NYPD kritiserer leverandør af kontroversiel analyse-software - dansk politi melder pas

Illustration: Tupungato/Bigstock
Leverandøren af dansk politis nye it-system POL-Intel kritiseres for at holde data som gidsel. Rigspolitiet mener ikke, at det bliver et problem i Danmark.

Palantir, som leverer dansk politis mest avancerede it-system til dato, har været under kritik af en tidligere kunde, politiet i New York, for at holde data som gidsel efter at deres kontrakt blev opsagt.

Dansk politi afviser dog, at det bliver et problem, såfremt Danmark ønsker at skifte platform i fremtiden.

»Det vi kan oplyse, er, at de data, der ligger i systemet, er politiets data, og de ligger hos os selv. Så det burde ikke være en relevant problemstilling for dansk politi,« skriver Thomas Kristensen, pressechef i Rigspolitiet, i en mail til Version2.

Palantir er i unåde med politistyrken i New York, da det ikke har været muligt for politiet at få de rapporter, de har produceret ved hjælp af Palantirs platform, ud af deres it-system ifølge Buzzfeed. Et system, der har lignende funktionalitet til det danske.

Rigspolitiet ønsker ikke at kommentere på den nordamerikanske sag.

Rapporter taget som gidsel under flytning

Politiet i Danmark ruller i disse dage et af sine mest avancerede it-systemer til opklaring af alvorlige forbrydelser ud på politistationer landet over. Systemet kaldes POL-Intel og opsamler og sammenkører data fra politiets mange databaser på en platform, og leveres af Silicon-Valley firmaet Palantir.

Flere kunder har dog i interne dokumenter kritiseret Palantir, der er opkaldt efter en altseende krystalkugle fra Ringenes Herre og som leverer overvågnings- og dataindsamlingssoftware til militær, politi og private kunder.

Politiet i New York påstår at Palantir holder deres analyser og rapporter produceret på softwareplatformen som gidsel, da det ikke er muligt at få dem ud i et standardformat, der kan integreres i politiets nye it-system fra IBM.

Palantir forsvarer sig med, at det ville afsløre forretningshemmeligheder at gøre således, og at de samarbejder så meget som muligt med politistyrken om en løsning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Casper Pedersen

Nu er det jo et bekendt problem at danske myndigheder aldrig vil indrømme når de begår en IT fejl (bare se med Tamil sagen, og manglende mail, som så faktisk blev fundet).

Så om de har købt noget som gør det umuligt at skifte til et andet system senere , så vil man da aldrig indrømme det.

  • 0
  • 0
Timo Jensen

Man skal se sig godt for når man outsourcer. Specielt hvis leverandøren ejer hardware og/eller softwaren. Og hvis data ligger i en cloud hos en eksterne leverandør, så skal man sikre sig. Åbenbart bedre end NYPD kan i USA.

Man skal tænke alle aspekter igennem når man arbejder med data der er vigtige for virksomheden. Selv det mest usandsynlige kan åbenbart ske.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere