Nye Google Street View-billeder spotter Microsoft-milliardær i København
Nu kan man se nye billeder, som Google har taget i Danmark, blandt andet inde fra Tivoli og blandt kronvildt i Dyrehaven. Billedtjenesten Street View er udvidet med en række seværdigheder i Danmark, hvor Google i mange tilfælde har måttet ty til Street View-cyklen, når en bil ikke havde adgang.
Og for dem, der er interesseret i it-kendisser, rummer billederne en ekstra seværdighed: Charles Simonyis lystyacht ’Skat’ for anker ved Amaliehaven i København.
Charles Simonyi er kendt globalt som manden bag Excel og Word. Han begyndte hos Microsoft i 1981 som ansat nummer 40, og gennem tyve år var han leder af udviklingen af disse storsælgende stykker software. Før det havde han skrevet sit eget tekstbehandlingssystem hos forskningscentret Xerox Parc.
Karrieren hos Microsoft gjorde Simonyi til milliarder i dollars, og efter han stoppede i firmaet i 2002, har han blandt andet brugt pengene på at blive den første dobbelte rumturist, med besøg på den internationale rumstation.
Men han har også brugt op mod 300 millioner kroner på lystyachten Skat, der besøger København i ny og næ.
Charles Simonyis første job som programmør var nemlig i 1966 på Regnecentralen i København. Han er født i Ungarn og besluttede hurtigt, at han ville ud af det Sovjet-styrede land.
Da han gennem sin fars arbejde fik mulighed for at bruge en Gier-computer, som universitetet i Budapest havde købt i Danmark, endte han med at skrive et program, der gjorde reklame for hans evner som programmør, og afleverede det som hulstrimler til en dansk tekniker. Da meget få kunne dechifrere Algol-programkode dengang, var det en sikker måde at tage kontakt til udlandet på.
Tilbage i Danmark kørte man programmet og så talentet hos den dengang 18-årige ungarer, som havde lært sig selv at kode. Han blev hentet til landet, blev ansat til 2.000 kroner om måneden og blev i halvandet år, før turen gik til USA og Stanford University. Men kontakten til Danmark er bevaret, og Charles Simonyi har også valgt at lære dansk på sine ældre dage.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.