En annoncør vil gerne imponere og drage læseren med masser af animeret action i de Flash-baserede banner-annoncer. Men hos læserne af for eksempel en netavis ender det med frustration og måske en teknisk blokering af reklamerne.
Dårligt kodede Flash-bannere har nemlig alt for tit fået lov til at sluge store mængder processorkraft, men den praksis skal være slut nu, lyder det fra Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM).
Nye retningslinjer for, hvordan en Flash-baseret annonce må opføre sig, skal fremover gøre det klart for annoncørerne, at deres Flash-kode skal opføre sig ordentligt og ikke stjæle al maskinkraft og strøm på computeren.
»En lille top på 20-30 procent er helt normalt. Men hvis ikke CPU-forbruget stabiliserer sig på et relativt lavt niveau (5-10 procent), bør der ændres i filen,« lyder de nye retningslinjerne, som netmedier og annoncører er blevet enige om.
Referencen er en computer, der har nogle år på bagen og som kører andre programmer end browseren ved siden af.
Flash-folket er sløsede
Ekstra Bladets internetchef Peter Strøhemann har været med til at udforme retningslinjerne. Han forklarer, at de nye retningslinjer er kommet, fordi der var for meget ballade med Flash-reklamer, som ødelagde læsernes oplevelse.
»Mange sites har afvist Flash-bannere, fordi de har taget for meget CPU-kraft. Der er rigtig mange, som koder bannerne lidt for sjusket, og ikke er omhyggelige nok,« siger han.
Problemet med forslugne Flash-annoncer har også vist sig på Version2, hvor en Samsung-reklame for nyligt fik Mac- og Linux-computere til at gå i selvsving. Læserne meldte om en konstant CPU-belastning på 40-50 procent fra den ene reklame.
Et forsøg på redaktionens Windows-maskiner viste dog ikke samme voldsomme udslag, hvilket peger på, at Flash-belastningen er skævt fordel mellem platformene. Adobe bruger tilsyneladende langt flere kræfter på at optimere Windows-udgaven end Mac- og Linux-versionerne.
Apples topchef Steve Jobs har da også de senere år ført sit eget korstog mod Flash ved at udelukke teknologien fra iPhones og iPad. Dermed er mange websider blevet nødt til at finde alternativer til Flash.
De nyeste Macbook-computere kommer også uden Flash som standard, og i anmeldelser har der vist sig en massiv nedgang i batteritiden på to timer, når Flash blev installeret og slået til, fordi Flash-bannere så holdt processoren kørende konstant.
I de nye retningslinjer fra FDIM er der en stribe gode råd til, hvordan man koder Flash uden at lægge beslag på for meget af læsernes maskinkraft.
Blandt andet bør frameraten ikke være over 18 fps, ligesom effekter med en 'random'-funktion, som 'fog' og 'rain', bør undgås.