NYPD kritiserer leverandør af kontroversiel analyse-software - dansk politi melder pas

29. juni 2018 kl. 10:585
NYPD kritiserer leverandør af kontroversiel analyse-software - dansk politi melder pas
Illustration: Tupungato/Bigstock.
Leverandøren af dansk politis nye it-system POL-Intel kritiseres for at holde data som gidsel. Rigspolitiet mener ikke, at det bliver et problem i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Palantir, som leverer dansk politis mest avancerede it-system til dato, har været under kritik af en tidligere kunde, politiet i New York, for at holde data som gidsel efter at deres kontrakt blev opsagt.

Dansk politi afviser dog, at det bliver et problem, såfremt Danmark ønsker at skifte platform i fremtiden.

»Det vi kan oplyse, er, at de data, der ligger i systemet, er politiets data, og de ligger hos os selv. Så det burde ikke være en relevant problemstilling for dansk politi,« skriver Thomas Kristensen, pressechef i Rigspolitiet, i en mail til Version2.

Palantir er i unåde med politistyrken i New York, da det ikke har været muligt for politiet at få de rapporter, de har produceret ved hjælp af Palantirs platform, ud af deres it-system ifølge Buzzfeed. Et system, der har lignende funktionalitet til det danske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rigspolitiet ønsker ikke at kommentere på den nordamerikanske sag.

Rapporter taget som gidsel under flytning

Politiet i Danmark ruller i disse dage et af sine mest avancerede it-systemer til opklaring af alvorlige forbrydelser ud på politistationer landet over. Systemet kaldes POL-Intel og opsamler og sammenkører data fra politiets mange databaser på en platform, og leveres af Silicon-Valley firmaet Palantir.

Flere kunder har dog i interne dokumenter kritiseret Palantir, der er opkaldt efter en altseende krystalkugle fra Ringenes Herre og som leverer overvågnings- og dataindsamlingssoftware til militær, politi og private kunder.

Politiet i New York påstår at Palantir holder deres analyser og rapporter produceret på softwareplatformen som gidsel, da det ikke er muligt at få dem ud i et standardformat, der kan integreres i politiets nye it-system fra IBM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Palantir forsvarer sig med, at det ville afsløre forretningshemmeligheder at gøre således, og at de samarbejder så meget som muligt med politistyrken om en løsning.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. juli 2018 kl. 16:16

Man skal se sig godt for når man outsourcer. Specielt hvis leverandøren ejer hardware og/eller softwaren. Og hvis data ligger i en cloud hos en eksterne leverandør, så skal man sikre sig. Åbenbart bedre end NYPD kan i USA.

Man skal tænke alle aspekter igennem når man arbejder med data der er vigtige for virksomheden. Selv det mest usandsynlige kan åbenbart ske.

2
29. juni 2018 kl. 11:39

Gandalf: A palantir is a dangerous tool, Saruman.

Saruman: Why? Why should we fear to use it?

Gandalf: They are not all accounted for, the lost Seeing-stones. We do not know who else may be watching.

1
29. juni 2018 kl. 11:27

Nu er det jo et bekendt problem at danske myndigheder aldrig vil indrømme når de begår en IT fejl (bare se med Tamil sagen, og manglende mail, som så faktisk blev fundet).

Så om de har købt noget som gør det umuligt at skifte til et andet system senere , så vil man da aldrig indrømme det.