Nye regler gør smartphones i Sydkorea crapware-fri

Illustration: Android Logo
Samsung og de andre producenter af smartphones skal fra april gøre det muligt at fjerne unødvendige apps fra telefonerne, hvis de vil kunne sælge til sydkoreanere.

Ligesom en bærbar computer kan komme med prøveversioner af Microsoft Office og antivirus, rummer de fleste smartphones en bunke applikationer, som er blevet tilføjet til styresystemet af telefonproducenten og teleselskaberne.

Problemet med de ekstra og tit unødvendige apps på smartphones er, at det kan være umuligt som forbruger at slippe af med dem, uden at skulle installere et helt nyt styresystem.

Men det skal være slut nu, mener ministeriet for videnskab, it, kommunikation og fremtidsplanlægning i Sydkorea. Ministeriet meddeler nu, at telefoner solgt i Sydkorea fra april skal leve op til nye regler, så forbrugeren selv kan slette apps, der ikke er strengt nødvendige. Det skriver Zdnet.com.

Dermed vil forbrugerne også få mere lagerplads og bedre batteritid, når de kan stoppe og fjerne disse ekstra-applikationer, der også er kendt under det lidet flatterende navn crapware eller bloatware.

En Galaxy S4-telefon fra Samsung, solgt gennem teleselskabet SK Telecom, rummer 80 applikationer, når den bliver solgt, hvor 16 af dem er tilføjet til Android af Google, 39 af dem er Samsungs værk, mens de sidste 25 er tilføjet af teleselskabet. Halvdelen af disse apps vil kunne fjernes under de nye regler.

Kun helt nødvendige apps, der tilføjer funktionalitet inden for trådløse forbindelser via wifi og NFC, som bestyrer platformens app-markedsplads eller som har med producentens og teleselskabets kundeservice at gøre, vil ikke være omfattet af reglen om, at apps skal kunne slettes igen.

Google er blevet kendt for – og kritiseret for – at stille krav om en række af Googles egne tjenester som standard-apps, hvis producenterne vil have fingrene i det bedste fra Android, for eksempel Google Maps og Youtube. Spørgsmålet er nu, om Sydkoreas nye regler vil kunne ændre på denne praksis.

Læs også: Sådan gør Google Android-platformen mere og mere lukket

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Andersen

Jeg har lidt svært ved at forstå - hvis mange af disse apps er uønskede (og det er de ofte), af kunderne, hvorfor er de så ikke bare valgfrie?

Det er lykkedes mig at "deaktivere" mange uønskede apps på mine android enheder, og dermed forbedre ydelsen. Men nogle, specielt Asus', kan man ikke slippe af med. Hvis disse apps, har værdi for brugeren, skal de jo nok blive installeret.

Personligt vil jeg foretrække en "vanilla" android enhed, og dermed reducerer producenterne jo chancen for salg til mig, ved at pådutte mig crapware.

 • 2
 • 0
#2 Deleted User

Jeg har heller aldrig forstået den der mani med at forud installere en masse skodapps som langt fra alle bruger.

Hvorfor skal facebook app, twitter app, Tunein Radio, youtube og lignende apps absolut være præinstalleret.

Det er langt fra alle der bruger disse apps og ved at gøre dem præinstallerede så tager de dobbelt så meget plads som hvis de bare var installeret.

Dette fordi du ikke kan slette præinstallerede apps så når der kommer en opdatering bliver den installeret et andet sted og den præinstallerede app bliver markeret som forældet.

Det er totalt spild af god plads og det KAN vel ikke være et problem at man giver folk muligheden for selv at bestemme.

Eneste grund jeg kan se til at installere alt det crapware er hvis producenten får penge fra f.eks twitter eller tunein radio for hver enhed som de installerer det på.....Altså i bund og grund lidt ligesom når man forsøges lokket til at installere ask toolbar hver gang man skal opdatere sin NemID-Java.

 • 2
 • 0
#3 Lars Bjerregaard

Eneste grund jeg kan se til at installere alt det crapware er hvis producenten får penge fra f.eks twitter eller tunein radio for hver enhed som de installerer det på.....Altså i bund og grund lidt ligesom når man forsøges lokket til at installere ask toolbar hver gang man skal opdatere sin NemID-Java

Bingo! Dette er en væsentlig indtægtskilde for OEM'erne på traditionelle pc/laptops. Med den indtægt er der en fortjeneste for dem ved at lægge Windows + crapware på maskinen, i stedet for at det er en udgift. Ingen grund til at det skulle være anderledes på mobile enheder.

 • 1
 • 0
#4 Sune Foldager

Hvem bestemmer hvad der er crapware? Et lidt underligt ord at bruge, det er jo meget subjektivt. Sammenlign med iOS. Der er da enkelte apps jeg godt kan undvære, men jeg mener da ikke de er crap. Det kan være det er anderledes med Samsung, men jeg har svært ved at se at de ikke skulle kunne finde ud af at skrue simpel software sammen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere