Nye Google Street View-billeder spotter Microsoft-milliardær i København

2. november 2011 kl. 16:493
Google har udvidet Street View-tjenesten med nye billeder taget med Street View-cyklen. Ud over seværdigheder som Tivoli kan man nu se Microsoft-milliardæren Charles Simonyis enorme yacht i København.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nu kan man se nye billeder, som Google har taget i Danmark, blandt andet inde fra Tivoli og blandt kronvildt i Dyrehaven. Billedtjenesten Street View er udvidet med en række seværdigheder i Danmark, hvor Google i mange tilfælde har måttet ty til Street View-cyklen, når en bil ikke havde adgang.

Og for dem, der er interesseret i it-kendisser, rummer billederne en ekstra seværdighed: Charles Simonyis lystyacht ’Skat’ for anker ved Amaliehaven i København.

Charles Simonyi er kendt globalt som manden bag Excel og Word. Han begyndte hos Microsoft i 1981 som ansat nummer 40, og gennem tyve år var han leder af udviklingen af disse storsælgende stykker software. Før det havde han skrevet sit eget tekstbehandlingssystem hos forskningscentret Xerox Parc.

Karrieren hos Microsoft gjorde Simonyi til milliarder i dollars, og efter han stoppede i firmaet i 2002, har han blandt andet brugt pengene på at blive den første dobbelte rumturist, med besøg på den internationale rumstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men han har også brugt op mod 300 millioner kroner på lystyachten Skat, der besøger København i ny og næ.

Charles Simonyis første job som programmør var nemlig i 1966 på Regnecentralen i København. Han er født i Ungarn og besluttede hurtigt, at han ville ud af det Sovjet-styrede land.

Da han gennem sin fars arbejde fik mulighed for at bruge en Gier-computer, som universitetet i Budapest havde købt i Danmark, endte han med at skrive et program, der gjorde reklame for hans evner som programmør, og afleverede det som hulstrimler til en dansk tekniker. Da meget få kunne dechifrere Algol-programkode dengang, var det en sikker måde at tage kontakt til udlandet på.

Tilbage i Danmark kørte man programmet og så talentet hos den dengang 18-årige ungarer, som havde lært sig selv at kode. Han blev hentet til landet, blev ansat til 2.000 kroner om måneden og blev i halvandet år, før turen gik til USA og Stanford University. Men kontakten til Danmark er bevaret, og Charles Simonyi har også valgt at lære dansk på sine ældre dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Charles Simonyi hos Dansk Datamuseum.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
3. november 2011 kl. 13:37

Charles (Károly) Simonyi trådte sine barnesko som selvlært programmør ved den sovjetiske computer URAL 2 som ejedes af Ministeriet for Byggeindustri i Budapest. Her udviklede han en ALGOL compiler i ren maskinkode. Denne computer var også bemandet af folk fra Ungarns Statistiske Bureau. Den GIER computer som Charles kom til at lære at programmere ejedes senere af Ungarns Statistiske Bureau. Gennem disse folk kom kontakten til GIER. Instituttet ved Budapest Tekniske Universitet hvor Charles' far var den legendariske professor og underviste bl.a. i Teoretisk Elekticitetslære havde ikke en GIER til rådighed.

2
2. november 2011 kl. 22:39

Vi render allesammen rundt og bruger deres dataset uden at kende kvaliteten. Det kan man i øvrigt se ved at gå en tur nordover i ovenstående billede. Pludselig er båden der, pludselig er den der ikke, men de lader som om, at det er samme grundlag. Så fred være med Street View. Det er meget værre med vejnettet, som er ret bredt benyttet, men som indeholder mange fejl. Vi har på min arbejdsplads forgæves forsøgt at få Google til at hente det komplette dataset over alle veje i kommunen og så tage og lære lidt SQL, men det har desværre været forgæves. Jeg kan kun opfordre til, at man benytter Open Street Map i stedet. Her har der været en langt større interesse, og her har man endda også mulighed for at importere og bearbejde et helt dataset og ikke bare enkeltudpegninger, hvilket er det Google tilbyder. Her kan man ikke en gang bruge Mapmaker, men skal lave udpegninger, som så efter et par måneder måske bliver rettet. Sølle!