Nylancerede browser-extensions til NemID sender Java et skridt nærmere graven

7. marts 2017 kl. 11:4813
Nylancerede browser-extensions til NemID sender Java et skridt nærmere graven
Illustration: Bigstock.
Med nylancerede browser-extensions er Java helt på vej ud af NemID, også hvad nøglefiler og hardware-løsninger angår.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mens NemID i kombination med nøglekort længe har været muligt uden Java, så har brugere med nøglefiler eller NemID på hardware stadig skulle have softwareløsningen installeret - indtil nu.

Nets meddeler via virksomhedens hjemmeside, at brug af NemID med nøglefil og NemID på hardware nu kan ske uden at have Java installeret.

»Det sker bl.a. for at imødegå, at Firefox efter 7. marts 2017 kan blive opdateret til v52, som ikke længere understøtter Java. Det kræver dog, at brugere af NemID som nøglefil og NemID på hardware – nøglefilsbrugerne – installerer et nyt NemID Nøglefilsprogram til Java-fri NemID på deres computer,« oplyser Nets.

De nuværende nøglefilsbrugere vil automatisk blive ført gennem en opdatering, så de får NemID Nøglefilsprogram installeret, første gang det skal bruges ved login eller aktivering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidspunktet for, hvornår denne proces finder sted, afhænger af, hvilken browser man bruger, oplyser Nets.

Nøglefilsprogrammet er en kombination af en browser-udvidelse og en software-installation i styresystemet.

Teamleder i Digitaliseringsstyrelsen Kenneth Mose Kruuse har tidligere forklaret følgende via mail til Version2 i forhold til nødvendigheden af at have et lokalt program installeret på maskinen udover en browser-udvidelse:

»Vi har selvfølgelig først og fremmest fokus på, at sikkerheden i vores løsninger skal fastholdes. I takt med at flere af de mest anvendte browsere begrænser adgangen til de underliggende systemer, findes der ikke en hensigtsmæssigt måde at lave en ren browser-baseret løsning på. Og med den nye løsning giver vi en meget begrænset og specifik adgang til brugerens nøglefil.«

61,5 MB stor DEB-fil

I en lille test Version2 har foretaget med en Chrome-browser i et Ubuntu-styresystem, bliver browser-udvidelsen således først installeret, hvorefter nedhentningen af et program i form af en 61,5 MB stor DEB-fil (et softwarepakke-format med installationsfiler til blandt andet Ubuntu) bliver hentet.

Programmet lod sig uden videre installere. Vi har ikke testet yderligere i forhold til det nye setup.

Forudsætningen for at kunne anvende den Java-fri-løsning er, at de enkelte NemID-tjenesteudbydere understøtter den nye løsning, oplyser Nets.

Det kommer de alle til at gøre før eller siden, i hvert fald hvis de fortsat vil anvende NemID. Af en side med spørgsmål og svar om den nye løsning oplyser Nets således:

»Java-appletten til login er under afvikling med minimal vedligeholdelse. I december 2017 lukker vi helt for at tjenesteudbydere kan hente Java-appletten hos Nets.«

Tidligere fremgik det af artiklen, at DEB-filer er et eksekverbart fil-format på blandt andet Ubuntu. Det er justeret, så det nu mere retvisende fremgår, at DEB er et software-pakkeformat.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
13. marts 2017 kl. 20:38

På hvad den 61 mb store fil indeholder.

  1. Kode som fylder meget mere end det behøver fordi man har obfuskeret det med en masse "fyld". (Nets primære sikkerhed plejer at være "security by obscurity")

  2. Software som indsamler oplysninger om din computer, godt gemt i billedfiler.

  3. Ineffektiv kode som gør at det kører ufatteligt langsomt.

11
8. marts 2017 kl. 20:05

"Removed support for Netscape Plugin API (NPAPI) plugins other than Flash. Silverlight, Java, Acrobat and the like are no longer supported. "

Så flash pluginet virker... men Silverlight, java og acrobat virker ikke... det er totalt et sikkerheds "move" men man fjerner ikke support for flash plugindet...

9
8. marts 2017 kl. 11:57

JRE'en kommer til at ligge under /usr/share/nemidnoglefilsprogram/runtime, så umiddelbart nej. I øvrigt var det ganske normal i mit tidligere arbejde at lægge en JRE med i vores produktreleases (og vi havde flere produkter, som så hver især kunne have forskellige JRE'er).

Og nu jeg er ved at skrive et indlæg, så lader det til at nogle af deres tredjeparts JAR-filer er downlevel...

7
8. marts 2017 kl. 11:41

smadrer de så din egen java installation? De bliver ikke populære hvis de begynder at ændre på den JVM jeg selv har installeret...

6
8. marts 2017 kl. 11:14

Den er da for sjov: Java-fri med Java. Det er kun Nets, der kan lave sådan noget gøgl. Nå nej, KMD og TDC kunne sikkert også have fundet på det.

3
7. marts 2017 kl. 20:42

naja deb er ikke noget eksekverbart format, men i den deb der, hvis man kigger hvad der er i den ja så er der intet mindre end en JRE runtime , fra feb i så istedet for at bruge en java fra ens distro skovler de en potentilt gamle version ind, som via en proxy den sætter op med den browser add at skovle data frem og tilbage fra browseren via en iframe

2
7. marts 2017 kl. 13:37

Nemlogin tager først imod den java-fri NemID d. 15/3, så man skal lige holde lidt igen, hvis man benytter Nemlogin og medarbejdersignatur.

1
7. marts 2017 kl. 13:25

Der er da kun på browseren at java er ved at være færdig ... det bliver da stadigvæk brugt flittigt til at bygge applikationer ...