Nye Microsoft-datacentre i Tyskland: Vil beskytte europæiske data mod amerikansk spionage

12. november 2015 kl. 06:254
Et datterselskab af Deutsche Telekom skal drive datacentre for Microsoft i Tyskland fra næste år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft åbner nye datacentre i Tyskland til at give europæiske kunder mulighed for at at holde deres data skjult fra den amerikanske regerings overvågning.

De nye datacentre åbner i slutningen af 2016 og vil blive drevet af et datterselskab under Deutsche Telekom, fremgår det af en pressemeddelelse.

»Vores nye datacenter i Tyskland, der drives i samarbejde med Deutsche Telekom, vil ikke kun understøtte lokal innovation og vækst, men også tilbyde kunderne et nyt valg og samtidig øget tryghed ved, hvordan deres data håndteres, og hvor den er gemt,« siger Satya Nadella, der er administrerende direktør i Microsoft.

Selskabet spiller direkte i pressemeddelelsen på, at de nye datacentre giver mulighed for, at dataadgangen er styret af en tysk data-administrator..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette tiltag er det seneste skridt i kampen mellem amerikanske teknologivirksomheder og den amerikanske regering om, hvorvidt den amerikanske regering skal have adgang til data gemt på udenlandske servere.

Virksomheder som Microsoft og Google vil nemlig sikre deres kunders tillid efter Snowdens afsløringer. Mod sig har de både det amerikanske politi og amerikanske efterretningstjenester, der ønsker at bevare deres adgang til kundernes data.

En igangværende retssag mellem Microsoft og en domstol i New York eksemplificerer situationen, idet de amerikanske myndigheder kræver adgang til en amerikansk statsborger e-mails; data, som imidlertid er lagret i Irland. Microsoft nægter at udlevere informationerne.

Tyskland måske det mest sikre sted

Selvom Microsoft stadig kan tabe til de amerikanske myndigheder i særlige tilfælde, vil nye datacentre i Tyskland øge den fremtidige beskyttelse imod amerikanske krav om dataudlevering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at placere datacentre under administratorkontrol af et tysk selskab tvinger Microsoft eventuelle anmodning om dataadgang til at gå igennem de tyske myndigheder, og i Tyskland har man ganske strenge love om databeskyttelse. Så selvom Microsoft også har planer om at opføre et center i Storbritannien, er det i første omgang Tyskland, selskabet vil udvide i.

Kryptering eller datacentre er ikke ubrydelige

Problemet er dog stadig, at hverken kryptering, som Apple benytter sig af, eller placering af data uden for spionage-landene, giver en fuldstændig beskyttelse af data.

Edwards Snowden har afsløret, at på trods af Europas krav om datasuverænitet, er der stadig mange lokale spionagenturer, som kanaliserer europæiske borgeres data til NSA.

Analytiker hos it-analysevirksomheden Forrester Paul Miller påpeger, at selv om Microsoft har tillid til sikkerheden i de tyske servere, er det endnu ikke afprøvet ved domstolene, under hvilke omstændigheder data kan blive udleveret.

Hvis Microsofts nye tyske model bliver en anerkendt standard for datasikkerhed, er det sandsynligt, at kunder fra andre cloud-virksomheder som Google og Amazon vil udføre lignende manøvrer.

I sidste måned afgjorde EU-domstolen, at den mangeårige Safe Harbor-traktat er ugyldig. Den gav ellers amerikanske virksomheder ret til at sende data om EU-borgere til USA.

Ville du stole på, at Microsoft ikke udleverede data til de amerikanske myndigheder alligevel?

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. november 2015 kl. 09:16

Det ville være betydeligt mindre af et problem hvis NSA og CIA kunne begrænse sig til sikkerhedspolitisk efterforskning og ikke bedrev industrispionage på vegne af amerikanske virksomheder.

3
12. november 2015 kl. 14:04

Det at Microsoft placerer et data center i Tyskland har ikke den store effekt i forhold til NSA, da NSA og den tyske efterretningstjeneste (BND) har et forbilledligt samarbejde. Faktisk har BND aktivt udleveret materiale til NSA, samt at det tidligere er kommet frem, at NSA har placeret udstyr på centraler hos Deutsche Telekom, samt at Deutsche Telekom har store finansielle interesser i USA. Det virker mere som om, det er spil for galleriet, så Microsoft derved slipper for ansvar i forhold til offentligheden, selvom de er klar over, hvordan det reelt forholder sig. Rent principielt tror jeg det vil være svært for Microsoft at finde en virkelig samarbejdspartner, der ikke har interesser i USA (og dermed påvirkelig for den amerikanske lovgivning og presset her fra). Det er en global verden, man agerer i og USA har en meget stor indflydelse (uanset om det er positivt eller negativt).

2
12. november 2015 kl. 12:32

Selskabet spiller direkte i pressemeddelelsen på, at de nye datacentre giver mulighed for, at dataadgangen er styret af en tysk data-administrator..

Nej! - Dataadgangen skal være styret af dataejer, eventuelt uddelegeret til en databehandler. IKKE en medarbejder, administrator, tekniker eller andre på et datacenter.

Jeg burde kunne være helt ligeglad med hvilket land mine data er i. Faktisk vil jeg helst være ligeglad med det. Hvis MS beregner at det i dag bedst kan betale sig, at mine data bor i Tyskland, i næste måned i USA og en anden gang i Ukraine, så er jeg komplet ligeglad - for jeg ejer dataen, og adgangene hertil. Det er SÅ primitivt at alt det der cloud skal gå op i noget så gammeldags som landegrænser.

1
12. november 2015 kl. 10:29

Sat på spidsen så gør det ingen forskel om datacenteret ligger i Tyskland eller Irland! Det er ligeledes uden betydning om det er et tysk selskab som driver ”biksen”.

Et datacenter er som honningkrukke for snagende øjne. Hvis cloudløsninger skal overleve som forretnings model, så er det efter min opfattelse afgørende at myndighederne ikke kan tilgå indholdet af disse data – uanset om man har en dommerkendelse eller ej!

Når jeg siger det så hårdt, så er det fordi at data kun kan opbevares sikkert hvis ingen udover den retmæssige bruger kan tilgå dataene.

Det er en illusion at tro, at man kan lave en bagdør som kun myndighederne kan bruge eller at et system er så sikkert at det ikke kan hackes. Men det hjælper gevaldigt på sikkerheden hvis man via Privacy-by-Design kan lægge lag-på-lag af kryptering.