Nye nedbrud i Skats skandalesystem kan koste staten dyrt

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Skats nye it-system til at inddrive gæld er stadig ramt af store problemer. Nu skal 320 medarbejdere knokle på overtid for at undgå, at for meget gæld bliver forældet.

Det blev taget i brug i september 2013 efter hele seks års forsinkelse. Men det omfattende it-system til at inddrive gæld, EFI, volder stadig Skat store problemer. Det skriver Politiken.

Så sent som mandag gik systemet ned, og det er bestemt ikke første gang. Og på grund af de mange års forsinkelse i forvejen haster det med at få inddrevet meget af statens gæld, så den ikke når at blive forældet og dermed annulleret.

Læs også: Efter seks års forsinkelse: Skats inddrivelsessystem ramt af nye problemer

Skat har derfor nu sat 320 medarbejdere til på fuld tid i to uger at arbejde med de gældssager, der nærmer sig forældelse. Det bliver nødvendigt, at alle arbejder over i ’større eller mindre grad’, skriver Skats indsatsdirektør, Jens Sørensen, i et brev til medarbejderne.

Redningsaktionen falder kort tid efter, at Skat fyrede 330 medarbejdere som et resultat af effektiviseringer, som blandt andet EFI-systemet skulle bringe med sig. Og det er ’rent ud sagt langt ude’, mener Jørn Rise, formand for fagforeningen Dansk Told- og Skatteforbund.

I februar måtte Skat også opruste inddrivelsesarbejdet med 60 medarbejdere på grund af problemerne med at få EFI til at køre godt nok.

Har slettet gæld for 36 milliarder

De seks års ventetid på EFI-systemet har haft store konsekvenser for inddrivelse af statens gæld, så man i januar 2011 havde tilgodehavender for 72 milliarder kroner. Et år efter måtte Skat opgive at inddrive 36 milliarder kroner af denne gæld på grund af forældelsesfrister og dårlige betalere. Det er en lignende situation, som Skat nu kæmper for at undgå efter de nye problemer og forsinkelser.

Læs også: Skat hårdt ramt af CSC-forsinkelser: Kan ikke inddrive 37 milliarder kroners gæld

EFI-systemet skulle efter den seneste plan have været kørt helt indtil sommer, men den tidsplan er under pres på grund af de mange fejl, der skal rettes i systemet, oplyser Skat. Målet er dog stadig at få de sidste dele af it-systemet klar ’hen over sommeren’.

EFI er udviklet af KMD og Cap Gemini, men den primære forsinkelse skete i det underliggende system Debitormotor, som EFI er afhængig af. Undervejs i udviklingen af Debitormotor måtte Skat nemlig i december 2008 fyre IBM på gråt papir som leverandør efter de første forsinkelser. En tænkepause og et udbud senere overtog CSC opgaven, men her var også forsinkelser.

Den samlede økonomi for EFI-systemet er blevet mørkelagt, men udgifterne har ifølge Politiken rundet 700 millioner kroner. Businesscasen er dog stadig god, siger Skat, fordi gevinsterne er tilsvarende store, når systemet kommer til at virke helt efter hensigten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere