Nye toldsystemer er større end EFI-afløser og ejendomsvurderinger: »Det vil blive meget vanskeligt at overholde tidsfristerne«

28. oktober 2019 kl. 16:31
Nye toldsystemer er større end EFI-afløser og ejendomsvurderinger: »Det vil blive meget vanskeligt at overholde tidsfristerne«
Illustration: Christoffer Elmann Ranhauge.
En lang række it-systemer hos Skatteministeriet skal udskiftes og tilpasses over de kommende år, for at Danmark kan leve op til nye toldregler fra EU. Men ifølge en rapport fra ministeriet bliver det meget svært at nå til tiden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skatteministeriet er i gang med en af de største offentlige it-udskiftninger nogensinde i Danmark, fordi en række afgørende systemer skal udskiftes og justeres, for at Danmark kan leve op til den nye toldforordning fra EU - EUTK.

Toldkodekset og dertilhørende nye datakrav fra EU betyder, at 19 it-systemer enten skal tilrettes eller skiftes ud frem mod 2025, men ifølge Skatteministeriets rapport 'Eftersyn af akutte it-problemer' bliver det meget svært at nå i tide. 

»Trykprøvningen viser, at implementeringen af EU-kravene på told- og momsområderne ikke har haft den nødvendige fremdrift, og at arbejdet derfor på nuværende tidspunkt ikke er, hvor det burde være,« hedder det i den korte rapport, der blev udgivet i sidste uge i forbindelse med en status på Skatteministeriets større it-projekter.

 »Regeringen sætter nu fuldt fokus på udviklingen og implementeringen af de it-systemer, der skal understøtte EU's krav. Herved forsøges at indhente noget af den tabte tid, men det vil blive meget vanskeligt at overholde tidsfristerne. Regeringen vil løbende orientere Folketinget om fremdriften.«

Kompliceret opgave

Herhjemme har Skatteministeriet for nylig lanceret det første store udbud på it-understøttelse af den nye toldforordning - helt specifikt et udbud på et såkaldt 'declaration management system' til en anslået værdi af 600 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er lang vej igen, og en række systemer skal udskiftes, tilrettes - og stadigvæk kunne tale sammen.

»De nuværende tidsfrister for implementeringen af det nye europæiske toldkodeks og de nye momsregler er stramme og risikofyldte. Samtidig er implementeringen kompliceret af, at der både skal udskiftes systemer og tages højde for gensidige afhængigheder mellem it-systemerne,« skriver Skatteministeriet i rapporten.

Implementeringen kompliceres af, at it-systemerne skal udvikles op imod en fælleseuropæisk regulering med tilhørende fælles systemer, ligesom de skal kunne kommunikere med andre danske it-systemer både i og uden for skattevæsenet.

Savner specifikationer

Det er dog ikke kun i Skatteministeriet, at man kommer på overarbejde for at få implementeret EUTK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-systemer i det private erhvervsliv skal også tilrettes for at kunne tale sammen med Skatteministeriets nye systemer, og som Version2s søstermedie, DigiTech, tidligere har beskrevet, tripper leverandørerne for at komme i gang.

Det kan de dog ikke uden specifikationer, og det er stadig meget tidligt i forløbet for udviklingen af danske EUTK-kompatible systemer.

Men leverandører af systemer, der skal integreres med de kommende toldsystemer, håber på, at specifikationer for integration til toldsystemerne bliver gjort tilgængelige så hurtigt som muligt.

Konsekvenserne skal afdækkes

Ifølge Skatteministeriet er det nu en meget reel risiko, at Danmark ikke kan nå at it-understøtte den nye toldlovgivning inden deadline.

Derfor vil man allerede nu gå i gang med at undersøge, hvad det kommer til at betyde for Danmark og dansk erhvervsliv, hvis man ikke kommer i mål til tiden.

»Konsekvenserne ved manglende it-understøttelse af de nye regler og eventuelle tiltag, der kan afbøde konsekvenserne, skal kortlægges,« hedder det i rapporten fra sidste uge.

Hvis man går lidt længere tilbage i tiden, har konsulenthuset Deloitte dog givet et bud.

Deloitte lavede i 2016 en business case for Skatteministeriets told-projekt, og i en dertilhørende rapport tegner der sig et dystert billede af fremtiden, hvis ministeriet ikke når at implementere toldforordningen og de it-systemer, der skal understøtte den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis de danske toldprocesser og -systemer ikke er i overensstemmelse med EU’s krav, vil dansk erhvervsliv derfor helt lavpraktisk ikke kunne eksportere varer til lande uden for EU, ligesom dansk produktion vil blive ramt, når råvarer og halvfabrikata ikke kan komme ind udefra.«

Ifølge Udviklings- og Forenklingsstyrelsens står told-projektet til at blive endnu større end både inddrivelsessystemet PSRM og det nye ejendomsvurderingssystem, og for nylig erkendte direktør Andreas Berggreen, at man har sat projektet i gang for sent.

»Vi kom alt for sent i gang med de nye toldsystemer,« sagde han på IT-Branchens Lederdøgn i september.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger