger Poul Nyrup.

Mange vigtige spørgsmål står stadigt ubesvarede, mener han.

»Jeg kender ikke betingelserne ved salget og jeg har ikke set dem omtalt i nogen aviser. Hvor meget får KMD's direktør for eksempel ud af salget? Hvor store honorarer bliver givet?« spørger Poul Nyrup.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jan Keller Catalan

"Når han måtte, så må jeg også"? Lyder ikke som en god måde at lede landet på.

Måske Nyrup har lært af erfaringerne fra det uheldige salg af TDC?

Eller også prøver han bare at være populist, men under alle omstændigheder diskvalificerer det vel næppe argumenterne, at de kommer fra en, som selv har været igennem et dårligt salg til kapitalfonde.

  • 0
  • 0
#4 Kim Michelsen

KMD var en givtig malkeko for kommunerne, så det er egentlig uforståeligt at de har solgt den.

Hvad får de egentlig ud af at sælge den?

I fremtiden bliver prisen sat af et privat firma og overskuddet går ikke længere tilbage i deres egen lomme.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere