Nye logningsregler er taget i brug: Data skal opbevares i et år

29. juni 2022 kl. 12:159
Justitisminister Mattias Tesfaye
Illustration: Philip Davali/Ritzau Scanpix.
Regeringen tager de nye logningsregler i brug efter EU-Domstolen for knap tre måneder siden endnu engang underkendte de danske regler på området.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter længere tids tovtrækkeri mellem regeringen og EU Domstolen er justitsminister Mattias Tesfaye (S) endnu engang klar med nye regler for logning af danske teleudbydere.

De nye regler er netop trådt i kraft og forpligter de danske teleselskaber på at foretage målrettet geografisk logning af trafikdata.

Logningsreglerne har været undervejs efter, at EU-Domstolen 5. april endnu engang vurderede, at de danske logningsregler var i strid med EU-reglerne. 

»Teledata er et vigtigt værktøj for politiet og anklagemyndigheden. Derfor er det et vigtigt skridt, at telebyderne nu forpligtes til at foretage en vis målrettet logning for at bekæmpe grov kriminalitet. EU-dommen af 5. april 2022 har desværre haft betydning for politiets og anklagemyndighedens mulighed for at efterforske og strafforfølge grov kriminalitet. Men med de tiltag, vi har taget nu, har vi forsøgt at afbøde konsekvenserne mest muligt,« siger Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Justitsministeren overrasket over kortlivet telelogningslov: »Det er ikke et ønskescenarie«

Indsamlede data opbevares i ét år

Rigspolitiet har derfor igen pålagt de danske teleselskaber at indsamle logningsoplysningerne. Fremover skal de indsamlede data opbevares i ét år.

De danske logningsregler har været under heftig beskydning fra flere sider, siden EU Domstolen første gang underkendte de danske regler i 2014.

»Vi skal ikke desto mindre sikre, at politi og anklagemyndighed, har de bedst mulige forudsætninger for at efterforske og strafforfølge grov kriminalitet. Loggede oplysninger er et vigtigt værktøj. Derfor vil Justitsministeriet hurtigst muligt iværksætte en vis målrettet logning for at kunne bruge det til at retsforfølge grov kriminalitet. I tilknytning hertil vurderer Justitsministeriet, at politiet og anklagemyndigheden vil kunne få adgang til teleoplysninger hos udbyderne i den periode, udbyderne selv gemmer oplysningerne på et andet grundlag end logningsreglerne. I den situation, vi står i, synes jeg, vi samlet set er landet et sted, vi kan leve med,« siger justitsministeren om de nye regler.

Læs også: Teleindustrien glad for kommende lognings-ændringer: »Samlet set står vi et bedre sted«

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
4. juli 2022 kl. 01:45

Har nogen nogensinde hørt, hvor mange grove forbrydelser (antal eller %), der er blevet opklaret ved brug af disse oplysninger? Og kunne de ikke opklares uden?

Blev der overhovedet opklaret forbrydelser inden vi fik mobiltelefoner?

5
30. juni 2022 kl. 09:48

"Er et vigtigt værktøj"

Det er til dato måske den tommeste bortforklaring jeg har hørt.

"Hvorfor begår du kriminalitet?" - "ja, det er jo et vigtigt værktøj for mig at kunne finansiere mit liv"

"Hvorfor krænker du befolkningens privatlivsrettigheder?" - "tja, det er jo et vigtigt værktøj til at fange forbrydere"

Nej. Det er det ikke. Det er blot et værktøj. Vigtigheden undermineres af, at den krænker menneskerettigheder og EU-regler.

Det er som at sige, at min danske slagbormaskine er et vigtigt værktøj. Problem er bare, at slagbormaskinen har en type-K stik. Så kan du nok så meget argumentere for vigtigheden af dit værktøj, men det gør ingen forskel, hvis du er i Tyskland og prøver at jage stikket ind i en type-F stikkontakt.

Uforeneligt.

8
30. juni 2022 kl. 11:58

"Hvorfor krænker du befolkningens privatlivsrettigheder?" - "tja, det er jo et vigtigt værktøj til at fange forbrydere"

Ja, med alle de forklaringer vi hører, må der jo kun være opklaret ganske få forbrydelser, inden man fik etableres disse massive snageværktøjer. Eller også er politiet blevet totalt inkompetent.

4
29. juni 2022 kl. 16:47

Bare rolig... De bliver "administrativt slettede" efter et år...

6
30. juni 2022 kl. 10:02

Ja det er ikke trivielt at slette data. Normalt tager de fleste flere backupper af deres database og gemmer nogle kopier flere år. Så hvis har gemt en reserve i 5 år, så er data ikke blevet slettet.

Hvilken dato sletter man så data? Er det hver dag at man sletter data der er mere end et år? Eller er det hver gang det er den 17. januar at man sletter data der er mere end et år? I så fald vil man den 18. januar har data der er mere end et år gamle.

7
30. juni 2022 kl. 10:15

Gad vide om man kan anmode om indsigt til om ens data er slettet, og om de er forpligtet til at udlevere det til mig.

Generelt om der er pligt til udlevering af data om subjektet til subjektet en ret interessant ting. På den måde kan man teoretisk være sin egen persondatas tilsynsvæsen, og finder man ud af, at der er gemt ting i længere tid, kan man muligvis nemmere klage til en anden instans og få sendt Datatilsynet på sagen eller andre.

Jeg ved blot ikke, om det faktisk forholder sig sådan... Ellers da noget som vi alle burde gøre næste år d. 29/06-2023.

3
29. juni 2022 kl. 14:31

Der er meget, som ikke fremgår af Tesfayes udmelding.

Skal den nye "løsning" forstås sådan, at politi og efterretningsvæsen har løbende adgang til disse data uden dommerkendelse - dvs. fortsat totalovervågning af hele befolkningen?

Hvad har Tesfaye imod dommerkendelser? Det er jo en af retsstatens grundpiller?

2
29. juni 2022 kl. 12:33

EU-dommen af 5. april 2022 har desværre haft betydning for politiets og anklagemyndighedens mulighed for at efterforske og strafforfølge grov kriminalitet. Men med de tiltag, vi har taget nu, har vi forsøgt at afbøde konsekvenserne mest muligt

Kunne med rette omformuleres til "Som forventet af alle eksperter, har EU-retten vurderet at Danmark overtræder danskernes menneskerettigheder. Vi har nu fundet et smuthul, så vi kan omgå dommen på en ny måde, og fortsat kan overtræde ånden i menneskeretskonventionen, uden at blive kritiseret for det."

1
29. juni 2022 kl. 12:32

"at politiet og anklagemyndigheden vil kunne få adgang til teleoplysninger hos udbyderne i den periode, udbyderne selv gemmer oplysningerne på et andet grundlag end logningsreglerne."

Vel kun efter dommerkendelse, ikke?