Nye EU-anbefalinger: Landenes corona-apps skal kunne tale sammen

Illustration: Pixabay
For at undgå at EU-landene hver især udvikler corona-apps, der bryder databeskyttelsesreglerne og ikke kan fungere på tværs af landegrænser, har EU udsendt en række retningslinjer.

Danmark og andre EU-lande arbejder i øjeblikket på at udvikle apps, der advarer borgere, hvis de har været i kontakt med COVID-19-smittede, men EU frygter, at det kan have betydelige konsekvenser for både sundhed og privatliv, hvis landene udvikler hver deres app uden en fælles rettesnor.

Ifølge EU's kommissær med ansvar for retlige anliggender, Didier Reynders, så kan apps på mobiltelefoner være en »stor hjælp i kampen mod coronavirus, fordi de bl.a. kan advare brugere, der er i risiko for at blive smittet med virusset, og »hjælpe os med at ophæve isolationsforanstaltningerne«.

»Det er dog meget følsomme oplysninger om borgernes helbred, der indsamles, og vi er derfor forpligtede til at beskytte dem. Vores vejledning bidrager til en sikker udvikling af apps og beskytter vores borgeres personoplysninger i overensstemmelse med EU's strenge databeskyttelsesregler. Vi vil komme ud af sundhedskrisen med vores grundlæggende rettigheder i behold,« siger han.

For at få mest muligt ud af teknologien har EU-Kommissionen og eHealth Network i samarbejde udarbejdet en række retningslinjer, der skal følges for, at privatlivet respekteres, og at den digitale kommunikation mellem landenes forskellige apps fungerer på tværs af landegrænser.

De mest essentielle krav til appen er, at den er frivillig, godkendt af de nationale sundhedsmyndigheder, at personlig data sikkert krypteres, og at brugen af app og indsamlede data ophører, lige så snart behovet ikke længere er der.

Sandsynligvis kommer de forskellige apps til at blive baseret på Bluetooth og/eller gps, og for at mindske antallet af såkaldte falske-negative, anbefaler EU, at apps skal kunne registrere kontakten mellem mennesker med en nøjagtighed på ned til en meter, så det eksempelvis undgås, at der registreres kontakt mellem personer på hver side af en væg.

Derudover er lokationsdata ikke nødvendige for at få en app til at fungere efter formålet, fordi »målet ikke er at følge individers bevægelser eller at håndhæve loven«.

»Indsamling af individers bevægelser i konteksten af kontaktsporings-apps bryder med principperne om dataminimering og vil skabe store sikkerheds- og privacy-issues,« står der i retningslinjerne.

Derudover er det vigtigt, at appen baseres på anonymiseret data, så den kan advare personer, der har været i nærheden af en smittet i en bestemt periode, så personer kan gå i selvkarantæne eller blive testet, uden at afsløre identiteten på den smittede person.

Dette skal ifølge EU sikre effektiviteten i landenes apps.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Klavs Klavsen

Hvis regeringer laver en app - så burde vi borgere have krav på at kunne inspicere koden vi har betalt for - og som vi alle jo oftest bliver mere eller mindre tvunget til at installere.

Det burde EU have krævet - og i dette tilfælde findes der jo Open Source løsninger, som netop ville sikre interoperabilitet imellem landene.. https://github.com/DP-3T er vist den bedste kandidat lige nu, men den app de laver udenom bør også være Open Source - og de kunne jo forbedre Islands app, som også er blevet gjort Open Source - og samtidigt spare os allesammen en masse penge.. Med den nuværende lukkede kurs, bliver det hurtigt 1984 utopien vi befinder os i frygter jeg.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere