Danmark og andre EU-lande arbejder i øjeblikket på at udvikle apps, der advarer borgere, hvis de har været i kontakt med COVID-19-smittede, men EU frygter, at det kan have betydelige konsekvenser for både sundhed og privatliv, hvis landene udvikler hver deres app uden en fælles rettesnor.
Ifølge EU's kommissær med ansvar for retlige anliggender, Didier Reynders, så kan apps på mobiltelefoner være en »stor hjælp i kampen mod coronavirus, fordi de bl.a. kan advare brugere, der er i risiko for at blive smittet med virusset, og »hjælpe os med at ophæve isolationsforanstaltningerne«.
»Det er dog meget følsomme oplysninger om borgernes helbred, der indsamles, og vi er derfor forpligtede til at beskytte dem. Vores vejledning bidrager til en sikker udvikling af apps og beskytter vores borgeres personoplysninger i overensstemmelse med EU's strenge databeskyttelsesregler. Vi vil komme ud af sundhedskrisen med vores grundlæggende rettigheder i behold,« siger han.
For at få mest muligt ud af teknologien har EU-Kommissionen og eHealth Network i samarbejde udarbejdet en række retningslinjer, der skal følges for, at privatlivet respekteres, og at den digitale kommunikation mellem landenes forskellige apps fungerer på tværs af landegrænser.
De mest essentielle krav til appen er, at den er frivillig, godkendt af de nationale sundhedsmyndigheder, at personlig data sikkert krypteres, og at brugen af app og indsamlede data ophører, lige så snart behovet ikke længere er der.
Sandsynligvis kommer de forskellige apps til at blive baseret på Bluetooth og/eller gps, og for at mindske antallet af såkaldte falske-negative, anbefaler EU, at apps skal kunne registrere kontakten mellem mennesker med en nøjagtighed på ned til en meter, så det eksempelvis undgås, at der registreres kontakt mellem personer på hver side af en væg.
Derudover er lokationsdata ikke nødvendige for at få en app til at fungere efter formålet, fordi »målet ikke er at følge individers bevægelser eller at håndhæve loven«.
»Indsamling af individers bevægelser i konteksten af kontaktsporings-apps bryder med principperne om dataminimering og vil skabe store sikkerheds- og privacy-issues,« står der i retningslinjerne.
Derudover er det vigtigt, at appen baseres på anonymiseret data, så den kan advare personer, der har været i nærheden af en smittet i en bestemt periode, så personer kan gå i selvkarantæne eller blive testet, uden at afsløre identiteten på den smittede person.
Dette skal ifølge EU sikre effektiviteten i landenes apps.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.