Nye tal på manglende it-arbejdskraft bekymrer: »Akut behov for løsninger«
Danske virksomheder oplever i stigende grad mangel på medarbejdere med de rette kompetencer til it-udvikling og -drift. It skal prioriteres i både folkeskolerne og på universiteterne, mener Dansk Industri (DI).
Det skriver ITWatch på baggrund af et nyt dataudtræk fra Danmarks Statistik.
Læs også: Datatilsynet har 50 danske kommuner under lup
Hver tredje virksomhed med mindst ti ansatte, der samtidig beskæftiger it-specialister – svarende til 12 pct. af alle virksomheder – svarede således i 2022, at de havde ledige it-stillinger, der ikke kunne besættes. Det er en stigning på fire procentpoint sammenlignet med 2020, hvor otte pct. af virksomhederne havde ledige it-stillinger, der ikke kunne besættes.
»Udfordringerne med at skaffe it-specialister opleves hos halvdelen af de store virksomheder med over 250 ansatte og for 59 pct. i branchen information og kommunikation. Desuden er virksomheder i Hovedstaden og Midtjylland i højere grad ramt af manglen på medarbejdere med it-kompetencer,« skriver Danmarks Statistik og fortsætter:
»Af de virksomheder, der har oplevet vanskeligheder ved at besætte ledige it-stillinger, angiver næsten alle (92 pct.), at de mangler ansøgere med de relevante it-kvalifikationer efterfulgt af manglende relevant erhvervserfaring (82 pct.). 65 pct. peger på, at ansøgernes forventninger til lønniveauet er for højt.«
Læs også: Trumps Truth Social bandlyst fra Google Play – Modereringen skal skærpes, siger Google
Hos DI Digital mener branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, at der er et »akut behov for løsninger fra politisk side«. Der skal indføres obligatorisk teknologiforståelse i folkeskolen samtidig med, at optaget på it-uddannelserne skal øges, mens man skal fjerne administrative barrierer, der besværliggør ansættelser af internationale it-specialister.
»Hvis ikke vi tager problemerne alvorligt, kan vi vinke farvel til de enorme muligheder, som digitaliseringen giver os for at forbedre og omstille det samfund, vi lever i. Implementeringen af regeringens digitaliseringsstrategi er i gang, og her ville det være oplagt at sætte ind politisk,« siger hun til ITWatch.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.