Nye NemID-forsinkelser rammer ikke DanID's ledelse

Adskillige forsinkelser på NemID til Erhverv-løsningen får næppe konsekvenser for DanID's øverste ledelse - der ellers stod inde for en tidsplan, der ikke holdt.

Administrerende direktør i DanID, Søren Hjortflod, sidder formentlig trygt i stolen.

Trods en lang række forsinkelser på stort set alle leverancer til staten i NemID-komplekset har videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) hverken mulighed for eller vilje til at lade forsinkelserne få konsekvenser for DanID's øverste ledelse.

Det fremgår af et svar til Enhedslistens it-ordfører Per Clausen, der har stillet en række spørgsmål til ministeren på baggrund af Version2's dækning af de seneste forsinkelser af NemID til Erhverv-løsningen.

Læs også: NemID til Erhverv skrider for femte gang - nu 11 måneder efter tidsplanen

»Kontrakten giver ikke Videnskabsministeriet beføjelser i forhold til DanID’s ledelse, og jeg er ikke bekendt med, om DanID’s opfyldelse af kontrakten med Videnskabsministeriet, herunder den udløste bod, har ført til konsekvenser for DanID’s ledelse,« skriver Charlotte Sahl-Madsen således til Per Clausen.

Årsagen til spørgsmålet skal findes i, at IT- og Telestyrelsens centerleder for Center for Digital Signatur, Palle H. Sørensen, 16. juni udtalte følgende til Version2:

»Vi har virkeligt lagt vægt på, at DanID nu har lagt en plan, der ikke er for optimistisk. Deres øverste ledelse står inde for planen, og mere kan vi ikke forlange.«

Læs også: DanID betaler 4 millioner kroner i bod for NemID-forsinkelser

Hvilket var en uge før, at ministeren offentligt erkendte, at NemID til Erhverv-løsning endnu en gang blev forsinket - denne gang fra august 2011 til november 2011. I sit svar til Per Clausen skriver ministeren, at IT- og Telestyrelsens udtalelse skam refererede til den reviderede tidsplan - dog uden at nævne, at denne nye tidsplan ikke blev nævnt under samtalen med Version2.

At forsinkelserne - trods udtalelsen om, at ledelsen står inde for planen - næppe får konsekvenser for DanID's ledelse, betyder dog ikke, at Charlotte Sahl-Madsen er tilfreds med tingenes tilstand.

»DanID er ikke i tvivl om, at jeg finder det utilfredsstillende, at der flere gange er sket forsinkelser i tidsplanerne. Dette har blandt andet været understreget på møde mellem Videnskabsministeriets departementschef og DanIDs øverste ledelse,« skriver hun i sit svar.

Endelig har Per Clausen bedt ministeren om at svare på, om hun på baggrund af de gentagne forsinkelser og de forskellige forklaringer, der er kommet på disse, er sikker på, at DanID Erhverv vil stå klar til brug i starten af november 2011.

»Jeg kan naturligvis ikke udstede nogen garantier, men jeg er sikker på, at DanID vil gøre sit yderste for, at den nu udmeldte tidsplan vil holde, herunder, at NemID’s ibrugtagning af medarbejdersignaturen kan begynde primo november 2011,« lyder svaret.

Opdateret: Direktøren for DanID hedder Søren Hjortflod, ikke Johnny Bennedsen, som det først fremgik. Skiftet skete i maj i en intern omrokering, oplyser DanID

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Lykke

Undskyld mit sprogbrug, men hvad fanden sker der?!

Ikke alene er det dybt rystende at vi vælger at investere så mange penge i at genopfinde den dybe tallerken men til trods for et enormt antal forsinkelser og problematiker så har det fortsat ikke den mindste konsekvens for DanID og deres direkte inkompetente ledelse! Gang på gang læser man om hvordan de bortforklare det ene problem efter det andet for at bevare illusionen om at alt er godt i NemID land, men man skal godt nok være dummere end vådt vølgepap hvis man ikke formår at se at noget er helt helt galt.

Til trods for gentagene kontraktbrud og forsinkelser så formår vores videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen, fortsat ikke at være sit hverv voksent og få styr på en situation der hører ind under hendes virke - Ikke alene formår hun ikke at få styr på det, men hun udviser absolut ingen interesse i at det skal have den mindste form for konsekvenser - Det er mildest talt rystende og man står tilbage med spørgsmålet:

Hvad fanden sker der?!

 • 12
 • 1
#3 Maxx Frøstrup

Der lugter vist lidt af blod et eller andet sted heromkring.

Charlotte, hverken kan eller skal diketere hvordan en DanID bliver styret. Når alt kommer til alt har Staten og DanID forhåbentlig et relativt simpelt kunde-leverandør forhold. Alt andet ville da være totalt hat.

Hendes eneste muligheder konsekvenser er i princippet bod og skift af leverandør, men hun bliver jo stadig bedømt på hvor godt hun klarer sin egen opgave, uanset hvem leverandøren er.

 • 2
 • 3
#4 Gert Madsen

Når alt kommer til alt har Staten og DanID forhåbentlig et relativt simpelt kunde-leverandør forhold. Alt andet ville da være totalt hat.

Staten har tildelt DanID monopol på en løsning, der kunne være klaret med allerede eksisterende standard-komponenter. I stedet kan DanID nu kræve betaling af de danske virksomheder qua deres monopol. Dette kommer udover den klækkelige betaling fra Staten.

Der er ikke mange kunde-leverandør forhold, der virker på den måde.

 • 5
 • 0
#5 Keld Sørensen

stå i spidsen for et sådant GlemID-projekt og STADIG hæve sin fede løn - det er ubegribeligt - det gælder både politikere og ledelsen i DanID !

... men lige nu er det for dårligt vejr til at vi kan gøre noget ved det !

 • 1
 • 0
#6 Maxx Frøstrup

Ja, okay Gert.

Det er nok ikke ligefrem et simpelt forhold.

Men det er trods alt stadig en bestillingsopgave ved en "extern" leverandør. Hvis man lige ser bortfra at det er NemID vi snakker om, og fokusere på hvad der politisk bliver lagt op til her:

At en minister skal diketere hvem der har hvilke poster i et privat firma, fordi de hander????? Bliver virksomheden så ikke en offenlig virksomhed?

Det fritager stadig ikke DanID for ikke at leve op til sine leveringer, og det fritager heller ikke ministeren for at have tillid til at virksomheden levere det bestilte.

Med den smule Projektledelse jeg har i rygsækken, er det eneste Charlotte kan gøre at skifte leverandør, skrotte projektet eller acceptere kvaliteten der bliver leveret.

Personligt er jeg da heller ikke glad for NemID konceptet, men at bisselovgive sig ud af det, gør bare ondt værre.

Man kan klandre DanID for ikke at overholde sine leveringsfrister, og Ministeren for at acceptere det.

 • 2
 • 0
#7 Lars Christensen

Alle ministre med respekt for sig selv, vil rigtig gerne have et projekt de kan prale af overfor eftertiden. Derfor vil de også gøre ret meget for at sikrer deres eget prestigeprojekt en god overlevelsesevne.

Bemærk, at selv de ganske mange negative indlæg omkring DanÍd's projekt - har ikke haft den store indflydelse på projektet. Nåh ja der er blevet rette lidt hist og her - men i det store hele, så ser det ikke ud som om at de ansvarlige har andet end hovedrysten til overs for vores demokratiske ret til ytringer.

Prøv at spørge folk du møder i dagligdagen! Det er ganske få der har hørt om denne kritik. Langt de fleste synes det er en brandgo ide!

NB. Jeg har stadig ikke SlemId, og får det næppe heller, medmindre jeg bliver tvunget til det.

Mvh Lars plbrake.dk

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere