Nye toldregler sender Skatteministeriet ud i kæmpe it-udbud på 600 millioner kroner

7. oktober 2019 kl. 16:28
Nye toldregler sender Skatteministeriet ud i kæmpe it-udbud på 600 millioner kroner
Illustration: Henning Mølsted.
Skatteministeriet skal i de kommende år implementere den nye toldforordning fra EU. Det betyder it-udskiftninger i milliardklassen, og efter at have udskudt det i flere måneder, går Skat nu i luften med et kæmpe udbud på en ny platform til blandt andet import og eksport.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skatteministeriet står over for en gigantisk it-udskiftning på toldområdet, og en række centrale systemer skal moderniseres eller erstattes for, at Danmark kan leve på til den nye toldforordning fra EU (EUTK).

De danske skattemyndigheder er efter eget udsagn kommet alt for sent i gang med opgaven, men nu har Udviklings- og Forenklingsstyrelsen taget et afgørende skridt i retning af at implementere EUTK.

Styrelsen har nemlig lanceret et kæmpe udbud på en ny it-platform, der skal bringe de danske told-systemer på niveau.

Den 10-årige kontrakt vurderes at have en værdi på 600 millioner kroner, og de danske skattemyndigheder kræver ifølge udbudsmaterialet hyldevare, der er i brug i et andet EU-land, som også skal leve op til forordningens krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kundens strategi er, at den fremtidige løsning skal være baseret på eksisterende standard-software i form af et 'declaration management-system', som er i brug i andre EU-lande for at understøtte compliance på import, eksport og transit-processer for at minimere både risici og tidshorisont for projektet,« skriver Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

25 integrationer

EUTK betyder, at alle toldprocesser i alle EU-lande skal digitaliseres, og forordningen kommer til at medføre omfattende it-ændringer både centralt i EU og i de enkelte medlemslande.

Det skyldes, at EUTK i væsentligt omfang ændrer og stiller nye krav til de data, der skal anvendes i systemerne, og Ifølge en orientering til Folketingets Skatteudvalg kommer EUTK til at have betydning for 19 it-systemer i det danske skattevæsen.

Implementeringen kompliceres af, at it-systemerne skal udvikles op imod en fælleseuropæisk regulering med tilhørende fælles systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kommende danske løsning, der nu er i udbud, skal af samme årsag kunne spille sammen med en lang række systemer både nationalt og internationalt.

»Løsningen skal både kunne integreres med EU-systemer samt adskillige nationale systemer i det danske skattevæsen og andre relevante systemer. I den indledende del af dette udbud skal der implementeres 25 integrationer, hvoraf 6 af dem er integrationer til EU-hostede toldsystemer, og resten er til nationale systemer,« hedder det i udbuddet.

Ramt af tidlig digitalisering

Danmark er som bekendt blandt de mest digitaliserede lande i verden.

Men som Version2s søstermedie DigiTech tidligere har beskrevet, ser det ud til at give bagslag i forbindelse med implementeringen af EUTK.

»Danmark digitaliserede store dele af toldprocesserne tidligt sammenlignet med andre EU-medlemsstater, hvilket bevirker en lavere grad af fleksibilitet i systemlandskabet,« hedder det i et såkaldt review af Skatteministeriets model for implementering af EUTK, som Boston Consulting Group har foretaget.

»På grund af teknologialder og lav fleksibilitet i datamodellen i flere af de danske toldsystemer, kræves der større systemerstatning end i medlemsstater med mere fleksible og moderne systemer.«

I marts vurderede Skatteministeriet i en orientering til Folketingets Skatteudvalg, at it-understøttelsen af EUTK kommer til at koste langt over en milliard kroner.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger