Nykredits tilbud: Log på netbank med NemID - uden papkort

7. september 2010 kl. 10:5022
Log ind på netbank med NemID, men uden brug af engangskoder. Det er Nykredits måde at gøre det nemmere at bruge NemID.
Artiklen er ældre end 30 dage

I takt med at bankerne nu flytter alle netbank-kunderne over til NemID, oplever mange danskere, at det ikke er lige så nemt som før at tage et hurtigt kig på kontoen i netbanken.

Hvor sikkerheden tidligere for de fleste lå i at bruge en adgangskode og en signaturfil, som lå på computeren eller en USB-nøgle, er NemID uden en lokal signaturfil og bruger engangskoder i stedet. Dermed skal man have sit papkort med koder ved hånden, når man logger ind, og bruge en ny engangskode hver gang, modsat tidligere, hvor man blot skulle indtaste sit selvvalgte password.

NemID's løsning med et ekstra trin ved login har højere sikkerhed, men bliver ikke godt modtaget hos alle. I Ekstra Bladets debatunivers Nationen har mange således brokket sig over løsningen med engangskoder.

Men det er faktisk slet ikke nødvendigt for bankerne at bruge engangskoderne, når kunderne skal logge på netbanken. Hos Nykredit har man i stedet valgt, at man kan få adgang blot med sit brugernavn og selvvalgte password. Først når der skal flyttes penge, afkræver netbanken en engangskode fra kunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores erfaring er, at mange lige går ind og tjekker kontoen og ikke andet. Så det er et spørgsmål om convenience. Der er ingen grund til at bruge det ved kontokig, men ved en transaktion skal man bruge engangskoder,« forklarer Lars Mathiesen, it-direktør hos Nykredit.

At have flere lag af sikkerhed, så en transaktion kræver bedre autentificering end hvis man bare kigger, har altid været standard i Nykredits netbank. Og den lavere barriere for at komme ind og kigge, ser it-direktøren ikke som et problem.

»Der er ingen sikkerhedsforskel. Vi skal først og fremmest beskytte imod, at nogen lænser kontoen, og så er det for os et spørgsmål om, hvad der er mest kundevenligt,« siger Lars Mathiesen.

NemID-løsningen rummer mulighed for, at bankerne selv kan vælge, hvor engangskoderne skal bruges, forklarer han, så det er ikke noget, Nykredit selv har tilføjet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har man mange betalinger, der skal ordnes, betyder det heller ikke, at man kommer igennem et halvt kodekort på en aften. Transaktionerne kan nemlig samles i en virtuel kuvert, så man til sidst kan godkende dem alle sammen på én gang.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. september 2010 kl. 11:11

Så er vi nogle der ser frem til at Jyske Bank tilbyder netbank uden signaturfil og uden Java-applet.

Papkortet vil vi gerne beholde.

PS: Signaturfil er OK, den skal bare ligge i browserens client certificate-list. Ikke på harddisken.

2
7. september 2010 kl. 11:18

Desværre. Jyske netbank er gået over til NemId, og nu kræver den desværre også Java Applet.

Test selv på https://www.jyskenetbank.dk/ og vælg "Har du tidligere været logget på Jyske Netbank med NemID, klik her.". Så skal du pludselig bruge Java for at logge ind nu, desværre. Kunne ellers godt li den anden løsning, hvor man var fri for alle de plugins.

3
7. september 2010 kl. 11:28

Fortæl os hvor frygteligt det er og hvordan verden går under fordi de har fjernet et lag af sikkerhed omkring følsomme data.

Suk

5
7. september 2010 kl. 11:36

Hvorfor i det hele taget papkortet? Hvorfor kan man ikke få en lille elektronisk kodegenerator i lighed med den fx Danske Bank har brugt? Den fylder ikke mere en papkortet, og så spares besværet og omkostninger med fornyelse af papkort. En kodegenerator koster næppe mere end portoen for et enkelt papkort.

7
7. september 2010 kl. 11:56

Blandt dem jeg har tillid til er der generel enighed om at papkort-løsningen er 'bedst og billigst', mens en aktiv token er 'bedst og dyrest'.

Jeg kan ikke rigtig se at det ene skulle være objektivt mere brugervenligt end det andet. Men jeg kan godt se at en interaktiv gadget føles bedre i hånden.

Men lover DanID ikke også at der med tiden komme en eller anden form for token-løsning?

(Jeg har aldrig set danske banks kodedims og ved ikke hvad omkostningerne er)

18
8. september 2010 kl. 09:05

Jeg har aldrig set danske banks kodedims og ved ikke hvad omkostningerne er

De stammer fra et foretagende ved navn actividentity (token v2) og jeg har fundet detailpriser på ca 100 kr ved køb af 25 stk.

eller vel det cirka samme som det koster at fremstille og sende 4-5 kodekort. Og portoen stiger snart :-)

19
8. september 2010 kl. 09:08

Det er lidt det samme som andre netbanker, SDC's løsning med krypteret nøgle på disken kræves i virkeligheden heller ikke bare for at få R/O adgang. Først når der foretages transaktioner, benyttes nøglen. Thumbs up til Nykredit for at være pragmatiske og imødekomme brugerne!

6
7. september 2010 kl. 11:52

Løsningen der bliver nævnt i artiklen er ikke ny. (heller ikke for NYkredit :-) De har kørt med denne løsning længe, og har bare videreført den med NemID. Så nyhedsværdien er manglende.

Jeg synes faktisk at NYkredit's løsning er udemærket. Jeg behøver ikke at bruge koder fra mit papkort, hvis jeg bare skal overføre penge mellem egne konti.

Og så synes jeg at NemID er en udemærket løsning.

8
7. september 2010 kl. 11:59

Jeg behøver ikke at bruge koder fra mit papkort, hvis jeg bare skal overføre penge mellem egne konti.

Ved du om det er en varig løsning eller bare midlertidigt indtil de har påduttet alle kunderne NemID.

Jeg har ikke fået NemID fra Nykredit endnu og kunen sagtens i weekenden betale et indbetalingskort.

11
7. september 2010 kl. 13:00

Ved du om det er en varig løsning eller bare midlertidigt indtil de har påduttet alle kunderne NemID.

Jeg vil gå ud fra at det er en permanent løsning, ellers skal de have valgt at implementerer kontrollen anderledes end dengang man brugte signatur på sin lokal maskine. Jeg har aldrig i Nykredit skulle bruge min signatur når jeg skulle overføre penge internt mellem mine konti. Jeg har først skulle bruge den i det øjeblik hvor pengene bevæger sig ud (betaling af girokort, overførsel til andre, pbs etc.).

NemID fungerer efter samme princip, jeg bruger den kun når jeg skal betale girokort, overføre til andre eller tilmelde ting til pbs osv.

10
7. september 2010 kl. 12:13

God ide.

4
7. september 2010 kl. 11:30

Og det virker glimrende med NemID løsningen som beskrevet i artiklen. Sæt alle overførsler, indbetalingskort osv op og godkend dem alle i ét hug. Super let og en god måde at gøre det - når nu NemID er blevet trukket ned over hovedet på os.