Nylanceret Windows Server 2012 udfordrer VMware som fundament for skyen

13 kommentarer.  Hop til debatten
Windows Server 2012 indeholder en stribe forbedringer, som gør Microsofts nye serversystem til en mere jævnbyrdig modstander for VMware.
5. september 2012 kl. 08:58
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft lancerede tirsdag eftermiddag officielt den nye udgave af Windows Server, og det er bestemt ikke en Windows til en lille fil- og printerserver, softwaregiganten slipper løs.

»Vi har sat os for at skabe styresystemet til skyen. Skyen forandrer datacentret. Du skal kunne skalere, alting skal være oppe hele tiden, og alt skal kunne automatiseres,« sagde Satya Nadella, direktør for Microsofts serverdivision i sin tale i forbindelse med lanceringen.

Selvom Microsoft ikke selv siger det direkte, så er der ingen tvivl om, at selskabet har VMware på kornet. Hidtil har VMware domineret inden for virtualisering og især når det gælder virtualisering på den skala, der skal til i skyen.

Det er da også netop virtualisering, som Microsoft slår kraftigst på med væsentlige forbedringer af Hyper-V, som nu eksempelvis understøtter op til 64 virtuelle processorer pr. virtuel maskine og op til én terabyte hukommelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt vil en Windows Server 2012-klynge nu kunne understøtte op til 8.000 virtuelle maskiner, og Microsoft hævder at have forbedret virtualiseringsplatformen, så den understøtter flere brugsscenarier end tidligere.

»Vi kan virtualisere 99 procent af SQL Server workloads,« sagde underdirektør Bill Laing fra Microsofts Windows Server-division ved lanceringen.

En væsentlig forbedring i den udgave af Hyper-V, som kommer med Windows Server 2012, er den indbyggede netværksvirtualisering. Den gør det eksempelvis muligt at lave en livemigrering af virtuelle maskiner på tværs af fysiske subnets og altså eksempelvis flytte en server fra ét datacenter til et andet.

Livemigrering var en alvorlig mangel, da Microsoft lancerede den første serverudgave af Hyper-V, men det er en afgørende funktion, hvis man skal opbygge en cloud-infrastruktur, og Microsoft fik da også tilføjet muligheden for at lave livemigrering senere. Om den nyeste udgave kan konkurrere med VMwares livemigrering vil tiden vise. Ifølge Microsoft kan Windows Server 2012 lave livemigrering af flere hundrede virtuelle maskiner på samme tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Windows Server 2012 har ligesom Windows 8 også fået indbygget storage-virtualisering i form af Storage Spaces, så man kan sætte fysiske diske sammen til én virtuel disk. I serverudgaven kan det bruges til eksempelvis at allokere ekstra diske med mulighed for hot spare, når en virtuel maskine er ved at løbe tør for diskplads. I Windows Server 2012 kan Storage Spaces udvides op til virtuelle diske på 64 terabytes.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
14. september 2012 kl. 08:16

På forsiden er linket til denne "artikel" omgivet af en let lysegrå kasse med teksten "Sponsoreret område" øverst i højre hjørne.

Herinde på artiklen er der intet at se om dette og af URLen fremgår det at dette er en almindelig artikel.

Er denne artikel en reklame, har V2 fået penge for at skrive den eller hvad er meningen?

Det ser ud til at linket på forsiden er i automatisk rotation - men det fremgår ikke af artiklerne at de er sponsorerede.

8
5. september 2012 kl. 19:19

En væsentlig forbedring i den udgave af Hyper-V, som kommer med Windows Server 2012, er den indbyggede netværksvirtualisering. Den gør det eksempelvis muligt at lave en livemigrering af virtuelle maskiner på tværs af fysiske subnets og altså eksempelvis flytte en server fra ét datacenter til et andet.

Er der nogen, der sidder inde med noget teknisk dokumentation på den her feature?

Jeg er ikke så god til at læse microsoftsk, så det eneste jeg har kunnet finde er at de bruger 2 NIC's på VM'en. Et privat og et public, men hvordan de sørger for at trafikken til og fra de private NIC's kører kan jeg ikke finde noget dokumentation på.

12
9. september 2012 kl. 08:34

<a href="http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj134174.aspx">http://techne…;
<p>Du kan enten benytte NVGRE eller ip rewrite, du skal ikke have 2 nics på VM da rewrite sker på hypervisor nivau så din VM kender kun sin egen IP.

Mange tak, det var lige det dokument jeg ikke kunne finde.

Jeg kunne heller ikke forstå setuppet med 2 NIC's per VM. Det gav ikke rigtigt mening for mig. Men det var den måde jeg læste det på, på de blogs jeg fandt.

Efter at have læst det dokument og skimmet RFC'en på NVGRE. Kan jeg ikke se at man skulle vælge andet end ip rewrite på nuværende tidspunkt. Jeg kan godt lide at MS mener at NVGRE er plug and play med nuværende netværks infrastruktur, de glemmer bare at nævne nogle af de major drawbacks, der er på nuværende tidspunkt. Ingen CA multicast/broadcast uden PA multicast og de har også behændigt glemt at nævne at NVGRE ikke kommer til at virke optimalt med en standard ethernet MTU på PA siden.

9
6. september 2012 kl. 19:48

Ja,

Det de snakker om er at migrer en vm fra en SAN infrastruktur til en anden. Det kunne man ikke før i tiden.

Måden de gør det på er via en teknologi MS kalder for ODX. For at du kan bruge ODX kræver det at dine SAN har ODX support. PT Arbejder HP på at lave firmwares der understøtter ODX. Så vidt det er mig bekendt er det noget MS selv har fundet på så SAN producenterne er nød til at lave understøttelse for det. HP har PT kun firmware i test stadie.

Måden det virker på er sin simpelhed at idet man beder Hyper-v migrer en VM til et andet SAN så sender starter Hyper-v en ODX transfere hvor selve VM data bliver migrede mellem de to SAN. Memory bliver, så vidt jeg har forstået, stadig overført på sædvanlig måde. Det er selve VHD filerne der bliver flyttet mellem de to SAN.

her er mere info: http://www.hyper-v.nu/archives/hvredevoort/2012/04/windows-8-storage-hyper-v-part-4-offload-data-transfer-odx/#utm_source=feed&utm_medium=feed&utm_campaign=feed

Mit problem med den info jeg har fundet indtil videre er at det LIGNER at det er mellem to CSV og ikke 2 SAN, når man kigger på tegningen. Men jeg tror nu også det virker mellem 2 SAN.

7
5. september 2012 kl. 11:24
  • Storage pools
  • Muligheden for Virus/Malware fencing, agentless
  • Muligheden for at vedligeholde "Golden image", som VM'er baserer sig på ?
  • Linked clones = væsentligt mindre storage-forbrug
3
5. september 2012 kl. 10:40

Nogle af de mangler jeg ser ved Hyper-V/SCVMM er følgende:

  • Simpel container af alt (disk,conf,etc) vedr. en VM (kan til dels lade sig gøre med Hyper-V dog mere besværligt/tidskrævende end i VMware)

  • Mulighed for noget lignende VMwares distributed switches.

  • DRS (glemte at tilføje tidligere).

Men ellers er Microsoft godt nok ved at få halet sig ind på VMware, hvilket kun kan være godt, specielt med VMware's seneste ændring i licenserne (vRAM), specielt hvis man har / ønsker at køre med hosts med >196GB hukommelse på servere med to fysiske CPU sokler.

Spørgsmålet er om Hyper-V er ved at være "godt nok" selvom det stadig har en del små mangler i forhold til VMware, for det er rent økonomisk ved at være svært at forsvare at vælge VMware.

Det bliver ihvertfald spændende at se hvad VMware disker op med af nye ting i deres næste vSphere version.

(Ovenstående er baseret ud fra drift af et multisite VMware miljø, med Ent. Plus licenser)

6
5. september 2012 kl. 11:03

Jeg synes der mangler DRS og derudover skal der stadig installeres et "fuldt" OS til live migration

1
5. september 2012 kl. 09:06

I alt vil en Windows Server 2012-klynge nu kunne understøtte op til 80.000 virtuelle maskiner, og Microsoft hævder at have forbedret virtualiseringsplatformen, så den understøtter flere brugsscenarier end tidligere.

Tallet er 8.000 VM's per cluster. Der har vist sneget sig et ekstra 0 ind :-)

2
5. september 2012 kl. 09:54

Tak, det er rettet. Det gik lidt stærkt med at få skriblet noter med en analog kuglepen (jeg skal undlade at nævne leverandøren ved navn), så jeg er vist kommet til at lave en hybrid mellem at skrive tallet fuldt og forkorte det, så det blev til 80k.