De ansatte i Facebook er nu inviteret til et møde, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål til sagen om Cambridge Analytica. Det oplyser The Verge, der har set en kopi af indkaldelsen til mødet, der sat til at finde sted klokken 18 i aften, dansk tid.
Som flere vil vide, så verserer der i disse dage en sag, der involverer Facebook og virksomheden Cambridge Analytica, som blandt andet beskæftiger sig med markedsføring af politiske budskaber. Sagen handler om, hvordan millioner af brugeres Facebook-data er blevet indsamlet og brugt af Cambridge Analytica til at målrette budskaber med.
Ifølge en udlægning fra The Guardian, så har Cambridge Analytica blandt andet arbejdet for Trump-kampagnen og for den britiske udmelding af EU, Brexit-kampagnen.
Sagen tog fart i denne uge, da blandt andet New York Times og The Guardian bragte historier om, at 50 millioner Facebook-brugeres data skulle været blevet høstet og efterfølgende anvendt af Cambridge Analytica at målrette budskaber med.
Ordet 'data breach' er flere gange blevet anvendt i denne sammenhæng. Det kan umiddelbart lede tankerne i retning af hackerangreb, dårligt konfigurerede servere og den slags.
Men der er umiddelbart intet, der tyder på, det er har været udgangspunktet for sagen.
Underviser på Cambridge
The Register fortæller i en gennemgang delvist baseret på en besked fra Facebook, hvordan det hele startede med, at en underviser ved Cambridge Universitetets psykologiafdeling, Dr Aleksandr Kogan, gennemførte et forsøg, angiveligt i forskningsmæssigt regi, hvor 270.000 personer downloadede en app kaldet 'thisisyourdigitallife'.
Dermed fik Kogan ikke alene adgang til de pågældende brugeres data, men også til deres Facebook-venners informationer. Ifølge Facebook var forudsætningen her, at indstillingen på vennernes konti ikke forhindrede datahøsten.
En del af sagens omdrejningspunkt er, at Kogan på daværende tidspunkt godt måtte høste data i forskningsøjemed, jævnfør Facebooks brugerbetingelser. Men disse data måtte ikke bruges i kommerciel sammenhæng. Facebook blev ifølge eget udsagn opmærksom på bruddet på brugerbetingelserne i 2015, hvor virksomheden fjernede dataindsamlings-app'en.
Men ifølge Facebook, sendte Kogan data videre til Cambridge Analytica til brug i kommercielt øjemed.
Ifølge en meddelelse fra Cambridge Analytica, så slettede virksomheden oplysningerne så snart, man blev klar over, de ikke var indhentet i overensstemmelse med Facebooks brugerbetingelser.
I samme meddelelse afviser Cambridge Analytica i øvrigt, at Facebook-brugerdata fra Kogan er blevet brugt i forbindelse med Trump-kampagnen i 2016.
2007 til 2014
Uanset hvad Cambridge Analytica måtte have vidst og have brugt data til, så er det langt fra forbeholdt den pågældende virksomhed at anvende Facebooks brugerdata i kommercielt sammenhæng.
Washington Post bemærker, at tusindvis af andre udviklere også har høstet data om Facebook-brugere i tidens løb. Herunder i form af apps som FarmVille og Tinder. Derudover er der de politiske konsulenter fra Obama-kampagnen i 2012, som ifølge Washington Post også gjorde brug af brugerdata fra Facebook til at få indsigt i brugernes relationer og præferencer.
Den umiddelbare forskel til al den anden datahøst og sagen med Cambridge Analytica, bemærker Washington Post, lader til at være, at Kogans indsamling skete under en forudsætning om, at dataindsamlingen var i forskningsøjemed.
I en aktuel artikel hos The Guardian fortæller tidligere platform operations manager hos Facebook i 2011 og 2012 Sandy Parakilas, at han advarede ledelsen i virksomheden mod slappe databeskyttelsesregler.
Parakilas er særlig kritisk over for en tidligere feature i Facebook, der gjorde det muligt at indsamle brugeres venners data, uden disse venner blev orienteret om dataindsamlingen.
Funktionen hedder Friends Permission og var aktiv fra 2007 og frem til midten af 2014.
Ifølge The Guardian var det netop denne Friends Permission-funktion, der gjorde det muligt for Kogan at høste data om de oprindelige 270.000 brugeres venner, hvilket resulterede i data om 50 millioner brugere.
Parakilas har ikke umiddelbart noget bud på, hvor mange selskaber, der har brugt Friends Permissions-data, men gætter på, at det kan dreje sig om hundredtusindvis af udviklere.
Sandy Parakilas vurderer således, at et flertal af brugere på Facebook kan have fået deres data høstet af app-udviklere uden deres vidende.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.