Nye EU-regler frisætter onlineshoppere: Farvel til geoblokering på webshops

Illustration: Pierre-Olivier/Bigstock
Fra den 3. december er det slut med geografisk forskelsbehandling for de europæiske onlineshoppere.

Europæiske virksomheder må ikke længere differentiere onlinepriser for kunder afhængigt af deres nationalitet eller geografiske placering.

Det skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse på baggrund af et nyt forbud, der netop er trådt i kraft.

Forbuddet betyder, at danske kunder i dag skal kunne købe for eksempel elektroniske tjenester som cloud-løsninger eller firewalls fra en rumænsk hjemmeside til den samme pris, som en rumænsk kunde ville give.

Før stod den geografiske prisdiskrimination i vejen, og den kunne komme i flere former. For eksempel at du skulle indtaste dit land, inden du kunne tilgå hjemmesiden, eller at hjemmesiden omdirigerede dig til den danske version af hjemmesiden, når du nåede til betalingen af din vare - og her ville prisen så være højere, eller varen ville slet ikke eksistere.

De nye regler gælder både fysiske varer såsom møbler og elektronik, online-services som cloud-tjenester og domæner, og underholdning som for eksempel billetter til koncerter og forlystelsesparker.

Men forbuddet er kun et delvist forbud. Indtil videre er copyright-beskyttede varer og ydelser ikke en del af reglerne. Europa-Kommissionen skal evaluere forbuddet mod geoblokering inden den 2. december 2020, hvor de blandt andet vil tage stilling til, om varer og ydelser beskyttet af ophavsret også skal omfattes af reglerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Torben Mogensen Blogger

Det er allerede dækket af EU lovgivning: Webshops med omsætning på over X kr (jeg husker ikke det præcise beløb) til et andet EU land (f.eks. Danmark), skal opkræve modtagerlandets moms, og sende det til modtagerlands skattevæsen. Jeg antager, at det nye forslag blot kræver, at prisen før moms skal være den samme, så man vil stadig opleve, at priser på f.eks. Amazon.co.uk stiger, når man vælger Danmark som modtagerland.

  • 3
  • 0
#7 Hans Nielsen

så hvis man vil lave en webbutik skal man sætte sig ind i skattelovgivningen i 28 lande

Det er netup mening med det indre marked, du behøver ikke sætte dig ind i regler eller skatte lovgivning i 28 lande. Da dit egen land har samme standarter og love vedtaget fra EU.

Det eneste er hvis at din omsætning kommer over 100.000 euro, til et enkelt land. Så skal du momsregistres i dette land, samt betale momsen til det land.

"Sælger du varer for mere end 100.000 euro i et kalenderår, skal du momsregistreres og betale moms i kundens hjemland. Nogle EU-lande har nedsat registreringsgrænsen til 35.000 euro."

Så svært er det ikke. Og nej, du må ikke længere nægte salg til et andet EU land ?

https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234585&ik_navn=breadcrum

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere